avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... lncetare raport de serviciu functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

lncetare raport de serviciu functionar public

Buna ziua.
Cum inceteaza raportul de serviciu al unui functionar public care are o decizie medicala asupra capacitatii de munca prin care se incadreaza in gradul 2 de invaliditate si ultima zi de concediu medical este 28 mai 2014?.Ca sa emita decizie de incetare a rap. de munca de la Serv. Resurse umane s-a sugerat sa fac o cerere de incetare cu acordul partilor.. Cum se procedeaza corect pentru incetarea raportului de serviciu in acest caz? Putem vorbi de o eliberare din functia publica dar nu pot exista cele 30 zile de preaviz? Indemnizatia pensiei decind se primeste? Care este termenul legal pentru emiterea deciziei de incetare? Eliberat din functie pot intra in corpul de rezerva al functionarilor publici?
Am citit Legea 188/1999. A fost modificata la art.98 (1) lit d) prin Legea 49/19.03.2010:
"ART. 98
(1) Raportul de serviciu existent încetează de drept:
...............
d) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;"
Pana la aparitia legii 49/2010 era stipulat clar ca raportul de serv. inceteaza de drept ........ "la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parţială ori invaliditate a funcţionarului public".
Multumesc anticipat !

Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 09:36, 14 Mai 2014
Faceti confuzie intre decizia de pensie pt. limita de varsta si decizie asupra capacitatii de munca:hammer:.
Raportul respectivului inceteaza prin eliberarea din functia publica, dar aceasta incetare are loc doar dupa efectuarea unui preaviz de 30 de zile.
ART. 99 (1) Persoana care are competenta legala de numire in functia publica va dispune eliberarea din functia publica prin act administrativ, care se comunica functionarului public in termen de 5 zile lucratoare de la emitere, in urmatoarele cazuri:
a) autoritatea sau institutia publica si-a incetat activitatea ori a fost mutata intr-o alta localitate, iar functionarul public nu este de acord sa o urmeze;
b) autoritatea sau institutia publica isi reduce personalul ca urmare a reorganizarii activitatii, prin reducerea postului ocupat de functionarul public;
c) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia publica ocupata de catre functionarul public a unui functionar public eliberat sau destituit nelegal ori pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea;
d) pentru incompetenta profesionala, in cazul obtinerii calificativului "nesatisfacator" la evaluarea performantelor profesionale individuale;
e) functionarul public nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 54 lit. g);
f) starea sanatatii fizice sau/si psihice a functionarului public, constatata prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, nu ii mai permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare functiei publice detinute;
g) ca urmare a refuzului neintemeiat al inaltului functionar public de acceptare a numirii in conditiile art. 93.
(2) Situatiile prevazute la alin. (1) lit. a)-c) si e)-g) reprezinta motive neimputabile functionarilor publici.
(3) In cazul eliberarii din functia publica, autoritatea sau institutia publica este obligata sa acorde functionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice.
Nu puteti beneficia in acelasi timp de pensie de invaliditate si de salariul de la institutia respectiva, de aceea vi s-a sugerat sa faceti cererea de incetare cu acordul partilor pentru a beneficia de pensie mai repede, fara a mai fi nevoita sa mai asteptati inca 30 de zile de preaviz.
Nu puteti intra in corpul de rezerva ca urmare a incetarii raportului de serviciu prin acordul partilor sau prin eliberarea din functia publica pe art. 99 alin. (1) lit. f.
ART. 105
(1) Corpul de rezerva este format din functionarii publici care au fost eliberati din functia publica in conditiile art. 99 alin. (1) lit. a)-c), e) si g) si este gestionat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
(2) Functionarii publici parasesc corpul de rezerva si pierd calitatea de functionar public in urmatoarele situatii:
a) dupa implinirea termenului de 2 ani de la data trecerii in corpul de rezerva;
b) in cazul in care Agentia Nationala a Functionarilor Publici il redistribuie, pe baza acordului conducatorilor autoritatilor sau institutiilor publice, intr-o functie publica vacanta corespunzatoare studiilor absolvite si pregatirii profesionale, iar functionarul public o refuza;
c) angajarea in baza unui contract de munca pe o perioada mai mare de 12 luni;
d) la cererea functionarului public

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corpul de rezerva al functionarilor publici hiko20042003 hiko20042003 Buna ziua! As dori sa stiu daca, dupa incetarea de drept a raportului de serviciu, are loc automat intrarea in corpul de rezerva al functionarilor ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj ifronea ifronea daca demisionez din functia publica pe care o ocup in prezent, beneficiez de somaj ? cat timp? multumesc (vezi toată discuția)