avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru crestere copil cu certificat de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru crestere copil cu certificat de boala cu handicap accentuat 3-7 ani

buna ziua,fetita mea are 2 ani si 8 luni.pina implineste ea 3 ani eu voi avea un an de zile in campul muncii.stiu ca este o lege privind aceasta indemnizatie.
am citeva intrebari,eu am contract de munca cu program redus de 4 ore,dar nu am dus la serviciu certific ei de boala cu handicap.am gasit pe internet :
oug 124/2011:
Art. 32
(1) Oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) care au in intretinere un copil cu dizabilitate beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti sau pentru persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) care se ocupa efectiv de ingrijirea copilului cu dizabilitate (grava sau accentuata), pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 � Codul muncii, republicata, fara afectarea drepturilor de asigurari sociale prevazute de lege;
nu inteleg ce inseamna exact asta,daca duc certif de boala cu handicap la serviciu,voi beneficia cumva de vechime in munca ca si cum as lucra program complet?
deasemenea,cum este cu indemnizatia aceea pentru copil intre 3 si 7 ani,trebuie sa am un an lucrat inainte de a beneficia de ea?si unde se face cererea,la angajator?
sint atitea legi care reglementeaza drepturile care le avem,dar nimeni nu stie sa ne informeze.
deocamdata,dupa cautarile mele -nici primaria nici directia pt protectia copilului nu au stiut sa ne spuna-am obtinut rovinieta gratuit,loc de parcare,astept sa ma informeze directia unde si cum pot obtine loc in statiune pentru tratament balneo climacteric pt fetita...alocatia dubla si ajutorul acela banesc pt pentru gradul accentuat 68 lei.(pt rovinieta am fosi indrumata de cei de la primarie sa merg la o benzinarie,sa intreb acolo,cind de fapt directia pt protectia copilului se ocupa;dar ei nu imi spusesera ,cind am intrebat,nici bilete de tren,cica dupa virsta de 7 ani a copilului).
precizez ca sint mamica singura.
va multumesc in avans celor care imi veti raspunde.
1. Din cele spuse de dvs. inteleg ca nu ati indeplinit conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta.

2. Din acelasi motiv nu puteti beneficia nici de concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, prevazut de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

3. Va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 32
(1) Oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) care au in intretinere un copil cu dizabilitate beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:

a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre părinți sau pentru persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2) care se ocupă efectiv de îngrijirea copilului cu dizabilitate (gravă sau accentuată), până la împlinirea de către acesta a vârstei de 18 ani, la solicitarea părintelui, în condițiile prevăzute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

b) concedii medicale, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu dizabilitate care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/reabilitare, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;
...
d) sprijin lunar in cuantum de 0,6 ISR, acordat persoanei care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiei lunare aferente, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv de 0,3 ISR pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)
...

4. Luati legatura cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) care va poate ajuta sa beneficiati de cele de mai sus.
buna ziua.multumesc pentru raspuns.
inainte de nasterea fetitei nu am lucrat,deci nu am putut beneficia.acum lucrez cu program de 4 ore din octombrie anul trecut.din ce am inteles eu,cind voi avea un an lucrat voi putea beneficia de acel concediu pina la virsta de 7 ani a fetitei.
despre spijinul lunar de care specificati nu aveam habar,voi lua legatura cu agentia judeteana pentru plati.
o zi buna va doresc.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

indemnizatie crestere copil cu handicap mediu, de la 3 la 7 ani zahariapetro zahariapetro am o rugaminte doresc sa stiu daca beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului de la 3 la 7 ani pentru copilul care are handicap mediu pot sa ma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil cu handicap de la 3 la 7 ani dianamitru dianamitru am o prietena care are o fetita de 3 anisori, impliniti in seara de revelion. fetita este incadrata in caz de handicap grav de cand era mica. prietena mea imi ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie copil cu handicap stanelenica stanelenica Buna,sunt o mamica care are un copil cu grad de handicap grav si sunt in concediu de maternitate prelungit pana la 3 ani(acum expira cei 3 ani).As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)