avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa de poluare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa de poluare

Buna seara am si eu o problema legata de taxa de poluare .Mentionez ca sunt persoana juridica si detin o masina Dacia Logan achizionata in leasing de la RCI Leasing Romania IFN SA in 5.10.2006.Am terminat leasingul in 10.03.2011.S-a facut transfer de proprietar.As vrea sa vand masina si am facut cerere la ANAF sa vad daca taxa de poluare a fost platita..si mi-a dat un raspunsul in felul urmator in urma cererii dvs ....din data de....va comunicam prevederile art4 pct c)din OUG nr.9/2013 privind timbru de mediu pt autovehicule.Adica nu a fost platita.Trebuie sa platesc taxa de poluare.de ce?numai inteleg nimic...inainte de legea data in 2013 a mai fost o lege sau OUG in 2008.de ce nu a platit leasingul taxa de poluare ca era deja data legea nu?De ce organele competente de la inmatriculari nu a cerut la schimbarea proprietarului chitanta de poluare de la leasing?Sper ca m-am facut inteleasa si va rog sa ma ajutati cu un sfat .Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2014
clauditza2208, utilizator
Aveti perfecta dreptate. "Smecherii" (asa-zisii "baieti destepti" si "asa-zisele" fete destepte) cu relatii la guvern nu tin cont de clientii lor, datorita carora fac profituri si traiesc, nefiind macar sinceri si deschisi cu acestia, au facut intelegeri cu politicienii, care ar tebui, la randul lor, deasemea, sa fie recunoscatori cetatenilor, care i-au ales, pe care ii reprezinta si ai caror SLUJITORI sunt (nicidecum cetatenii sa fie slujitorii acestora si bataia lor de joc !), cei ce sunt si clienti, astfel ca a existat o perioada de timp, cam cand s-a facut transcrierea dumneavoastra de proprietate, cel putin asa imi amintesc, pentru a fi scutiti de plata Taxei de Poluare, deci Taxa Auto, care ulterior s-a transformat in Taxa Timbru de Mediu. Nu prea este corect si FAIR-PLAY ! Evident ! Astfel ca eu cred ca ar fi bine sa faceti o cerere pentru a primi explicatii, catre firma de LEASING, trimisa cu confirmare de primire si specificarea punctuala a continutului. Acuma cred ca ati inteles cam cum functioneaza "masinaria smecherilor" (anumite firme si anumiti politicieni) dar si "prosteala fraierilor" (cei ca mine si ca dumneavoastra) care suntem platitori de taxe si impozite, care suntem clienti, care alegem politicienii ... Ar trebui sa facem in asa fel ca pentru astfel de oameni sa ne unim si sa dezvoltam o legislatie corecta, bazata pe principii de onestitate, dreptate si echitate pentru toti, cu respect si bun simt, incat astfel de fapte sa fie pedepsite si chiar ar fi fost bine sa fie deja ca in China, sa-i punem sa-si plateasca chiar si glontul ... platind cu viata nesimtirea si murdariile pe care le fac fara pic de jena ...
Asadar, sa revin, cu raspunsul de la firma de leasing, puteti face o actiune in instanta pentru a cere obligarea acestora la plata Taxei de Mediu, dovedind cu acte, inscrisuri si martori relatia cu acestia si transferul de proprietate facut. Asa ar fi corect si sa obtineti acest lucru cerut, mai ales ca ati platit, probabil, o suma mult mai mare decat pretul real al autoturismului, suma in care se putea regasi si Taxa de Poluare.
Mai puteti face si o plangere la O.N.P.C. explicand situatia si cerandu-le sa primeasca explicatii, la randul lor, de la firma de leasing, privind neplata Taxei de Poluare la timp si conform obligatiei la prima inmatriculare. Veti primi un raspuns de la O.N.P.C., care va poate folosi, eventual, in instanta de judecata, daca acesta va fi favorabil dumneavoastra.
Mai aveti trei optiuni ipotetice :
1) Sa vindeti autoturismul prin chitanta de mana cu doi martori, dar varianta nu este buna pentru ca ar trebui sa platiti taxe anuale pentru acesta, etc. ... ;
2) Sa vindeti auto prin notariat si sa-l radiati apoi cu copia de pe contractul de vanzare-cumparare, astfel ca Taxa de Timbru de Mediu va trebui achitata de catre cumparator ;
3) Sa duceti auto la R.E.M.A.T. si sa beneficiati de Programul RABLA, primind 6.800 lei, bani ce pot fi folositi la cumpararea unui autoturism nou, sau sa vindeti dreptul altora interesati, asta doar daca va multumeste acest lucru.
Daca veti castiga in instanta si aceasta va dispune obligarea firmei de leasing la plata taxei pe care nu a platit-o pentru poluare, sau la plata de sume pecuniare de compensare pentru prejudiciile pricinuite, putand achita Taxa de timbru de Mediu cu banii primiti (ori cu o parte din acestia), atunci veti putea vinde masina, dupa cum probabil va doriti, fara probleme si incurcaturi neplacute, pe care nimeni nu si le-ar dori vreodata. Succes !
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2014
Mihail_POPA, utilizator
Am sunat la leasing si mi-a spus ca la schimbarea proprietarului a fost a doua inmatriculare a masinii prima data firma de leasing si a doua oara societatea mea si taxa de mediu se refera la prima inmatriculare si nu au fost obligati sa plateasca in 2006.Dar au facut transfer de proprietar si vreau sa stiu unde scrie ca am dreptate trebuie sa existe in vreun articol ceva eu am cautat ,nu am gasit,am citit.. poate nu m-am uitat bine.Va rog sa imi spuneti unde scrie sa stiu ce sa le zic exact daca fac plangere
Eu consider ca daca veti merge la instanta veti avea sanse de castig, insa trebuie bine formulata cererea, motivata corespunzator si cu probe, martori si inscrisuri.
Deoarece sunteti al 2-lea proprietar, masina fiind inscrisa deja, iar obligatia legala se cere la prima inmatriculare, aveti un avantaj major.
Astfel, instanta, ar trebui sa oblige la plata taxei FIRMA de LEASING. Asa ar fi logic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru pentru trecerea unor autovechicule pentru schimbarea proprietarului. alinaelenamustatea alinaelenamustatea Buna ziua, Va rog sa ma ajutati daca se poate sa lamuresc urmatorul aspect. O societate x detine 3 masini deja inmatriculate in Romania si doreste sa ... (vezi toată discuția)
Recuperare timbru de mediu pentru auto inmatriculat dupa finalizare contract leasing (oug 9/2013 art.4 pct.c) pasatmadalina pasatmadalina Am observat ca majoritatea cazurilor de recuperare timbru de mediu se refera la autoturismele aduse din afara tarii si inmatriculate in RO pentru care ... (vezi toată discuția)
Platesc taxa de mediu? radupr radupr Buna seara, va retin atentia cu mai multe intrebari. In anul 2012 am achizitionat o masina productie 2005, inmatriculata prima data in Romania in august ... (vezi toată discuția)