avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare chirias
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare chirias

Buna ziua, am urmatoarea problema:
Se inchiriaza cu "contract de mana" o garsoniera, nedeclarat la fisc; totul decurge ireprosabil chiriasul plateste tot si la termen, totul timp de 3-4 ani.
Proprietarul doreste vanzarea locuintei, se anunta chirias in august 2013, acesta se muta dar nu elibereaza locuinta de bunuri.
Suntem in aprilie 2014, au trecut 7 luni de cand l-am rugat frumos, telefonic, personal, prin sms etc sa elibereze locul. Timp de 7 luni acesta nu a mai platit nici chirie, nici intretinere garsoniera ramanand nelocuita, eu asteptand sa o elibereze el doar cu promisiuni. In cele din urma am pus garsoniera la vanzare, am gasit cumparator, am semnat antecontract in fata notarului, acum il astept cu "prima casa" sa ii fie aprobat dosarul.

Cum rezolv cu chiriasul, el declarand de fiecare data ca Da, o sa-si ia lucrurile, o sa plateasca etc...?

Ce parghii legale pot folosi sa-l pot evacua, din moment ce "contractul de mana" nu a fost declarat la fisc? Si cat de mult as risca o "frauda fiscala", sau care ar fi termenul corect?
In plus, chiriasul ma avertizeaza ca eu nu am ce face, ca nu ii pot da lucrurile afara, ca nu pot intra in casa pt ca ar insemna violare de domiciliu, ca se poate duce la politie daca schimb yala si deschide o actiune in instanta pt sechestrare de bunuri, etc etc in principal mi-a spus ca nu am ce-i face si ca daca vrea mai lasa lucrurile acolo inca 7 luni.

Va multumesc anticipat, o zi buna.
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2014
Apafoc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Apafoc , utilizator 11:49, 5 Mai 2014
Il puteti notifica ca ii veti scoate lucrurile in strada.
Daca nu a platit e dator si va impiedica sa va exercitati dreptul
Faceti notificarea prin avocat.
Contractul acela "de mana" ce durata are?
Daca nu mai este valabil, exista si o clauza prin care se prevede ca acesta poate fi prelungit prin acordul partilor?
Este posibil sa opereze tacita relocatiune.
Sunt multe aspecte de lamurit. Va sfatuiesc sa prezentati contractul unui avocat pentru a primi lamuriri concrete.
Sanctiunea pt. neinregistrarea fiscala a contractului de inchiriere ar fi o amenda si plata retroactiva + penalizari a impozitului datorat.
Pentru a fi cercetat pt. evaziune fiscala ar trebui sa existe o plangere penala impotriva dvoastra.

Impotriva chiriasului care ocupa abuziv puteti lua urmatoarele masuri:
1. actiune in evacuare conform noului cod de procedura civila, procedura speciala si de urgenta, care se judeca cu celeritate, conditionata de notificare a chiriasului prin executor judecatoresc cu 30 zile inainte;
2. actiune in evacuare pe drept comun, care dureaza destul de mult, in care puteti solicita contravaloare lipsa de folosinta, cheltuieli de intretinere, daune, etc.

Personal, i-as trimite o notificare prin avocat prin care i-as aduce la cunostinta ce urmeaza sa intreprinda proprietarul impotriva lui, precum si ce costuri ar trebui sa suporte in cazul in care nu elibereaza de bunavoie imobilul. De asemenea, as face o sesizare la politie si chiar plangere penala pt. tulburare de posesie.
Multumesc mult pentru raspunsurile prompte, am citit contractul nu se specifica nici macar o perioada initiala, sunt trecute: chiria lunara si data la care se va achita, acel avans de 3 luni, o garantie de 200 lei, indexurile la apa, curent, gaze, si datele de identificare ale persoanelor, faptul ca utilitatile sunt in stare buna de functionare...

Asta a fost acum 3 sau 4 ani, acest "contract" nu s-a reinnoit de atunci, chiria a ramas la aceeasi valoare tot timpul.

Voi apela la un avocat sau un jurist. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu chiriasii ContSters344547 ContSters344547 Buna ziua! Va cer sfatul in urmatoarea speta: la sfarsitul lunii trecute am inchiriat o garsoniera unei familii.Eu nu locuiesc in localitatea respectiva ci la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am închiriat o garsoniera de la un domn...nu am ... Ely112233 Ely112233 Bună ziua! Am închiriat o garsoniera de la un domn...nu am făcut contract, doar o foaie A4 unde am scris de mana, ca el în calitate de proprietar îmi ... (vezi toată discuția)
Inchirieri - chiriasul are restante la plata chiriei si la plata utilitatilor juna juna Am inchiriat un ap cu contract si chiriasii nu au mai platit chiria si au mari restante la lumina si intretinere. Unul a plecat si m-a anuntat si al doilea ca ... (vezi toată discuția)