avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intreruperea cursului prescriptiei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intreruperea cursului prescriptiei

Buna dimineata,
Conform Deciziei curtii constitutionale 1092/18.12.2012 si deciziei ICCJ nr.2/2014, prescriptia reprezinta o institutie complet autonoma fata de cea a pedepsei.Daca o fapta a fost savarsita in 2010,iar plangerea penala a fost depusa in 2015, conf.art.15 alin.(2) din Constitutie se aplica legea mai favorabila, respectiv pt. stabilirea pedepsei se aplica noul sau vechiul cod penal ( cel mai favorabil), dar pt. stabilirea termenului de prescriptie ce cod penal se aplica, avand in vedere ca art.15 (2) din constitutie nu se refera decat la pedeapsa nu si la termenul de prescriptie al faptei,iar asa cum am aratat prescriptia reprezinta o institutie autonoma? Noul cod penal, sau la fel ca in stabilirea pedepsei se aplica termenul de prescriptie pt pedeapsa mai favorabola?
Multumesc mult,
In aplicarea legii penale mai favorabile, nu se pot combina prevederi din legi succesive, asa a stabilit CCR.
Multumesc pt. raspuns. Sa inteleg ca daca pt. stabilirea pedepsei v.c.p. este mai favorabil si termenul de prescriptie al faptei se calculeaza tot dupa v.c.p.?
Da,asa este.In Decizia CCR nr.265/2014(M.Of.nr.372 din 20mai 2014) a fost admisa execptia de neconstituitonalitate s i a constatat ca"dispozitiile art.5 din Codul Penal sunt constitutionale in masura in care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive in stabilirea si aplicarea legii penale mai favorabile si nicio autoritate nu poate ignora intelesul constitutional astfel stabilit".Astfel incat,odata cu publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei,efectele Deciziei nr.2/2014 a instantei supreme inceteaza, conform art.147 alin.(4) din Constutia Romaniei si cu cele ale art.477 indice 1 NCPP.
Multumesc mult, va doresc o zi buna.
In respectarea Regulamentului de forum, va rog sa nu deschideti mai multe subiecte pe aceeasi tema. Discutiile pot continua pe acest topic. Multumesc pentru intelegere.

vodzila57 a scris:

Conf. art. 123 din v.c.p. cursul prescriptiei prev. de art.122 se intrerupe prin indeplinirea oricarui act care, potrivit legii, trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal. Plingerea penala este un act care, potrivit legii, trebuie comunicat invinuitului si in consecinta la data depunerii plangerii penale cursul prescriptiei se intrerupe?
Multumesc


danpopescu2001 a scris:

Plangerea penala sau plangerea prealabila nu fac parte din categoria actelor care inrerup curgerea termenului de prescriptie,ele trebuiesc urmate de tragerea la rapundere penala a invinuitului/inculpatului sau de acte procedurale care trebuie sa fie comunicate invinutiului/inculpatului.


Vodzila57 a scris:

Multumesc pt. raspuns. Daca plangerea penala nu face parte din categoria actelor care intrerup curgerea termenului de prescriptie (desi in opinia mea de nespecialist face parte deoarece trebuie comunicata invinuitului ), care sunt acele acte care intrerup curgerea termenului de prescriptie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea penala mai favorabila emil_online emil_online am o nelamurire pt dezbaterea in principiu a legii penale mai favorabile raportat la art. 161 din noul cod penal, respectiv regula imprescriptibilitatii ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza? Imparatul Imparatul Poate fi un inculpat pedepsit cu cuantumul si anii de pedeapsa din noul cod penal, pentru 3 fapte? Din noul cod, pentru ca anii de pedeapsa sunt mai ... (vezi toată discuția)
Ce cod penal se aplica ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: Dosar penal - pus pe rol in anul 2012. Faptele au fost comise de inculpat in anii 2003-2008 si au fost ... (vezi toată discuția)