avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comisioane banca incasari si plati (asociatie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari)

Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. Exista comisioane la incasare, cand proprietarii fac plati ale intretinerii in cont si comisioane la plata facturilor de catre asociatie.

La comisioanele retinute pentru plata facturilor e destul de clar, plati facute in interesul asociatiei, se distribuie pe cota parte tuturor proprietarilor, dar la comisioanele retinute la incasare intretinere mi se pare corect sa fie platite doar de acei proprietari care efectueaza plata prin banca. E corect asa, face legea referire la acest subiect?
Cel mai recent răspuns: gabriela1978 , utilizator 00:28, 6 Septembrie 2020
De obicei acestea se distribuie proprietarilor dacă aveți program de încasări. Dacă nu aveți program de încasări acestea sunt ale asociației.
ce legatura are programul de incasari
comisionul este suportat de cel ce face plata pt ca este individual
comisionul platilor facturilor este suportat de asociatie pt ca este parte comuna
Buna seara,
Normă metodologică din 19/12/2007,de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
art. 43 si 44 ali.1. Nu fac referire strict la "Comisioane" dar:
-Comisionele bancare de orice fel, incasare/plati reprezinta o chelutiala administrativa a asociatiei.
Repartizarea se face pe cota-pate indiviza la toate apartamentele sau numai la apartamentul(ele) care a generat comisionul, ( prin plata cu cardul, sau transfer bancar)
Adunarea generale a proprietarilor stabilesc criteriile de recuperare a acestor cheltuieli . - daca nu sunt stabilite prin acordul de asociare.
Cu stima
Buna Ziua,
Sa detaliem, platile catre furnizori prin OP sunt pentru asociatie, deci sunt suportate pentru toata asociatia. Daca dvs nu aveti program de incasari la asociatie insemna ca nu platiti casier, deci acele comisioane la depunere numerar sunt ale asociatiei si sunt asimilate salariului casierului. Daca aveti program de incasari si sunt uni propriatari care depun intretinerea la banca din diverse motive (nu ajung la programul de incasari, e mai comod la banca) atunci acei propriatari trebuie sa isi suporte singuri comisioanele respective. Pentru a scapa de acestea vedeti ca sunt banci care pot sa ofere pachete cu comisioane reduse la platile pentru depunere numerar de catre terti. Asa veti avea program de incasari extins, caserie, banca.
comisioanele bancare sunt cheltuieli administrative si se distribuie tuturor.

Alte discuții în legătură

Cine suporta comisioanele pt.incasarea intretinerii prin banca? carmenbn carmenbn O parte dintre proprietarii din asociatie platesc intretinerea prin banca.Cui se repartizeaza comisioanele bancare care se retin pt.aceste incasari,tuturor ... (vezi toată discuția)
Comision bancar marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa platesca comisionul aferent de depunere si de incasare, in cazul in care un proprietar face plata ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cota indiviza/ cheltuieli pe beneficiar MamicaMaria MamicaMaria Fata mea imi achita de citeva luni sumele din lista de intretinere prin virament bancar. Viramentul pleaca de la Raiffeisen unde are ea contul spre CEC bank ... (vezi toată discuția)