avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare pentru limita de varsta - functionar public
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare pentru limita de varsta - functionar public

Am indeplinit conditiile de pensionare pentru limita de varsta,am depus dosarul de pensionare,pot sa lucrez in continuare pana la primirea deciziei de pensionare?Mentionez ca sunt functionar public. Multumesc .
Nu mai exista nicio prevedere potrivit careia sa va puteti continua activitatea pana la primirea deciziei de pensie. Potrivit art. 98, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 188/1999, raportul de serviciu inceteaza de drept "la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare".

Prevederea pe care am citat-o se refera la pensia pentru limita de varsta. Institutia ar fi trebuit sa va comunice un act administrativ de incetare de drept a raporturilor de serviciu, in termen de 5 zile de la data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.
Elegant si in acelasi timp legal era ca institutia in care lucrati sa va
avertizeze din timp asupra indeplinirii conditiilor de pensionare
pentru limita de varsta si asta cu cel putin o luna inainte ,pentru a va depune dosarul de pensionare la casa teritoriala de pensii.La data la care ati indeplinit conditiile de pensionare,raporturile dvs
de serviciu AU INCETAT DE DREPT si,ca atare,nu va mai puteti con-
tinua activitatea pana la primirea deciziei.
Din cate se zvoneste, la nivelul Prefecturilor si al DGFP locale, exista instructiuni pentru situatii de "compromis " in acest sens.Un contract de prestari servicii...Nu stiu care este baza legala, dar e bine sa va interesati....
E un pic mai ciudat... In administratie sunt blocate posturile. Cand pleci tu....nu mai poate fi angajata alta persoana...

acasa@moucha... greseste. Conform L 263 dosarul de pensie se poate depune dupa indeplinirea conditiilor.

Desi este in afara subiectului, imi permit un comentariu legat de alte drepturi la pensionarea pt limita de varsta: institutia angajatoare este obligata la achitarea indemnizatiei egale cu doua salarii de baza avute in luna pensionarii, prevazute de art. 50 (din Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe anii 2007-2010 si din Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe anii 2011-2014, nepublicat inca in Monitor) la data achitarii ultimului salariu.

Trebuie sa faceti cerere si daca refuza ii puteti actiona in instanta pt recuperarea drepturilor dvs.

Alte discuții în legătură

Incetare raport de serviciu tina_d tina_d Este legal ca unui functionar public sa-i inceteze raportul de serviciu inainte de aparitia deciziei de pensionare? Dosarul de pensionare a fost depus cu o ... (vezi toată discuția)
Exista vreun act in care se specifica ca esti obligat sa parasesti sistemul la data implinirii varstei pt pensionare la limita de varsta, fara a avea o decizie de la casa locala de pensii? stef100 stef100 Am fost functionar public. Data cand am indeplinit varsta de a iesi la pensie a fost 08.04.2014. Am depus dosarul pt pensie pe 05.11.2013 si nici pana la ... (vezi toată discuția)
Pensionarea functionarului public meszrozalia meszrozalia Sunt functionar public, am cerut pensionarea de varsta de la data 28.06.prin cerere la Casa de pensiidin data de 2.06.2010.Inca nu am primit raspuns.Am ... (vezi toată discuția)