In anul 2010 am incheiat un contract de furnizare produse petroliere în care aveam calitatea de achizitor. O perioadă de timp furnizorul a livrat produsele la pretul convenit în contract. Dat fiind faptul că a continuat să factureze la alte preţuri noi am achitat doar preţul din contract, Astfel pe parcurs au rezultat o serie de diferenţe între suma facturată şi cea achitată. Ultima factură este din decembrie 2010. În data de 20.03.2014 funizorul introduce o acţiune prin care solicită plata diferenţelor respective.
Din punctul nostru de vedere, conform art.2500 din codul civil dreptul la actiune este prescris. Reclamanta invocă faptul că în ianuarie 2012 unitatea noastră a confirmat un extras de cont pentru suma respectivă.
Dacă am considera faptul că acest extras de cont este o punere în întârziere care ar duce la întreruperea prescripţiei şi în această situaţie în conformitate cu prevederile art.2540 din codul civil dreptul la acţiune ar fi prescris deoarece aceea confirmare a extrasului de cont nu a fost urmată de o acţionare în judecată în termen de 6 luni.
Este corect punctul nostru de vedere ?
Din pacate, nu. Art. invocat de dvs. se refera la altceva. Se refera la cazul in care reclamantul (furnizorul de produse petroliere) introducea o cerere de chemare in judecata care era anulata sau respinsa. Momentul anularii sau respingerii fiind ulterior implinirii prescriptiei. De la momentul respingerii, mai avea inca 6 luni sa introduca o noua cerere.
Cazul dvs. se incadreaza in art. 2541 Intreruperea sterge prescriptia de dinainte de intrerupere si incepe un nou termen de 3 ani.
In speta, au timp pana in ianuarie 2015 sa va actioneze in instanta.
Aparati-va pe fondul cauzei spunand ca va cer sume nejustificate care nu se regasesc in contract. Desi, daca ati confirmat soldul, mai greu... Eventual ca a fost semnat din eroare si ca in contabilitate nu aveti inregistrat acest debit. Incercarea moarte n-are.
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data fiecarei livrari de produse.
Apararea dvs. trebuia sa aiba la baza nerespectarea contractului.
Vedeti insa sa nu existe o clauza in contract care sa le dea dreptul sa procedeze asa cum au procedat.
Faptul ca nu ati renegociat pretul stabilit initial si ca in timpul derularii contractului vi s-au emis facturi cu sume mai mari fata de costul convenit este util apararilor dvs. de fond. Asa cum se mentioneaza si in postarile anterioare va trebui sa va aparati pe fond si sa invocati exclusive prevederile contractului. Confirmarea unui Extras de cont fara ca in prealabil sa existe o notificare si/sau o conciliere privind acele sume, dar si in situatia in care acestea nu au corespondenta intr-o clauza contractuala, nu va duce la admiterea actiunii in pretentii. Verificati ca nu cumva sumele respective sa fie penalitati sau dobanzi pentru plata cu intarziere a facturilor anterioare, iar nu sa fie diferente de pret, cum considerati dvs., caz in care situatia se schimba in defavoarea dvs.