avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Ratele la credite la cursul contractarii-Hotararea ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Ratele la credite la cursul contractarii-Hotararea CJUE din 30.04.2014

Printr-o Hotarare recenta a Curtii de justitie a Uniunii Europene, din 30 aprilie 2014 ,aceasta a decis ca pot fi apreciate ca si clauze abuzive cele privitoare la plata ratelor la cursul de schimb la momentul platii ratelor.

2) Articolul 4 alineatul (2) din Directiva 93/13 trebuie interpretat în sensul că, în ceea ce privește o clauză contractuală precum cea în discuție în litigiul principal, cerința potrivit căreia o clauză contractuală trebuie redactată în mod clar și inteligibil trebuie înțeleasă ca impunând nu numai ca respectiva clauză să fie inteligibilă pentru consumator din punct de vedere gramatical, ci și ca contractul să expună în mod transparent funcționarea concretă a mecanismului de schimb al monedei străine la care se referă clauza respectivă, precum și relația dintre acest mecanism și cel prevăzut prin alte clauze referitoare la deblocarea împrumutului, astfel încât acest consumator să poată să evalueze, pe baza unor criterii clare și inteligibile, consecințele economice care rezultă din aceasta în ceea ce îl privește.

va provoc la o discutie pe aceasta tema, avand in vedere ca legislatia UE , inclusiv Hotararile CJUE sunt obligatorii si prevaleaza dreptului intern.

Astfel, se pot promova procese in care sa se solicite instantei recalcularea ratelor la cursul de schimb la care s-a facut contractarea, respectiv, daca creditul s-a contractat la 3,5 lei= 1 Euro, diferenta de curs ( cum este in prezent, 4,5= 1 euro) sa fie suportata de banca nu doar de consumatori, cum este in prezent. prin urmare, bani incasati pe diferenta de curs pot fi returnati , ceeace nu este putin lucru , avand in vedere diferentele de curs valutar din ultimii 5-6 ani.

Astept parerile voastre
Cel mai recent răspuns: Ofelia Teodorescu , Avocat 00:21, 14 Mai 2014
aveti dreptate
cheltuielile pot fi recuperate in situatia in care castigam
din pacate distanta in timp pana la finis este destul de mare
vom avea un nou parlament al europei, alti conducatori in tara, alta situatie economica etc.
trecand la un ton optimist, stiu ca daca vreau ceva, trebuie sa purced la treaba
in felul acesta am sanse 50%, altfel am sanse 0
banuiesc ca se poate face si un acord cu avocatul in sensul unei angajari cu un onorariu incurajator in situatia pierderii procesului ( indiferent de cauze), precum si a unui procent din castig
din cuprinsul hotararii date nu prea reiese ceea ce spuneti dvs
nu am pregatire juridica dar...
ungurii vorbesc despre un credit luat in franci elvetieni, cu incasarea lor la ridicarea din banca in forinti si cu obligatia platii ratelor calculate in franci si platibile in forinti la cursul zilei
in majoritatea creditelor date de bancile din romania in valuta, ratele se platesc in euro
este adevarat ca pe noi ne costa mai mult pentru ca valuta o cumparam de la banca sau de pe piata, dar nu platim in lei
cred ca este o diferenta majora, dar s-ar putea sa ma insel
explicati-mi daca este vorba si despre creditele luate in romania
multumesc anticipat
Da hotararea se aplica si in Romania, intrucat hotararea CJUE este obligatorie pentru TOATE instantele UE, conform Tratatului de la Lisabona.

super
ati putea in 2 fraze sa-mi spuneti cam cum ar trebui sa sune cererea mea si cui ar trebui sa o adresez ?
In 2 fraze, cu siguranta, nu.
Nu exista un model anume, cererea se formuleaza in functie de particularitatile fiecarui contract si nu numai. In plus exista si aceasta hotarare CJUE, de care reclamantul se poate prevala.
Cererea o puteti depune la Judecatorie sau la ANPC.
Cititi la inceputul acestui topic. Am raspuns deja despre modalitatea in care se depune si unde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incepere actiune in instanta impotriva bancii - credit chf viorelh viorelh Ce sanse sunt pentru a avea castig in instanta impotriva bancii de la care ai luat un credit ? In noile conditii legislative,cand au loc tot felul de ... (vezi toată discuția)
Hotararea curtii europene de justitie privind plata ratelor creditelor in moneda straina la cursul semnarii contractului de credit silviabratucu silviabratucu in ce conditii considerati ca se poate actiona banca in justitie pt plata ratelor unui credit in euro la cursul din data semnarii contractului de credit, adica ... (vezi toată discuția)
Decizia tribunalului galati zenitnove zenitnove va rog daca ma puteti ajuta cu Decizia Tribunalului Galati cu denominarea. Multumesc. (vezi toată discuția)