avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Circulatia minorilor cu cetatenie straina cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Circulatia minorilor cu cetatenie straina cu domiciliul in strainatate

mama cu cetatenie dubla (romana /engleza)
tatal cetatean englez
domiciliul stabil in Anglia
copii nascuti in Anglia cu certificat englez, cetatenie engleza ,pasaport englez
Conform legilor britanice copiii pot calatorii in strainatate cu ori care dintre parinti fara nici un act de la celalalt parinte.
As vrea sa stiu daca mama vine in Romania in vizita cu minorii daca are nevoie de vreun act de la tatal conform legilor din romania ,repet copii sunt cetateni britanici.
Va multumesc.
Nu are nevoie.
in februarie 2014 mama cu copii a fost in Romania in vizita si a intampinat greutati la plecare cu copii acasa in Anglia.La aeroport i s a cerut acordul tatalui (englez).Eram foarte nedumeriti nu stiam ca trebuie un ACORD ca sa duci copii acasa (toata familia domiciliaza in Anglia.)Au spus ca a aparut o lege in decembrie 2014 ,noi presupunem ca pentru cei care au domociliul in Romania si unul din pariti are cetatenie dubla .Nu gasim legat de situatia noastra nici o lege dar nu vrem sa treaca mama si copii prin aceeasi situatie daca vor mai calatorii fara tatal lor.Este normal ca mama sa vina mai des in tara avand toate rudele aici.
Va multumesc.
Scrieti pe mail la politia de frontiera, descrieti exact situatia copiilor cum ati facut si aici si sa aveti raspunsul printat la iesirea din tara daca mai gasiti un ofiter cu exces de zel.
Revin dupa o absenta de cateva luni in care am sunat la Politia de frontiera si ulterior am trimis si un mail ca sa am si un raspuns in scris la problema mea in ceea ce priveste circulatia fiicei mele cu cei doi copii minori in Romania si inapoi acasa in Marea Britanie unde au domociliul stabil.Raspunsul este Legea 248/2005 art 30.Adica este nevoie de acordul tatalui pentru a iesi din Romania.Situatia noastra nu se regaseste dupa mine in aceasta Lege.Ce traseu sa fie trecut in declaratia tatalui cand acesti copii merg catre casa (si tatal)lor?
Aceasta familie are domiciliul stabil in Marea Britanie nu in Romania.Eu cred ca cei de la Politia de Frontiera nici nu au dat importanta la ceea ce am specificat in mailulmeu.
Nu mai stiu cui sa ma adresez.
Va rog sa-mi spuneti daca mai pot apela undeva pentru a rezolva situatia aceeasta si fiica mea sa poata circula cu copii in Romania fara sa aiba aceste probleme .
Va multumesc anticipat.
Ca e logic sau nu, la frontiera n-o s-o lase sa iasa fara sa prezentati acordul tatalui. Nu trece traseul, ci tara de destinatie, unde pleca copilul din Romania.
[ link extern ] /
aveti in link un model de declaratie.
[ link extern ]

In opinia mea fac excez de zel in interpretarea legii. Daca copilul ar intra insotit de tatal lor, ar intra ca cetateni straini si vor iesi impreuna fara probleme, asa ca ies insotiti de mama care are pasaport romanesc au brusc grija de minorul cetatean roman- pe care daca il retin, unde il retin daca domiciliul lui e in Anglia ?
Apoi in lege scris ca
ART. 29
(1) La întoarcerea pe teritoriul României, cetăţenii români au
obligaţia să prezinte organelor poliţiei de frontieră documentele de
călătorie în străinătate valabile, emise de autorităţile competente
române din ţară sau din străinătate.

(3) În cazul în care persoana care se prezintă în punctul de trecere
a frontierei pentru a intra pe teritoriul României declară ca este
cetăţean român, dar nu posedă documente eliberate de autorităţile române,
valabile sau expirate, care să ateste identitatea acesteia, organele
poliţiei de frontierăefectuează în cel mai scurt timp posibil
verificările necesare pentru stabilirea identităţii şi cetăţeniei
persoanei respective.
(4) În situaţia în care persoana prevăzută la alin. (3) este titulara
a unui document de călătorie eliberat de un alt stat şi îndeplineşte
condiţiile de intrare pe teritoriul României, potrivit legii, organele
poliţiei de frontierăpermit intrarea acesteia în ţarăîn calitate de
străin
, şi o îndrumă totodată să se adreseze Direcţiei Generale de
Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru
clarificarea situaţiei privind cetăţenia română.

Pe cale logica, daca persoana nu declara ca e cetatean roman, intra si va iesi ca cetatean strain.

Alte discuții în legătură

Minor italian cu mama romanca si tata italian fiordiribes fiordiribes cine ma poate ajuta cu mai multe informatii.eu am cetatenie romana fiul meu de 4 ani are cetatenie italiana.are pasaport individual italian.am calatorit de 4 ... (vezi toată discuția)
Dreptul privind trecerea frontierei fara semnatura celuilalt parinte simplysurprising simplysurprising Va rog sa ma ajutati cu o informatie: parintii unui minore de 7 ani au divortat in 2013. Divortul a fost unul foarte dificil iar obtinerea semnaturii tatalui ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am avut o situație destul de neplăcută astazi ... Ceseu Ceseu Bună ziua, Am avut o situație destul de neplăcută astazi și vroiam sa știu dacă a fost legal cum a procedat politia de frontiera din aeroportul Henri ... (vezi toată discuția)