avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare de catre angajator indemnizatie nastere si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare de catre angajator indemnizatie nastere si indemnizatie inmormantare

Buna ziua . Va rog sa imi spuneti daca in situatia in care angajatorul constata ca a acordat unui salariat indemnizatie de nastere si indemnizatie deces in conditiile in care acestea erau prevazute in CCM (care la acel moment era expirat) cum poate recupera aceasta suma? In cat timp se prescrie? Care e temeiul legal? Se adauga si penalitati?
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 14:10, 6 Mai 2014
1. Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.

2. Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

3. Art. 268. C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
.....
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
....
Multumesc mult pentru toate lamuririle.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returnarea unor sume salariale incasate nejustificat Adi951 Adi951 Cu circa 4 ani in urma au fost platite salarii la un anumit nivel. In anul 2015 o echipa de control constata ca o parte de plati s-au efectuat prin incalcarea ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale da_dy da_dy Lucrez la o societate bugetara care nu si-a respctat obligatiile privind plata unor prime si a bonurilor de masa din 2007 conform CCM !Exista un anumit ... (vezi toată discuția)
Prescriptie termen art. 1369 bugydej bugydej Care este termenul de prescriptie in cazul recuperarii prejudiciilor (art. 1369 Cod civil ) ? Dupa 5 ani , ani angajatorul se mai poate indrepta impotriva unui ... (vezi toată discuția)