avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum pot sa imi recunosc copilul daca mama refuza sa se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum pot sa imi recunosc copilul daca mama refuza sa se prezinte la notariat sau la starea civila

Salut pe toata lumea cu respect,si astept raspunsuri de la cine doreste sa ma ajute sa stiu daca pot sa fac ceva sa imi recunosc copilul.Povestea mea este urmatoarea: am un copil cu o fata nefiind casatorit cu ea,copilul are acum 2 ani,ea nu a fost de acord niciodata sa recunosc copilul,in acest caz eu am fost un pic dubios daca este al meu sau nu din moment ce nu a vrut sa il recunosc pe motiv ca "lasa ca poti sa fi tatal lui si daca nu il recunosti,ok am acceptat dar iam cerut sa fac un test cu,copilul sa fiu sigur ca este al meu la o clinica,a acceptat,am facut testul si rezultatul a iesit ca este copilul meu 99.99986%,am telstul de la clinica cu tot cu stampile si semnaturi,testul a fost gen adn folosinduse 16 markeri de la mine si 16 de la copil,eu in momentul de fata nu mai sunt cu ea impreuna,si ce pot sa va spun,m-am atasat de copil si acum nu pot sa il mai vad pentru ca ea nu este de acord,si imi este foarte greu si sufar,si alta varianta sa il vad nu am din moment ce nu sunt trecut ca tatal copilului pe certificat,si am ajuns la capatul rabdarii ca mie dor de el si nu stiu cum sa fac legal daca am vreo sansa sa il recunosc printr-un proces ,sa aduc testul care l-am facut la acea clinica ,ei spunandu-mi de la clinica ca este bun ca proba intr-un proces sa obtin dreptul sa fac si testul legal de la inml,cine poate sa ma lamureasca si sa imi dea un sfat cu ce trebuie sa fac daca mai am vreo sansa sa imi vad copilu va multumesc din suflet,ca sunt terminat de durere,plang cand scriu aceste randuri
Problema este complicata deoarece oricine poate recunoaste un copil aiurea.
Si doar mama stie cine este tatal...se spune...

Daca notarul da incheiere de respingere tot la instanta se ajunge.

Tot instanta ramane cea care sa hotarasca.
Recunoasterea copilului naste drepturi si obligatii si de aceea doar prin proces veti reusi fara acordul mamei.

Legea nu prevede dreptul mamei de a contesta recunoasterea in cadrul procedurii recunoasterii copilului pe o procedura administrativa.

Just este ca instanta sa stabileasca...
Problema este complicata deoarece oricine poate recunoaste un copil aiurea.

Nu e nimic complicat, doar vi se pare. Nu cred ca se repede nimeni fara interes sa recunoasca un copil cand stie ca nu e al lui, de ce sa vrea sa plateasca pensie de intretinere pt el ? Apoi, recunoasterea poate fi contestata si nu poti da declaratii aiurea ca risti si plangere penala.

Legea nu prevede dreptul mamei de a contesta recunoasterea in cadrul procedurii recunoasterii copilului pe o procedura administrativa.

Oricine poate contesta recunoasterea pe motiv ca nu corespunde adevarului.
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
gi-jane2, moderator
gi-jane2 iti multumesc pentru toate detaliile,am urmat sfatul dumneavoastra si am fost la un notar,a cautat si notarita si a spus ca se poate face doar ca imi trebuie certificatul copilului sau o copie ca sa stie cnp-ul si numele copilului exact sa stie pe cine recunosc si eu din pacate nu am asa ceva,nu stiu cum sa mai fac,si cand ma gandesc ca certificatul lui a stat la mine 2 luni si nu am facut si eu o copie la el,nu stiu cum as putea sa fac rost de o copie a certificatului de nastere
si altceva nu inteleg,notarita a spus ca se poate face,ok se poate face.Este posibil sa primeasca respingere de la starea civila? Ca daca se ajunge aici si imi da incheiere de respingere,ce este de facut?Din ce am inteles de la dumneavoastra eu nu pot sa cer paternitatea in instanta,complicate mai sunt legile cand vine vorba de un tata,ce nu inteleg iar daca s-ar putea face pana la urma prin notar ce va urma cu certificatul lui de nastere,mama copilului are certificatul lui acasa,este posibil sa devina nul asa simplu cel existent?Sau este anuntata intr-un fel sa vina sa ia certificatul nou? Cred ca eu deja aberez,poti sa ma luminezi putin gi-jane2 te rog frumos.Si altceva,cunosti vre-un caz asemanator cu al meu in care un tata a putut sa recunoasca copilul prin notar fara acordul mamei si sa fie acceptat ? Parca ati postat si un articol de lege in care scria ca nu este necesar acordul mamei pentru al recunoaste?Sper sa aveti rabdare sa imi raspundeti,multumesc mult.
daca se ajunge aici si imi da incheiere de respingere,ce este de facut?


Impotriva incheierii va puteti indrepta in instanta, de aia ziceam sa obtineti o hartie de la ei.. stare civila sau notar.
Puteti merge direct la starea civila sa va dea in scris ca nu il puteti recunoaste si o atacati in instanta si ii obligati. Starea civila nu va va respinge cererea ca nu stiti date despre copil pt ca ei stiu..porniti de la numele mamei si alte date ale ei. La copil banuiesc ca ii stiti numele, data nasterii, spitalul unde s-a nascut, s-ar putea gasi copilul pe care vreti sa il recunoasteti, starea civila va respinge cererea ( daca or s-o faca) din pricina metodologiei si ii puteti ataca in instanta.
in metodologie scrie asa :
Art. 95. - Inscrierea mentiunii de stabilire a filiatiei pe actul de nastere si, dupa caz, de casatorie si de deces se face din oficiu sau la cererea celui interesat, in baza actului de recunoastere sau a hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.
Art. 96. - (1) Recunoasterea facuta la inregistrarea nasterii sau ulterior de tatal copilului nascut in afara casatoriei se face dupa cum urmeaza:
a) prin declaratia scrisa, intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 41, data in fata ofiterului de stare civila;
b) prin inscris autentic, in fata notarului public
sau a instantei judecatoresti;
c) prin testament.
(2) Declaratia de recunoastere a unui copil din afara casatoriei autentificata se poate depune, dupa inregistrarea nasterii, la S.P.C.L.E.P. sau, dupa caz, la primaria unitatii administrativ-teritoriale de domiciliu, care o va trimite la S.P.C.L.E.P. sau, dupa caz, la primaria unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de nastere al celui recunoscut, pentru a se face mentiunea de recunoastere pe marginea actului respectiv; declaratia de recunoastere facuta de un cetatean strain se depune, personal sau prin imputernicit cu procura speciala, la S.P.C.L.E.P. sau, dupa caz, la primaria unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de nastere al celui recunoscut.
(3) In cazul recunoasterii prin testament, persoana interesata depune la S.P.C.L.E.P. sau, dupa caz, la primaria unitatii administrativ-teritoriale de domiciliu o copie legalizata, in extras, a testamentului, cuprinzand textul prin care se face recunoasterea; dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator.
(4) Mentiunea de recunoastere poate fi inscrisa si din oficiu, in baza comunicarii biroului notarial care a efectuat autentificarea declaratiei sau a testamentului.
Art. 97. - (1) Inscrierea hotararilor judecatoresti, definitive si irevocabile, privind stabilirea paternitatii, contestarea recunoasterii, incuviintarea purtarii numelui sau de tagaduire a paternitatii ori contestarea filiatiei fata de mama se face, la cererea persoanelor interesate, prin mentiune pe marginea actului de nastere al titularului acestuia.
(2) In situatia in care ulterior, prin hotarare definitiva si irevocabila, s-a incuviintat purtarea numelui de familie al parintelui fata de care s-a stabilit filiatia, mentiunea se inscrie si pe actele de nastere ale copiilor minori ai acestuia, iar in cazul copiilor majori numai la cererea acestora.
(3) Dupa operarea mentiunii de recunoastere, de contestare a recunoasterii, de stabilire a filiatiei sau de tagaduire a paternitatii ori de contestare a filiatiei fata de mama, se retrage certificatul de nastere si se elibereaza alt certificat, cu noile date de stare civila.

Anexa 41
ANEXA Nr. 41
la metodologie

DECLARATIE

- model -

Data in fata noastra

Ofiter de stare civila delegat,

(semnatura)..........

Nr........... din ..........

Subsemnatul, .........., nascut la data de.......... in.........., judetul.........., domiciliat in.........., str........... nr..........., bl..........., sc. .........., et..........., ap..........., judetul/sectorul.........., posesor al actului de identitate seria.......... nr..........., prin prezenta recunosc ca fiind al meu copilul.........., nascut la.......... de catre .........., si doresc sa imi poarte numele de familie.

Data..........


Semnatura

..........

Subsemnata, .........., sunt de acord ca fiul meu/fiica mea, nascut(a) la data de .......... in.........., judetul.........., din relatiile mele cu numitul .........., sa fie recunoscut(a) de acesta si sa poarte numele de familie ...........

Data..........


Semnat

Asta e modelul de declaratie daca alegeti sa il recunoasteti la starea civila, acordul mamei e intr-adevarat necesar daca vreti ca fiul dvs sa aiba alt nume.. de ce or fi scris ca model ca mama isi da acordul in ce priveste recunoasterea nu stiu, pt ca nici in metodologie nu e conditionata recunoasterea de acordul mamei.
Din ce aveti is in metodologia privind aplicarea dispozitiilor legii privind actele civile, rezulta ca pot incrie mentiunea in baza unei declaratii autentice.
Intrebati notarul daca poate cere un sxtrs de stare civila sau sa folositi acelasi model de declaratie.. adica sa dati datele dvs si numai numele copilului si numele mamei.

Subsemnatul, .........., nascut la data de.......... in.........., judetul.........., domiciliat in.........., str........... nr..........., bl..........., sc. .........., et..........., ap..........., judetul/sectorul.........., posesor al actului de identitate seria.......... nr..........., prin prezenta recunosc ca fiind al meu copilul.........., nascut la.......... de catre ..........,


Cu certificatul de nastere, mama a fost si la spital.. ati putea da o cautare si pe acolo, poate gasiti pe cineva sa va dea datele din el.
Extras de stare civila poate cere si autoritatea tutelara daca notarul nu o poate face.

E un pic de umblat pt ca fiecare va informeaza prin prisma legii pe care o aplica, insa nu va pot indruma sa va rezolvati problema, de rezolvat trebuie s-o rezolvati pt ca nu depindeti de acordul mamei.


Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Mai 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil kmytza_84 kmytza_84 Buna ziua, Am un vecin mai amarat de la tara care are o problema destul de delicata. Concubina lui a plecat din tara in urma cu un an (nu mai stie nimic de ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are concubinul în privința minorului dacă nu apare în certificatul de naștere? anila1998 anila1998 salut, aș dori să aflu ce drepturi are tatal copilului in cazul in care... pe parcursu sarcinii nu afost alaturi... copilul nu poartă numele lui si nu ... (vezi toată discuția)
Nu ma lasa sa recunosc copilul gabrielspataru gabrielspataru buna seara am o intrebare si o situatie destul de complicata dint-o relatie anterioara am un copil care are acum 10 ani, ea a plecat gravida in 5 luni am ... (vezi toată discuția)