avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vacanta in strainatate cu copilul, fara acordul mamei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vacanta in strainatate cu copilul, fara acordul mamei

Buna ziua

Un tata divortat vrea sa plece cu fetita in varsta de 7 ani in vacanta in strainatate, in perioada in care aceasta va fi la el, conform programului de vizita pe timpul vacantei de vara dat de instanta. Mama fetitei refuza sa ii faca pasaport si sa isi dea acordul. In acest caz tatal mai poate face ceva? O poate da in judecata? Daca da, sunt sanse ca procesul sa se termine inainte de sfarsitul verii?
Si inca ceva, in sentinta cu programul de vizita, ramasa definitiva, se precizeaza doar ca au dreptul sa petreaca impreuna o luna pe perioada vacantei de vara, fara a se preciza exact perioada, la fel si in restul vacantelor. Tinand cont de faptul ca mama il sicaneaza in permanenta pe tata cu acest aspect, ba poate, ba nu poate sa o ia la datele convenite anterior, ar putea solicita undeva sa stabileasca instanta perioada exacta?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ararin , utilizator 00:10, 9 Mai 2009
Se poate incuviinta un program exact de vizita.Cu privire la lipsa acordului de vointa , in privinta exercitarii dreptului de vizita , retin infractiunea de nerespectare a hotararilor judecatoresti
in acest sens , puteti sesiza Pol , respectiv Parchetul....Sau , poate o varianta optima ar fi inca o discutie cu sotia....:);)
Da,se poate introduce o actiune in sensul stabilirii unui program exact de vizita pe timpul verii,instanta poate decide in plus daca se cere si faptul ca tatal are dreptul sa-si ia copilul in excursie intr-o tara straina.Sunt spete de acest gen in Jurisprudenta!Acum...vara aceasta este pierduta...daca instanta nu accepta o ordonanta presedintiala in acest sens!Daca tatal a cumparat biletele s-ar putea ca Instanta la primul ternen sa accepte!!!
Cu tot respectul domul LUPALB13,am ceva de comentat la afirmatiile dvs.

1 .Fetita nu poate iesi fara pasaport din tara!
2. Mergeti la serviciul pasapoarte si veti afla ca pasaportul se elibereaza DOAR la cererea si CU SEMNATURA persoanei ,care a primit incredintarea minorului. NU AI INCREDINTARE,NU PRIMESTI PASAPORT,SIMPLU CA BUNA ZIUA.Nu cred ca s-a schimbat legea,de cind am plecat eu din tara.O sentinta de la instanta ,ca poate iesi cu fetita din tara este egal CU ZERO!!!nu se accepta la serviciul pasapoarte pentru eliberarea unui pasaport!
Aveti perfecta dreptate Mary.
Si totusi sper la un raspuns competent: nu voi putea iesi cu fetita din tara decat dupca ce implineste 18 ani daca mama refuza sa ii faca pasaport?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calatorie cu minor in strainatate (parinti divortati) ContSters231389 ContSters231389 Buna seara. Sunt mama unei fetite de 5 ani, divortata anul trecut. Fetita mi-a fost incredintata spre crestere, prin hotarare judecatoreasca definitiva si ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara a minorului fara acordul tatalul? claudiuionescu75 claudiuionescu75 Buna ziua, Poate fosta mea sotie sa-l scoata din tara pe fiul nostru fara acordul meu? Precizez ca am divortat in 2010, inainte de aparitia legii privind ... (vezi toată discuția)
Interpretare program de vizitare al tatalui TatianaM TatianaM In anul 2006 am divortat de fostul sot,cu care am un copil minor.Tutela mi-a fost incredintata in Anul 2007s-a pronuntat sentinta si programul de vizitare al ... (vezi toată discuția)