Pe perioada ianuarie 2011-aprilie 2012 o persoana a fost incadrata in grad I de handicap fara drept de asistent personal. Persoana in cauza ataca in instanta si castiga fiind repusa retroactiv pt respectiva perioada in grda de handicap grav cu insotitor.
Cum isi recupereza asistentul personal drepturile salariale neincasate? Cine are obligatia de a le plati?
Multumesc!
Nu este ciudat. Este o situație des intalnita in practica sectorului privat si mai putin a celui bugetar.
Nelegalitatea este o urmare a decizie respective. Insa Primaria poate refuza asa ceva, intrucat din ce ati postat hotararea judectoreasca nu cuprinde si aspectele mentionate de dvs in acest topic.
Buna ziua,
Imi puteti spune va rog frumos temeiul legal in baza caruia ma pot informa cu privire la dreptul de obtinere a salariului retroactiv pentru calitatea de asistent personal?
Situatia este urmatoarea: Persoana cu handicap, ingrijita de un membru al familiei. Acesta din urma solicita la Primarie inchierea unui contract de munca insa este refuzat in mai multe randuri, nesfecificandu-se motivul. In acest caz, avem dreptul sa actionam Primaria in judecata si sa solicitam primirea drepturilor salariale retroactiv?
Buna ziua,
Va multumesc frumos pentru raspuns. Stiu ca nu imi poate asigura nimeni succesul actiunii :) Vroiam doar sa intreb, in cazul in care cineva s-a aflat intr-o situatie similara, care a fost temeiul legal pe baza caruia s-a stabilit cererea de chemare in judecata.
Inca o data, va multumesc frumos!
Pot fi invocate : dispozitiile art. 16 din Codul muncii, art.25 alin. 2 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap