La solcitarea administratiei de bloc s-a efectuat o reparatie la o teava de apa pluviala care trece prin ap. meu. Aceasta teava a fost mascata de un gheu de rigips(mascata de fostul proprietar - nu din constructie). Dupa terminarea lucrarii administratorul blocului mi-a spus ca restul reparatiilor ma privesc - adica refacerea acelui perete de rigips - deoarece nu este din constructie.
Va rog sa-mi spuneti in care lege este prevazut ce se plateste si ce nu la o astfel de reparatie. Daca se lucra la una din bai eram obligat sa pun faianta din nou pe banii mei? Multumesc anticipat.
Chiar daca in lege nu se specifica ca asociatia trebuie sa repare si nisa respectiva, mie mi se pare de bun simt sa faca si acest lucru. Este vorba mai mult de bunavointa pe care o tot arata unii userii pe forumul acesta dar, se pare ca este selectiva. In fond, cat poate sa coste o placa de rigips si 2-3 profile? Si ce vina are proprietarul unui apartament ca s-a spart o teava in dreptul lui?
Atunci cand se pune problema unei reparatii, marea majoritate vrea doar carpeli, sa plateasca cat mai putin. Prin absurd, daca teava aia se sparge in fiecare an, omul ar fi obligat ca anual sa faca santier in casa?
Recomandarea mea catre @Andrei177 este ori sa solicite asociatiei aducerea nisei respective la stadiul dinaintea avariei ori sa solicite reparatia intregii coloane pluviale, cu materiale de calitate si cat mai putine imbinari care sa asigure o garantie cat mai mare a lucrarii.
Tevi de apa pluviala care sa nu fie intr-o nisa separata (chiar daca sunt in baie, bucatarie, hol sau debara), nu prea am vazut. Cine stie pe unde or sta unii oameni care au asa ceva...
Am sa va spun unde stau unii.
In blocul meu teava pluviala este la vedere, din constructie.
Majoritatea locatarilor si-au acoperit-o, macar si pentru motivul ca facea un zgomot sinistru cand ploua sau batea vantul si intra nisip de pe terasa. Se-auzea ca si cum ar umbla soarecii si sobolanii prin ea.
Pe placa de rigips s-a aplicat faianta si, iat-o ascunsa!
In general oamenii isi acopera tevile din casa, iar cand se sparge cate una face prapad.
O fi bine, o fi rau, nu stiu, dar la noi in asociatie reparam numai la nivel de perete. Restul, il face proprietarul.
Am facut lucrari de reabilitari terase si coloane pluviale chiar si in zona dvs, am blocuri in administrare chiar si in zona dvs. :wave:
Poate la dvs sa fie tevile pluviale aparente (desi nu cred) in vreo debara ceva. Si, probabil din cauza ca este bloc de garsoniere, proiectantul s-o fi gandit sa nu mai ia din spatiu si cu nisa.
Tevile pluviale nu trec prin toate apartamentele, sunt intre 2 si 6 scurgeri pluviale pe scara (tronson).
Daca teava este aparenta, normal ca nu prea aveti ce face mare lucru acolo dar, daca din constructie tevile trec printr-o nisa si nu exista nici macar guri de vizitare, cred ca nu este un capat de tara ca asociatia sa suporte si costul reparatiei respective. In cel mai nefericit caz costul materialelor se poate ridica la 100 de lei si cat o mai fi manopera, in functie de Dorelul care o face.
Exista blocuri unde coloana pluviala este aparenta si pozitionarea ei se afla pe holul dintre baie, dormitor si sufragerie, iar de la etajul blocurilor poate fi citit pe benarul amplasat pe gardul santierului din fata acestora: " Ne cerem scuze de disconfort, in trei ani aici va fi metrou".
De asemeni exista si reglementare legala care obliga comitetul executiv sa ia toate masurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparatiile la partile comune.
Daca la o coloana aparenta, din apartament, unde costurile pentru aducerea la starea initiala a zonei de lucru sunt mici, nu acelasi lucru putem spune de o coloana care se afla intro nisa executata din caramida, bca, plastic, etc, iar daca mai este placata si cu placi de faianta (din constructie), in aceasta situatie costurile difera de la caz la caz.
Este corect ca in cazul interventiei la o coloana aparenta, la care proprietarul a intervenit si a placat/inchis artizanal acea coloana, asociatia sa nu repare modificarea respectiva.
In cazul baii care este faiantata de proprietar, daca se intervine la repararea partii comune, asociatia efectueaza dupa aceea doar zidirea, tencuirea, gletuirea, zugravirea zonei unde s-a intervenit, nefiind obligata sa puna si faianta.