avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Factura cazare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Factura cazare

Buna ziua .
Va rog sa imi spuneti si mie , in situatia in care am o pensiune si emite facturi cazare pentru persoane juridice membre UE, factura se emite in lei sau euro, cu sau fara TVA, se declara in 390?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:59, 14 Mai 2014
In baza ce este mai jos, factura se poate emite in ce moneda doriti, se aplica TVA 9%, si nu se declara in D390.

Conform cod fiscal:

ART. 155 Facturarea

(22) Sumele indicate pe factură se pot exprima în orice monedă cu condiția ca valoarea TVA colectată să fie exprimată în lei. În situaţia în care valoarea taxei colectate este exprimată într-o altă monedă, aceasta va fi convertită în lei utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 139^1.

ART. 139^1 Cursul de schimb valutar

....

Dacă elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operațiuni, alta decât importul de bunuri, se exprimă în valută, cursul de schimb care se aplică este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrală Europeană ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuează decontările, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză, iar, în cazul operațiunilor supuse sistemului TVA la încasare prevăzut la art. 134^2 alin. (3) - (8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză dacă nu ar fi fost supusă sistemului TVA la încasare. În situaţia în care se utilizează cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană, conversia între monede, altele decât moneda euro, se realizează prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede. În contractele încheiate între părți trebuie menţionat dacă pentru decontări va fi utilizat cursul de schimb al unei bănci comerciale, în caz contrar aplicându-se cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană.)

ART. 126 Operaţiuni impozabile

b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 132 şi 133;

ART. 133 Locul prestării de servicii

(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:

a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;


ART. 140 Cotele

(2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:
f) cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs valutar cateldestept cateldestept Daca facturez azi la ora 10, cursul valutar afisat de BNR este cel al zilei anterioare. Este in regula? Mi-a fost refuzata factura pt. curs valutar incorect. (vezi toată discuția)
Avans diferenta de curs NNorbert NNorbert Buna ziua Am emis o facura de avans , pentru un beneficiar extern in valoare de 10.000 eur la cursul de 4.3 ron, la stornare cursul era 4.4 ron, cum ... (vezi toată discuția)
Diferente de curs aveno aveno In cursul lunii primesc o factura dintr-o tara Euro. Plata o fac dupa o zi sau doua de la primire. Diferenta de curs dintre cursul BNR la data facturii si ... (vezi toată discuția)