avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Incepere actiune in instanta impotriva bancii - credit ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Incepere actiune in instanta impotriva bancii - credit CHF

Ce sanse sunt pentru a avea castig in instanta impotriva bancii de la care ai luat un credit ? In noile conditii legislative,cand au loc tot felul de initiative in parlament , cand pe toate canalele auzi de reusite impotriva bancilor - mai ales in cazul creditelor in franci elvetieni...

Care ar fi pasii de urmat in acest caz? Se poate incepe o actiune in nume propriu , fara avocat? Spun asta deoarece pana acum am intalnit avocati care au cerut intai multi bani fara a avea garantia unui castig...si care nu mi-au dat nici o asigurare sau estimare a rezultatului. Sincer ce garantie am ca daca platesc sa zicem 2000 ron la avocat , obtin o reducere a ratei ....Vorbesc de un credit in franci elvetieni cu o rata de 1300 chf pe luna...
Cel mai recent răspuns: alinagava , utilizator 08:21, 21 Ianuarie 2015
Profesia de avocat este o profesie de diligenta. Ca atare onorariul pe care il platiti avocatului este pt. munca depusa de acesta in asigurarea asistarii/reprezentarii dvoastra in cursul procesului. Pentru rezultatul obtinut veti achita, eventual, un onorariu de succes.

Este alegerea dvoastra daca angajati un avocat sau nu.

Clientul unei bănci, dacă apreciază că prevederile contractului încheiat cu instituţia de credit au caracter abuziv (va prevalati de dispozitiile cuprinse recenta Decizie a CJUE), se poate adresa fie Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), fie direct instanţei de judecată. Adresandu-se ANPC, aceasta institutie, in urma cercetarilor, poate constata existenta clauzei abuzive si intocmeste un proces verbal.
Legea nr. 193/2000 stabileşte că în situaţia în care ANPC sau asociaţiile pentru protecţia consumatorilor vor constata utilizarea unor clauze abuzive vor sesiza tribunalul de domiciliu sau, după caz, sediul profesionistului, solicitând obligarea acestuia să modifice contractele aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. La cererea de chemare în judecată, acestea trebuie să anexeze procesul verbal pe care l-au întocmit şi în care au consemnat depistarea clauzelor abuzive.
ANPC, dacă depune o cerere comună, poate modifica, anula toate contractele băncii respective.
Insa, din practica este general stiut, ca nu trebuie asteptat si consumatorul trebuie sa actioneze singur, pentru celeritate.



Activitatea unui avocat este de diligenta si nu de rezultat.

Prin lege, este interzis avocatului sa garanteze rezultatul unui proces.

Onorariul avocatului se plateste la momentul semnarii contractului de reprezentare si asistenta juridica.

Nu se poate plati onorariul dupa terminarea procesului.

Dar, exista cadrul legal, pentru stabilirea unui onorariu de succes, care se va plati la final, separat de onorariul initial.

Nimeni si nimic nu va opreste sa deschideti singur un proces impotriva bancii.
Ca fapt divers, vreau sa va precizez ca in anul 2008 sotul meu, inainte de casatorie a luat un credit imobiliar. Creditul este in euro.
In perioada cat a cautat oferte pe la banci a tot oscilat intre CHF si EURO. La vremea aceea aveam o cunostinta care lucra la Banca Transilvania care i-a spus: "Nu lua credit in CHF! Preferabil e sa iei in Lei sau in EURO." Oricum, in interiorul bancilor s-a stiut!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit in franci elvetieni transformat in euro Ayra Ayra Buna ziua Si eu, ca multi altii, in 2007, (am cumparat un apartament imi trebuia o diferenta) am luat un credit de 20000 de CHF cu ipoteca si ... (vezi toată discuția)
Ratele la credite la cursul contractarii-hotararea cjue din 30.04.2014 Antoanela Geaman Antoanela Geaman [b]Printr-o Hotarare recenta a Curtii de justitie a Uniunii Europene, din 30 aprilie 2014 ,aceasta a decis ca pot fi apreciate ca si clauze abuzive cele ... (vezi toată discuția)
Chemare in judecata banca pentru credit in franci elvetieni giorgiana87 giorgiana87 Azi dimineata am auzit, la stiri, ca o doamna a dat in judecata banca,de la care a imprumutat un credit in franci elvetieni, pentru clauzele abuzive ... (vezi toată discuția)