avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Valoarea de circulatie a unui teren poate fi stabilita ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Valoarea de circulatie a unui teren poate fi stabilita de expertul "topografie-cadastru"?

Buna ziua,

intr-un dosar de revendicare imobiliara a unui colt de curte ocupat de un vecin, expertul specialitatea topografie cadastru a scos un pret foarte mic; la banii astia as cumpara si eu imediat suprafete intinse de teren!

intrebarea mea este - stiti vreun act normativ/regulament care sa arate ce anume poate face un expert spcialist in topografie cadastru? pot ei sa faca si evaluarea unui teren? iar daca acesti experti nu pot atunci ce specialitate au cei care ar trebui sa o faca?
Multumesc!

Avocat Boncu
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 15:56, 29 Septembrie 2009
Din cate stiu eu de evaluare se ocupa doar expertii evaluatori. Diferenta este ca cei evaluatori au un atestat de evaluator.
De altfel pe instante au fost f. multe discutii vis a vis de acest lucru si .. eu cel putin .. atunci cand am avut interesul .... am solicitat refacerea expertizelor motivat de faptul că expertul nu este evaluator si chestiunea a functionat.
Nu mai stiu exact care este textul dar am sa ma uit si va comunic.
CODUL DEONTOLOGIC din 22 iunie 2007 al profesiei de geodez
ORDONANŢĂ nr. 2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activităţii de expertiza tehnică judiciară şi extrajudiciară
Legea nr. 16/2007 privind organizarea şi exercitarea profesiei de geodez şi Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare

Mai mult, aici:
[ link extern ] /
Pentru un raspuns mai concret va recomand sa luati legatura cu dl. Marcov Eugen, alias legalmgm.
Multumesc frumos!
Potrivit Art. 14 don O.G 2/2000
(1)Persoana care a dobândit calitatea de expert tehnic judiciar sau de specialist, în condiţiile prezentei ordonanţe, poate efectua expertize tehnice judiciare numai în specialitatea în care a fost atestată.
potrivit art. 11 din acelasi act
Art. 11
(1)Persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 10 este înscrisă în tabelul nominal cuprinzând experţii tehnici judiciari, întocmit, pe specialităţi şi pe judeţe, de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare.
(2)Calitatea de expert tehnic judiciar şi specialitatea se dovedesc cu legitimaţia de expert, eliberată de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din Ministerul Justiţiei.


Drept urmare .. daca nu are calitatea de expert avaluator nu poate face evaluari.
De retinut ca in cuprinsul raportului de expertiza trebuie sa ne spune si ce specialitate are .. si dupa numarul legitimatiei poate fi regasit in lista expertilor pentru specialitatea respectiva.
In calitate de expert evaluator ANEVAR va dau eu raspunsul! Un expert tehnic judiciar cu specializarea cadastru--geodezie--topografie nu are dreptul (sau chiar daca o face nu are valoare juridica) sa se pronunte asupra valorii terenului sau imobilului respectiv. El se poate pronunta numai asupra amplasamentului , dimensiunilor , caracteristicilor tehnice ale imobilului , nu si asupra valorii. Pentru valoare instanta trebuia sa desemneze un expert tehnic judiciar cu specializare evaluator bunuri imobile!B-)

Alte discuții în legătură

Abuz nikusanitaru nikusanitaru Intr-un partaj judiciar ,anul acesta pe 28.04.2010 instanta a dispus efectuarea unei expertize specialitatea evaluarea proprietatii imobiliare iar in ... (vezi toată discuția)
Diferente expert topo - cadastru contra expert constructii civile si industriale stepetrache stepetrache buna seara ! rog daca se poate o lamurire din partea domnilor specialisti din forum: care este diferenta intre un expert specialitatea topografie - cadastru - ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic judiciar evaluator altobello altobello Buna ziua. Ma intereseaza sa devin expert tehnic judiciar in specialitatea Evaluare proprietatii imobiliare si/sau Evaluarea bunurilor mobile, insa din cate ... (vezi toată discuția)