Conform codului muncii:
- art: 52 alin. (1) lit. (a): c.i.m. poate fi suspendat din initiativa angajatorului pe durata cercetarii disciplinare prealabile;
- art. 251 alin. (2):...salariatul va fi convocat...precisandu-se obiectul...
- art. 251 alin. (4): in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatulare dreptul sa...;
- art. 247 alin. (2): Abaterea disciplinra...consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat
versus:
- art. 49 alin. (4): In cazul suspendarii c.i.m. din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
Este adevarat ca pe perioada suspendarii c.i.m. pentru cercetarea disciplinara se supenda prestarea muncii de catre salariat precum si plata drepturilor de natura salariala (art. 49 alin. (2) din codul muncii), or salariatul fiind privat, in special, de plata drepturilor de natura salariala, este indreptatit ca in aceasta perioada sa-si caute un alt loc de munca. Daca a gasit un loc de munca de unde nu poate lipsi, acest lucru constiuie un motiv obiectiv de a nu se prezenta la comisia de disciplina, iar masura dispusa de angajator in temeiul art. 251 alin. (3) din codul muncii fara un motiv obiectiv fiind, prin urmare, ilegala fapt care conduce la anularea masurii dispusa de catre angajator. Se mai retine ca pe perioada suspendarii c.i.m. pentru cercetarea disciplinara salariatul nu poate ramane la "dispozitia angajatorului", aceasta situatie fiind permisa numai in temeiul art. 53 alin. (2) din codul muncii (Curtea de Aplel, Bucuresti).
Acuma vin cu intrebarea, ce drepturi are un salariat pe perioada suspendarii c.i.m. pentru cercetarea disciplnara?
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile legii fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Nu orice motiv poate constituie o aparare foarte buna.
Avand in vedere ca salariatul nu a dat curs invitatiei si nici nu a comunicat existenta vreunui motiv justificat de neprezentare la convocare, comisia, retinand absenta nejustificata a salariatului la convocare, poate propune conducerii sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Cercetarea disciplinara
Coltoi
In data de 19 oct a.c. mi-am anuntat seful ierarhic ca nu ma mai prezint la locul de munca. In aceeasi zi am anuntat si departamentul Resurse Umane de intentia ... (vezi toată discuția)