avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire- cum sa procedez sa-mi pastrez jumatatea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire- cum sa procedez sa-mi pastrez jumatatea

Buna ziua,
Impreuna cu fratele meu suntem mostenitorii unei case(din paianta)+ depeninta si curte ( aprox 25 ari) intravilan intr-o comuna din jud. Olt. Posedam amandoi certificate de mostenitori fiecare cate ½ dar fara iesire din indiviziune. Fratele meu vrea sa vanda . Spune ca daca eu nu vreau isi vinde partea lui - normal e dreptul lui. Cum se procedeaza in acest sens ca eu sa-mi pastrez jumatatea. Nu am bani sa-i dau pe jumatatea lui.
Ce ma invatati sa fac pentru a-mi pastra mostenirea mea.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 18:20, 7 Mai 2014
Buna ziua,
Sa fraceti iesirea din indiviziune.
Aceasta se poate face prin intelegere in fata notarului sau pe cale judecatoreasca prin expertiza cu stabilirea de loturi.
Fratele dvoastra poate vinde, noul proprietar cumparand cota fratelui din proprietate si pastrand in continuare starea de indiviziune.
Dvoastra nu va pierdeti cota din proprietate.
Poate ar fi mai bine sa vorbiti cu fratele, ca anterior vanzarii, sa faceti un partaj voluntar (iesire din indiviziune) a imobilului pt. ca, ulterior vanzarii, sa nu aveti probleme cu noul proprietar, in acest mod fiecare sa stie foarte clar care este cota si intinderea partii sale din imobil.
Multumesc pentru promptitudune.
Profit de amabilitatea dumneavoastra si va rog sa ma lamuriti in continuare:
1. daca cumparatorul pune conditia ca vrea sa cumpere tot sau nimic, eu voi fi obligat sa-mi vand partea mea?
2. daca cumparatorul accepta sa cumpere numai partea fratelui( dupa ce am facut partaj voluntar cu fratele- in caz ideal) atunci voi imparti in mod egal atat casa, dependinta si curtea cu cel care a cumparat partea fratelui?
Va multumesc.
Cumparatorul nu are ce conditii sa puna, fratele ii poate vinde doar ce ii apartine. Daca fratele nu gaseste pe nimeni care sa cumpere o cota ideala, va trebui sa faceti partaj , daca nu va intelegeti, veti ajunge sa partajati in instanta.
Daca fratele vinde jumatate, ori folositi amiabil cu coproprietarul, ori iesiti din indiviziune cu acesta.
Prin partaj, daca e comod partajabil, veti imparti totul pe jumatate, se dezmebbreaza si isi intabuleaza fiecare partea. Daca nu se poate imparti in natura, i se va atribui unuia sau altuia cu plata unei sulte, ori daca niciunul nu vrea casa sau nu poate plati sulta, se vinde si se impart banii.
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cota parte ideala, abstracta, matematica poate fi instrainata.

Starea de indiviziune nu trebuie sistata.( cota parte poate fi instrainata fara sa se fi facut partajul)

Partajul poate fi conventional , transat pe cale notariala, sau dedus judecatii, solutionat de catre instanta de judecata in caz de disensiuni intre coindivizari.


Alte discuții în legătură

(dezmembrare) cum se face iesirea din indiviziune? sorin85 sorin85 Buna ziua, Eu si fratele meu suntem coproprietari pe o bucata de teren,eu as vrea sa imi vand partea dar el nu este de acord sa isi vanda partea,asa ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Astept un sfat tsd tsd In urma cu 6 ani mi am pierdut ambii parinti intr-un accident de masina,de atunci locuiesc impreuna cu fratele meu.Acum eu as vrea sa impartim(vindem) bunurile ... (vezi toată discuția)