avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat vama
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat vama

Buna,ce acte si ce fel de studii sunt necesare pentru a lucra in vama?Care ar fi domeniile in vama?Se poate lucra pe un post in vama doar cu diploma de opt clase,in timp ce continui scoala la un liceu privat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:50, 2 Mai 2014
Depinde de postul care se doreste a fi ocupat in cadrul acestei institutii. Pot exista posturi de functionari publici sau de personal contractual.
M-ar interesa unul din aceste doua posturi daca s-ar putea cu opt clase.Imi puteti expica mai multe despre ambele?Va multumesc!
1. Pentru post de functionar public trebuiesc îndeplinite următoarele condiţii:
a) are cetăţenia română şi domiciliul în România;
b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi;
d) are capacitate deplină de exerciţiu;
e) are o stare de sănătate corespunzătoare funcţiei publice pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate;
f) îndeplineşte condiţiile de studii prevăzute de lege pentru funcţia publică;
g) îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei publice;
h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
i) nu a fost destituită dintr-o funcţie publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
j) nu a desfăşurat activitate de poliţie politică, astfel cum este definită prin lege.

Funcţiile publice se împart în 3 clase, definite în raport cu nivelul studiilor necesare ocupării funcţiei publice, după cum urmează:
a) clasa I cuprinde funcţiile publice pentru a căror ocupare se cer studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă;
b) clasa a II-a cuprinde funcţiile publice pentru a căror ocupare se cer studii superioare de scurtă durată, absolvite cu diplomă;
c) clasa a III-a cuprinde funcţiile publice pentru a căror ocupare se cer studii liceale, respectiv studii medii liceale, finalizate cu diplomă de bacalaureat.

2. Postul de personal contractual poate fi ocupat si de o persoana cu studii medii - sofer, secretara etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functie fara studii medii mnd mnd Buna dimineata, Daca un angajat are liceul terminat, dar fara examenul de bacalaureat, acesta poate fi trecut in postul de responsabil arhivar? Multumesc! (vezi toată discuția)
Promovare in clasa, functie publica ContSters287034 ContSters287034 Buna seara, un referent principal 2, incadrat in cadrul UAT, in urma absolvirii cu titlu de licenta Fac. de Stiinte Juridice si Administrative in anul 2011, ... (vezi toată discuția)
Transformare post vacant janina drula janina drula care este procedura pentru transformarea unui post vacant cu studii medii intr-unul cu studii superioare la serviciul de evidenta a persoanei din cadrul unei ... (vezi toată discuția)