avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Participantii la procesul penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Participantii la procesul penal

Buna, as dori sa va intreb daca in ncpp participantii la procesul penal , adica procurorul, instantele de judecata, inculpatul, partea civila, partea responsabila civilmente raman la fel ca in vechea reglementare sau s-a schimbat ceva? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:40, 3 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dati toti judecatorii in judecata si, bingo, nu va mai poate judeca nimeni!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Martorul este participant in procesul penal, dar nu este parte in procesul penal.
Multumesc pt rasp. Nu ma pasioneaza bingo :)


trandafir2 a scris:
Martorul este participant in procesul penal, dar nu este parte in procesul penal.

Hm , interesant. Ce semnificatie are distinctia pe care o operati, intre 'participa', dar nu e 'parte'?
As tinde sa va contrazic:
Potrivit prev. art. 29 C.pr.pen: Participanţii în procesul penal sunt: organele judiciare, avocatul, părţile, subiecţii procesuali principali, precum şi alţi subiecţi procesuali.
Art. 34, titrat marginal Alţi subiecţi procesuali prev: În afara participanţilor prevăzuţi la art. 33, sunt subiecţi procesuali: martorul,
Adica, de fapt, da, nu e parte, e participant... dar ce importanta are?
Si, mai cu seama, ce importanta are din perspectiva incompatibilitatii judecatorului aflat in proces penal, in calitate de denuntator contra reclamantului din procesul civil?
Pai, ce importanta are? Are importanta in sensul ca nu poate fi recuzat pe acest temei. Daca va intemeiati pe art. 42 alin. (1) pct. 6 C.pr.civ care se refera la "una dintre părți", atunci martorul nu se incadreaza la "una dintre părți", pentru ca partile in procesul penal sunt doar cele 3 expres definite de lege, dar nu si martorul.
Daca ar fi sa va ajute vreun temei, atunci probabil ca acela poate fi art. 42 alin. (1) pct. 13 C.pr.civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care lege stabileste lista calitatilor posibile intr-un dosar penal? eusaisapte eusaisapte Care este legea, hotararea sau regulamentul care stabileste lista calitatilor posibile pe care partile dintr-un dosar penal le poate avea? Am cerut ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de a fi ascultat în calitate de martor blondul72 blondul72 Organul de cercetare penală al poliției judiciare (polițistul) poate fi ascultat în calitate de martor cu privire la îndeplinirea unui act de urmărire ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea in procesul penal Albert Kurtyan Albert Kurtyan Intr-un proces penal, inculpatul nu doreste sa dea nicio declaratie, nici sa vorbeasca in vreun fel. Inculpatul doreste sa isi numeasca un reprezentant care ... (vezi toată discuția)