avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Examinare medicala si psihologica la siguranta ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Examinare medicala si psihologica la siguranta circulatiei

buna ziua . ma confrunt cu o situatie neclara si cer parerea specialistilor si anume :lucrez la siguranta circulatiei si asa cum prevedea legea 447/2003 personalul era evaluat in functie de varsta . eu am 52 de ani si conform acelui ordin vizita medicala trebuia facuta anual si examenul psihologic la un interval de 3 ani . in 5 decembrie 2013 a intrat in vigoare odinul 1260/1390 si personalul care lucreaza la siguranta circulatiei si are varsta pina in 55 de ani ,va efectua vizita medicala si examenul psihologic la un interval de 3 ani . dilema mea este urmatoarea : ultima vizita medicala si examen psihologic am efectuat-o pe 29 aprilie 2013 . in momentul de fata sunt fortata de pers de la resurse umane sa efectuez vizita medicala pe 16 mai . m-am opus un pic in sensul ca vreau sa stiu exact pentru ce ma forteaza sa fac vizita medicala ,pentru ce motiv nu ma mai primeste la serviciu daca nu merg sa fac vizita medicala pe data programata ? in prezent eu lucrez cu avizul medical expirat daca e sa ne luam dupa vechiul ordin 447/2003 deci cum se explica asta ? se scrie foarte clar ca in momentul intrarii in vigoare a ord 1260/1390/2013 ,vechiul ordin 447/2003 este abrogat .ce ma sfatuiti sa fac ? sa merg sau nu la vizita medicala conform programarii ? ce pot pati daca nu ma mai primeste la serviciu ? am omis sa spun ca acesta este un ordin nu tocmai corect ,explicatia celei de la resurse umane fiind aceea ca cf cfr sa ai incheiat contract cu policlinica iowewmed si de acolo vin ordinele ca incepind de anul acesta 2014 se aplica noul ordin ,ca cei care ar fi trebuit sa facem vizita medicala anul acesta TREBUIE sa o facem . mi se pare iresponsabilitate din parte superiorilor . va multumesc tuturor celor care imi veti raspunde . cu respect radulescu
Cel mai recent răspuns: Dragomir Dascalu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:24, 4 Iunie 2014
Pentru detalii suplimentare cititi aici www.avocatnet.ro/content/for...
Peste varsta de 65 ani, examinarea medicala periodica se face anual, conform art.2 lit.b).
Contractul de prestari servicii incheiat intre firma dvs. si firma de prestari servicii medicale are anexata o programare a lucratorilor la examinarea medicala (asa este corect si legal).
Argumentele care au stat la baza programarii la examinarea medicala periodica apartin angajatorului, care plateste prestatiile medicale.
Probabil, ca serviciul/ biroul/ echipa, etc. din care faceti parte are programare pentru examinare medicala la data pentru care ati fost anuntat.
Daca nu va prezentati la examinarea medicala, la data programarii/ anuntarii dvs. pentru prezentare, angajatorul este indreptatit sa aplice ROI si sa va sanctioneze administrativ.
Din punct de vedere legal, nu puteti presta activitatea (poate sa nu va primeasca la serviciu, deoarece puteti pune in pericol pe ceilalti angajati sau persoane cu care va puteti intersecta in cadrul activitatii pe care o depuneti), daca nu aveti efectuata examinarea medicala periodica, in urma careia primiti de la medicul specialist de medicina muncii, fisa de aptitudine, semnata, parafata si datata, pe care scrie daca sunteti apt/ inapt/ apt conditionat pentru activitatea prestata.
Mentiunea dvs. " .... am omis sa spun ca acesta este un ordin nu tocmai corect. ... " nu cred sa aiba acoperire legala, atata timp cat ordinul nu este contestat oficial pe cale administrativa sau in instanta.
multumesc domnule gigipopa insa nu am fost bine inteleasa si anume : personalul care lucreaza si concura la siguranta circulatiei poate presta munca in functia pentru care este autorizat numai dupa ce obtine avizul medical si psihologic cu mentiunea apt asa cum ati spus si dumneavoastra . asa cum am spus pina in 5 decembrie 2013 personalul era programat de catre cei de la compartimentul resurse umane dupa ordinul 447/2003 . insa in decembrie a intrat in vigoare ,s-a publicat in monitorul oficial noul ordin 1260/1390/2013 ordinul ministerului transportului privind examenul medical si psohologic a personalului cu atributii in siguranta circulatiei si periodicitatea examenului unde la art 2 pct a se specifica clar : intre 18 -55 ani vizita medicala si examenul psihologic se vor efectua la un interval de 3 ani ,vechiul ordin 447/2003 se abroga .acum eu va intreb in cazul meu mai exact : varsta 52 de ani ,ultimul examen medical si psihologic efectuat in 29 aprilie 2013 .pina aici cred ca am fost destul de explicita . in momentul de fata eu lucrez in regula sau in neregula ? dupa ce ordin fac vizita medicala ? cel abrogat ? sau cel intrat in vigoare din 5 decembrie 2013 ? daca afer-ul vine in control cine plateste amenda ? daca mi se intampla cine raspunde ? eu cred ca angajatorul in nici un caz eu . explicatia celor de la resurse umane privind noul ordin intrat in vigoare a fost aceea ca angajatorul nu incheiase contract cu firma de prestari servicii ,ca aceste ordine vin de la firma de prestari servicii mai exact policlinica iowemed . pai daca angajatorul incheie anual contract cu alta firma de prestari servicii ,noi suntem obligati sa facem anual vizite medicale si examene psihologice ca asa cere firma ? si inca ceva :doar ce am fost examinata de catre cei de la medicina muncii in data de 7 mai unde rezultatul a fost apt .incurcate mai sunt caile drepte .... si tot in defavoarea omului de rand . multumesc pentru raspunsuri . cu respect radulescu
Daca ultima examinare medicala a fost facuta in 29.04.2013 si ati primit apt, iar periodicitatea legala de efectuare examinare medicala pentru varsta dvs. de 52 ani este de 3 ani, prestati activitatea in mod legal.
Incepand cu data aparitiei noului ordin, efectuarea examinarii medicale periodice se face cu respectarea noului act legislativ. In cazul dvs. ramane in vigoare fisa de aptitudine pana la terminarea perioadei de 3 ani, daca ne referim strict la ordinul 1260/ 1390/ 2013.
Amenda contraventionala o plateste cel care avea obligatia sa va programeze la examinarea medicala, daca nu v-a programat sau daca nu v-a anuntat, respectiv dvs. daca nu v-ati prezentat la examinarea medicala, conform programarii/ anuntarii.
Stabilirea termenilor contractuali sunt in sarcina partilor care incheie contractul. Daca anterior, nu a fost incheiat un contract de prestari servicii legal, motivarea celor de la resurse umane poate fi corecta, in conditiile in care efectuarea examinarii medicale poate fi considerata ca fiind pe langa lege, neexistand un document scris (ce poate fi prezentat organelor de control abilitate) si un raport final intocmit de medicul specialist de medicina muncii, asupra starii de sanatate a lucratorilor examinati.
Asa cum am mai mentionat, in mesajul anterior, responsabilitatea programarii este a angajatorului dvs., impreuna cu firma prestatoare de servicii medicale. Lucratorii trebuie sa respecte programarea si sa se prezinte la examinare de fiecare data.
Pot exista aspecte, legate de activitatea in general, a fiecarui angajator, care nu sunt cunoscute de catre lucratori. Daca firma isi permite sa efectueze examinari medicale periodice, la termene mai scurte, motivand cresterea sigurantei circulatiei, personal nu vad un motiv de nemultumire din partea lucratorilor, in conditiile in care examinarea se efectueaza in timpul programului de lucru, platit.
Nu inteleg despre ce examinare este vorba, cand mentionati; ".... doar ce am fost examinata de catre cei de la medicina muncii in data de 7 mai unde rezultatul a fost apt ... ". Pana acum am discutat despre examinarea medicala periodica efectuata de firma de medicina muncii cu care firma dvs. are incheiat contract de prestari servicii medicale. Despre ce alta examinare poate fi vorba ?
multumesc inca o data domnule gigipopa . este vorba de o comisie care vine anual ( este al 2 lea an ) spun superiorii nostri de la medicina muncii . si dai un test psihologic ,iti ia tensiunea ,ekg-ul si sangele . apoi iti completeaza o fisa ,tu ca salariat o semnezi si gata medicina muncii . intrebari ? aaaa nu ai voie sa pui intrebari ca esti redus la tacere . imi vorbeati de nemultumire ? pai stiti dumneavoastra cat timp pierzi la vizita medicala ? va spun eu o zi intrega . si macar de ar fi pe bune ...cum se cere .... multumesc inca o data de raspuns . cu respect radulescu
si inca ceva / eu spuneam in primul mesaj ca angajatorul ma trimite fortat pe 16 mai anul curent la vizita medicala periodica . pai e corect ? daca am facut vizita medicala periodica in 29 04 2013 ,nu e valabil pina in 29 04 2016 conform odinului nou intrat in vigoare ? pot sa ma opun si sa nu fac vizita medicala ,iar in cazul in care nu ma primeste la serviciu sa actionez angajatorul in judecata ?

Alte discuții în legătură

Ordin comun mtr. nr.1260/ 10.10.2013 si ms nr.1390/ 18.11.2013 parlucian parlucian Buna ziua, am inteles ca legea 1390/2013 ar obliga soferii profesionisti sa detina la bordul autovehiculului dosarul analizelor medicale + testul psihogic. Ele ... (vezi toată discuția)
Vizita medicala anuala Andreica007 Andreica007 exista vreo diferenta intre vizita anuala facuta de un angajat care nu face deplasarii cu masina proprie in scop de serviciu si unul care face? daca da, ma ... (vezi toată discuția)
Testare psihologica - angajati care conduc masina unitatii. violetasaramet violetasaramet La ce perioada se testeaza psihologic angajatii care conduc masina unitatii? (vezi toată discuția)