avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Depunerere sume asociatia de proprietari la banca
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Depunerere sume asociatia de proprietari la banca

buna ziua,
De aproximativ un an de zile, administratorul blocului nu a depus sumele incasate de la intretinere si fond de rulment in banca sau la cec, care este termenul legal in care este obligat sa depuna orice suma incasata , si nu are voie sa le tina la el acasa?exista vreun text de lege sau undeva unde sa ii pot dovedi ca nu este legal ceea ce face?
Chiar daca legal nu exista un plafon pentru pastrarea numerarului in casa, normal ar fi ca banii incasati (multi, putini, nu conteaza) sa se depuna in banca si de acolo sa se faca platile catre furnizori.
Foarte multe asociatii sunt reticente la lucrul acesta pe motiv ca se platesc comisioane. Si daca, sa zicem, casa administratorului este sparta si banii dispar, cine raspunde? Isi va asuma administratorul respectiv paguba?
Noi preferam sa lucram cat mai mult cu banca, atat la incasari cat si la plati. Avem asociatii la care nici nu mai facem incasari cu numerar, totul se face prin banca.
dianitadia a scris:
exista vreun text de lege sau undeva unde sa ii pot dovedi ca nu este legal ceea ce face?

Cu mai multi ani in urma Ministerul finantelor a stabilit anumite limite ale plafonului de casa cu obliatia de a depune in banca in termen de 2 zile sumele ce depaseau acest plafon. Era o impunere ce ingreuna activiatatea persoanelor juridice. In urma cu 5-6 ani a fost eliminat plafonul de casa, ramanand doar restrictii cu privire la suma maxima ce poate fi platita unui furnizor... Asa, de exemplu nu sunt admise plati in numerar mai mari de 5000 lei pentru achitarea unei facturi. Si acceasta prevedere reprezinta un inconvenient pentru ca daca astazi vrem sa achitam factura de apa in valoare de 5430 lei, putem plati la parterul blocului, fara riscuri doar 5000 lei si diferenta de 430 lei trebuie sa o achitam prin banca. Adica luni ai in casa 1500 lei, incasezi marti si miercuri inca 4500 lei si ajungi la un sold de 6000 lei in casa. Nu e oare normal sa poti achita suma numerar de 5430 lei la bancomatul bancii de la parter fara comisioane, fara ordin de plata, fara a sta la ghiseu...?
Restrictia este in defavoarea persoanelor juridice.
In cadrul intern fiecare asociatie poate sa-si faca propriile reglementari in ce priveste casa, in limitele legislatiei, in functie de garantii, dde increderea in cel de are banii pe mana, in modul de asigurarea cu sisteme de siguranta si antiefractie a casieriei....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casier asociatie proprietari n566631 n566631 Buna ziua, exista vreo reglementare care sa stabileasca suma maxima de bani care poate fi tinut in casierie de casierul unei Asociatii de Proprietari ... (vezi toată discuția)
Plafon casa ptr o asociatie de proprietari ContSters270751 ContSters270751 Buna ziua, am si eu o intrebare si anume : care este valoarea plafonului de casa la o asociatie de proprietari? Mai pe larg, un exemplu: se fac incasari de ... (vezi toată discuția)
Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)