avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Suma minima pentru rambursarea TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Suma minima pentru rambursarea TVA

Buna ziua,

Am citit undeva ca suma minima pentru rambursare de TVA trebuie sa fie de 5000 roni. Contabilul firmei spune ca trebuie sa fie de minim 20 000 roni. In primul trimestru al acestui an suma negativa din decont a depasit 5000 roni dar nu am bifat casuta corespunzatoare rambursarii TVA-ului. Stie cineva care este suma minima actuala pentru rambursarea TVA- ului si daca se poate depune o cerere de rambursare ulterior depunerii decontului sau trebuie sa asteptam pana la depunerea urmatotului decont pentru trimestrul doi?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 14:36, 10 Mai 2009
Multumesc inca o data pentru sfaturi.
Eu cred ca pana la urma gasirea unui contabil bun este o loterie. Am observat ca multi contabili se pricep foarte bine la ceva standard, sa zic 10 firme care fac acelasi lucru, de exemplu comert cu bauturi alcoolice, dar cand o firma vrea sa faca si altceva, ceva nou, de ex. productie, importuri, exporturi, etc., auzi invariabil aceeasi replica: nu am mai avut pana acuma vreo firma cu acest tip de activitate, trebuie sa ma informez. Si mai este o problema, foarte multi contabili nu au cunostinte juridice deloc, acuma nu zic ca un contabil ar trebui sa fie si jurist dar niste minime cunostinte ar fi necesare. Sau ar fi ideal zic eu sa se infiinteze firme mixte contabil-jurist, contabil-avocat sau chiar contabil-consultant si atunci eu ca si client as prefera sa platesc un pret ceva mai mare pentru un pachet de servicii dar sa stiu ca le gasesc pe toate impreuna. Fiindca asa cum este situatia acuma contabilul iti da un sfat iar daca intrebi un jurist sau avocat iti spune altceva. Deci imi sustin parerea in continuare de a se infiinta echipe mixte si de a gasi cea mai buna solutie si cel mai bun sfat pentru client.

Si sa revin la intrebarea initiala, am mai discutat cu d-ul contabil si mi-a spus ca se poate cere rambursarea TVA-ului dar efectiv nu se ramburseaza daca suma este mai mica de 20000 de lei. Din experienta Dumneavoastra stiti cumva daca este asa, daca intr-adevar ceri degeaba ca tot nu se ramburseaza?

Multumesc
Conditia de cerere la rambursare este cea citata intr-un post anterior : 5000 lei la sfirsitul per de raportare : adica , daca Dvs depuneti decont trimestrial, trebuia ca suma din decont sa fie mai mare de 5000 lei , daca depuneti decont lunar - la fel.
Urmeaza control pentru solutionarea cererii, si functie de cit se aproba primiti suma cuvenita. De retinut ca odata cu cererea de rambursare si decontul de taxa cu casuta de rambursare bifata , puteti cere compensarea din TVA de rambursat a unor sume datorate : de exemplu impozit pe salarii si alte datorii de natura salariala (mai putin comision ITM), sau chiar impozit micro sau profit , depinde ce fel de societate aveti, dar atunci controlul va fi mai complex, se va extinde si asupra modului de calcul al impozitului pe profit/micro.
Compensarea se va efectua la momentul depunerii cererii de compensare .
Nu am cunostinta de plafonul de 20000 lei mentionat .
Si o veste buna: "ANAF propune eliminarea inspectiei fiscale pentru rambursarea TVA-ului. La sfarsitul lunii februarie, Fiscul constantean avea 211 deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare in suma de 44,15 milioane lei."

[ link extern ] /

:offtopic: Linkul functioneaza numai daca adaugati "/" la sfarsitul adresei. A.L.
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2009
ContSters20980, utilizator
exista si in prezent procedura de rambursare cu control ulterior...si se practica

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rambursare tva ralucaboeriu ralucaboeriu Imi puteti spune daca pot cere rambursare de TVA si sub 5.000 lei? (vezi toată discuția)
Firma are poprire de la anaf - compoensare tva ionela11 ionela11 Buna ziua, Am urmatoarea situatie firma are poprire de la ANAF pentru TVA de plata de anul trecut, iar acum in luna iulie 2021 are TVA de recuperat....stiti ... (vezi toată discuția)
Export intr-un stat non ue, regimul tva-ului robertdrilea robertdrilea Buna ziua, Firma noastra a realizat un import de marfa dintr-un stat NON UE pentru care am platit deja TVA-ul. Urmeaza in zilele urmatoare sa exportam ... (vezi toată discuția)