avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Recurs in casatie....obligatoriu la CEDO?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Recurs in casatie....obligatoriu la CEDO?

Buna ziua.....am fost condamnat de o curte de apel, si hotararea a ramas definitva, fiind Tribunalul instanta de fond iar curtea de apel...instanta finala conform noului cod.....CEDO poate considera procedura neindeplinita daca nu mai fac recurs in casatie.....nu prea am motive.....???
Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2014
ionut_daniel, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:50, 23 Mai 2014
Cred ca la acest moment inca nu exista o jurisprudenta si o doctrina unitara cu privire la acest aspect.

Dar, parerea mea personala, este ca, daca conform Noului cod de procedura penala, recucursul in casatie a devenit o cale extraordinara de atac, atunci pentru a merge cu o actiune la CEDO nu mai este obligatoriu si parcurgerea acestei etape.

Repet: parare personala!
Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2014
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
După ce autoritatea naţională competentă cea mai înaltă a pronunţat o decizie, petiţionarul dispune de un interval de şase luni pentru a sesiza Curtea.
Acest interval începe să curgă de la data la care a luat cunoştinţă personal sau prin avocatul său de decizia finală în ordinea normală a instanţelor, şi nu începând de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri în revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de graţiere sau amnistiere sau a oricărei alte cereri adresate unei autorităţi cu titlu de graţiere.

Mai multe detalii gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/for...
Cunosc lucrul acest......curtea de apel este instanta decizionala...ramane definitiva hotararea.....intrebarea este daca nu fac recurs in casatie CEDO va spune ca nu am apelat la toate instantele din Romania, adica si la ICCJ prin recurs in casatie, care intr-adevar este o cale extraordinara de atac...se considera ca nu a au fost parcurse toate etapele????
ARTICOLUL 35
Condiţiile de admisibilitate
1. Curtea nu poate fi sesizată decât după epuizarea căilor de recurs interne, aşa cum se înţelege din principiile de drept internaţional general recunoscute.......TEZA A DOUA DACA POATE SA IMI EXPLICE CINEVA...LA CE SE REFERA?????
Conventia prevede : ".. după epuizarea căilor de recurs interne,... "

In Romania, caile de recurs interne sunt apelul si/sau recursul.

Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Hotararile definitive admise de cedo. _Alin_ _Alin_ Doresc sa inteleg mai bine despre care hotarari / decizii definitive date de instantele din Romania pot fi admise de catre CEDO, pentru ca citind prin ... (vezi toată discuția)
Cedo mac6 mac6 Pentru a adresarea unei contestatii la CEDO pot fi folosite hotararile penale comunicate la domiciliu de instante ,doar cu semnatura grefierului si ... (vezi toată discuția)
Sesizare cedo inainte de decizia instantei de recurs CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna seara, Clientul a sesizat CEDO mai inainte de solutionarea recursului care a fost respins de ICCJ ulterior momentului sesizarii Curtii ... (vezi toată discuția)