avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum se calculeaza?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum se calculeaza?

Poate fi un inculpat pedepsit cu cuantumul si anii de pedeapsa din noul cod penal, pentru 3 fapte? Din noul cod, pentru ca anii de pedeapsa sunt mai mici.

Dar pot fi contopite dupa vechiul cod, deoarece se absorb toate in cea mai grea?
Ca daca se contopesc dupa codul penal nou e cam nasoala problema.

Se poate face asa ceva?

Daca da, exista vreun text de lege ce permite asa sa se aleaga ce e mai bun din codul penal si codul de procedura vechi si nou?

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Cel mai recent răspuns: Imparatul , utilizator 20:36, 12 Mai 2014
Legea de la momentul savarsirii daca este mai favorabila, evident.

'Pai ce treaba au faptele daca judecata si hotararea vine dupa? Asa se interpreteaza? atunci nici nu ar mai conta' era exprimata ca si cum, by default, se aplica legea de la momentul pronuntarii hotararii.

'By default' se aplica legea de la momentul savarsirii, si numai ca exceptie (daca o pot numi asa) o alta lege mai favorabila intervenita pana la momentul judecarii definitive.

Eu am inteles bine. Om vedea cum s-o aplica Decizia CCR si cum va aprecia instanta care este legea mai favorabila global.
din punctul meu judecatorul in aceasta situatie analizeaza din prisma vechii legi atat condamnarea cat si contopirea apoi analizeaza din prisma noii legi atat condamnarea cat si contopirea si aplica pe cea mai favorabila.
nu mi se pare deloc in regula sa se aplice condamnarile pe noul cod (pentru infractiuni savarsite inainte) iar contopirea sa se faca pe vechi ca e mai favorabil.
Deci cum spuneti dv. pot beneficia de ce am intrebat mai sus? Adica de lex teretia?

Deoarece nu se aplica ce sa votat pe 7 mai?

Deci nu se pot combina deloc?
Faptele sunt savarsite pe legea veche, dar cuantumul pedepselor pe legea mai noua sunt mai mici, dar sunt mai multe fapte si nu e bine daca se contopesc pe legea noua, coi e mai bine sa se contopeasca pe cea veche.

Eu as vrea cuantum la pedepse pe legea noua, si contopire pe legea veche?

Se poate sau nu asa ceva?

Mai exact, Decizia CCR, pronuntata ieri, se va aplica incepand cu data publicarii ei in Monitorul Oficial si, in temeiul art. 15 din Constitutie, va produce efecte numai in ceea ce priveste faptele comise dupa data publicarii in Monitorul Oficial, conform profesorului universitar

Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
Imparatul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreruperea cursului prescriptiei vodzila57 vodzila57 Buna dimineata, Conform Deciziei curtii constitutionale 1092/18.12.2012 si deciziei ICCJ nr.2/2014, prescriptia reprezinta o institutie complet autonoma ... (vezi toată discuția)
Modul de aplicare a legii mai favorabile ContSters304069 ContSters304069 Legea mai favorabila se aplica global? Adica daca judecatorul retine o prevedere mai favorabila pentru o infractiune dintr-o anumita lege toate celelalte ... (vezi toată discuția)
Lege mai favorabila intre art. 321 vechiul cod penal si art. 371 noul cod penal cezarad cezarad Doresc sa inteleg si eu de ce art. 321 din Vechiul cod penal poate aparea ca fiind o lege mai favorabila decat art. 371 Noul cod penal ? In esenta, limitele de ... (vezi toată discuția)