avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara este obligatorie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara este obligatorie?

Buna. Sunt divortata de un an si sase luni, sentinta definitiva si irevocabila. Domiciliul fetitei minore a fost stabilit la tata. Precizez ca in realitate sta cu tatal ei doar la sfarsit de saptamana, in cursul saptamanii locuind la fostii mei socri( acolo locuind de cand merge la scoala, de 5 ani ) Am acceptat sa ramana acolo pt a nu-i afecta viata sociala.
Eu in prezent m-am mutat la 200 de km distanta, motiv pt care nu pot sa-mi vizitez fetita tot la doua saptamani, cum a hotarat instanta.
S-a hatarat sa platesc pensie alimentara 16,5% din venit. Cat am lucrat in localitatea de domiciliu, am avut proprire pe salar, de cand m-am mutat(de sase luni), nu prea am avut serviciu decat cate doua-trei saptamani si cu pauze de vreo o luna(deci mai mult pauza decat munca). Fostul meu sot ma ameninta ca nu ma lasa sa-mi vad fetita pt ca nu i-am platit pensie alimentara de vreo sase luni, iar fetita de frica lui nu vrea sa mai vorbeasca cu mn. Tin sa precizez ca fetita a fost in vacante la mn cate 2-3 zile(pt ca nu a vrut tatal ei sa o lase mai mult) si intotdeauna i-am cumparat imbracaminte in valoare mai mare decat ar fi trebuit sa-i platesc lui pensie alimentara. Dar pe el nu-l intereseaza si vrea pensie alimentara.
Intrebarea mea este, sunt obligata sa-i dau bani astia lui sau este suficient sa ii cumpar fetei ce are nevoie? Si daca nu-i dau lui bani ce risc? Oricum cand i-am dat bani fetei, ea i i-a dat lui si acum nu mai recunoaste ca a primit bani.In concluzie eu nu mai vreau sa-i dau lui pt ca nu ii foloseste in interesul fetei.
Cum pot demonstra ca se foloseste de fetita, doar pt a primi pensie?
Eu am doar obligatia de a plati pensie si trebuie sa ma umilesc in fata lui sa lase fetita sa vorbeasca si sa vina la mine?
I nacest moment atat dv cat si fostul sot sunteti obligti sa-i acordati intretinere minorei. Fata majora iese din calcul pentru ca e majora, iar daca doreste intretinere si intruneste condtiile, poate sa ceara singura.
Spuneti-i fostului sot ca doriti partajul bunurilor comune. Ii propuneti varianta ca toate bunurile sa-i revina lui cu obligatia lui de a va despagubi pentru partea dumneavoastra. Iar apoi semnati o tranzactie prin care sulta ce va urma sa o incasati sa revina cu titlu de plata a pensiei de intretinere, o suma globala, pentru plata anticipata a pensiei.
Daca nu e de acord cu aceasta varianta, ii propuneti varianta ca toate bunurile sa fie impartite, iar bunurile ce va revin dv sa le lasati minorei in contul pensiei.
Sau solicitati stabilirea domiciliului minorei la dv si obligarea lui la plata pensiei de intretinere. Daca tatalui ''ii era sa faca ceva'' o facea si pana acum, din moment ce nu sta cu copila si, dupa cum spuneti, o vede rar. "Isi va face ceva" ca ce? Ca fiica sa nu mai locuieste la parintii dumnealui?Aceste amenintari sunt doar o modalitate de manipulare si santaj a copilei.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2014
m_ella2005, utilizator
m_ella2005 a scris:

I nacest moment atat dv cat si fostul sot sunteti obligti sa-i acordati intretinere minorei. [...]
Sau solicitati stabilirea domiciliului minorei la dv si obligarea lui la plata pensiei de intretinere.

E pacat ca in acest moment copila creste fara niciun parinte.
Parintii ne sunt necesari, sunt ca aerul pentru un copil, viseaza, traieste cu gandul la ei... ii iubeste cand il cearta, cand il iau in brate, cand pleaca... cand ii parasesc in spital, la bunici sau intr-o alta tara decat unde stau ei...

Bunicii... bunicii sunt draguti, ne rasfata, dar putem trai si fara. un copil fara bunici nu are sufletul mutilat. Unul fara parinti insa... sau cu parintii departe... sau cu parinti ocazionali...

Bun, revenind: vorbiti cu fata, faceti proces in instanta, convingeti bunicii si luati-o la dv.
Daca faceti partajul, toate cheltuielile de taxa de timbru, avocat,m expertiza pot fi sustinute de stat intr-o limita de suma. Daca obtineti o sulta, nu platiti tatalui, ca nu-i datorati lui nimic. Si nu faceti intelegeri in care sa amestecati partajul cu pensia.
Pensia se plateste aceluia care da mancare si haine copilului, care-i ia caiete, nu altfel.
Oricum, cu privire la efortul ope care trebuia sa-l faca fata cea mare... daca dv. nu o invatati sa lupte pentru drepturile ei, va ajunge si ea fara job si fara sa lupte sa se angajeze, fara sperante pentru o viata mai buna.

Si, indiferent cine creste si educa copiii, ca e bunica, mama sau trei profesori... intotdeauna va fi vina parintelui in creierul suferind al unui copil. Sau fost copil, ajuns adult.

Copii frumosi va doresc si forta sa luptati pentru ei!!

Pensia alimentara este obligatorie si nu conteaza ca parintele isi vede sau nu copilul.
Nu este o taxa de vizitare a copilului platita celuilalt parinte sau copilului.
Fiica cea mare poate sa ceara pensie de intretinere pana la 26 de ani daca urmeaza o forma de invatamant. Taxa de timbru este 20 ron , dar se poate cere scutire daca nu are venituri .D-voastra puteti merge la AJOFM sa va inregistrati ca persoana in cautare de loc de munca .Mergeti apoi la Asistenta Sociala , unde faceti un dosar si cereti masa la cantina primariei si ajutor social ,,, acolo declarati ca nu aveti venituri si trebuie sa va intretineti singura . Pt banii primiti va trebui sa efectuati cateva zile in folosul comunitatii. Apoi depuneti o cerere la Judecatorie unde cereti sa vi se stabileasca pensia de intretinere la venitul actual si anume cel de la Asistenta Sociala, de asemenea puteti cere sa fiti scutita de taxa de timbru de 20 ron , daca atasati adeverinta de la finante , de la asistenta sociala cu venitul si adeverinta de la AJOFM. Solutii de a supravietui sunt. Sau cereti sa vi se stabileasca pensia de intretinere la venitul minim pe economie actual , pensie care cred ca este mai mare decat vi s-a stabilit dumneavoastra cu ceva ani in urma. La venitul actual ar trebui sa dati 140 ron .( 850 ron x 16,5%).. Si pensia de intretinere este obligatorie . Daca dati din cand in cand cate un pic,,, chiar daca el va face plangere penala , nu puteti fi acuzata de rea vointa , pt ca se arata ca , ati dat bani chiar daca nu ati avut! Banii ii dati pt copil si nu pt tata. Din ce stiu eu este ca se poate cere sa dati si in natura pensia de intretinere dar sa aveti bonuri , de pe care sa dati copii tatalui, dar cred ca asta instanta stabileste .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere copil- canada aaalinaaa aaalinaaa Buna ziua, Fostul meu sot m-a anuntat ca va pleca in Canada ,avem un copil impreuna.Pana acum primeam pensia de intretinere de la firma unde era salariat.El ... (vezi toată discuția)
Dreptul la vizita koreh silvia koreh silvia Buna ziua! Fostul concubin are de platit o suma de 178 lei pensie alimentara,care o plateste doar cand vrea(la el e rea vointa,deoarece lucreaza),daca el nu ... (vezi toată discuția)
Intrebare 19o3 19o3 Ma numesc Doru Adina Maria,am 39 de ani,am o fetita de 6,5 ani,divortata.Pentru ca tatal minorei nu platea pensie alimentara,i-am schimbat numele fetei.As dori ... (vezi toată discuția)