avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Diferente de curs
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Diferente de curs

In cursul lunii primesc o factura dintr-o tara Euro. Plata o fac dupa o zi sau doua de la primire. Diferenta de curs dintre cursul BNR la data facturii si cursul BNR de la data efectuarii platii at trebui sa genereze diferente de curs sau at trebui sa inregistrez factura la cursul din ziua in care fac plata ? (in cazul din urma nu s-at mai genera diferente de curs) .Multumesc !
Cel mai recent răspuns: aveno , utilizator 22:39, 17 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vor aparea diferente de curs valutar.

Ordin 1802/2014:

322. -
(1) Diferenţele de curs valutar care apar cu ocazia decontării creanţelor şi datoriilor în valută la cursuri diferite faţă de cele la care au fost înregistrate iniţial pe parcursul lunii sau faţă de cele la care sunt înregistrate în contabilitate trebuie recunoscute în luna în care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferenţe de curs valutar.
(2) Atunci când creanţa sau datoria în valută este decontată în decursul aceleiaşi luni în care a survenit, întreaga diferenţă de curs valutar este recunoscută în acea lună. Atunci când creanţa sau datoria în valută este decontată într-o lună ulterioară, diferenţa de curs valutar recunoscută în fiecare lună, care intervine până în luna decontării, se determină ţinând seama de modificarea cursurilor de schimb survenită în cursul fiecărei luni.

Referitor la TVA:

Cod Fiscal: ART. 290 - Cursul de schimb valutar

(1) Dacă elementele folosite la stabilirea bazei de impozitare a unui import de bunuri se exprimă în valută, cursul de schimb valutar se stabilește conform prevederilor europene care reglementează calculul valorii în vamă.

(2) Dacă elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operațiuni, alta decât importul de bunuri, se exprimă în valută, cursul de schimb care se aplică este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrală Europeană ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuează decontările, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operațiunea în cauză, iar, în cazul operațiunilor supuse sistemului TVA la încasare prevăzut la art. 282 alin. (3) - (8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operațiunea în cauză dacă nu ar fi fost supusă sistemului TVA la încasare. în situația în care se utilizează cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană, conversia între monede, altele decât moneda euro, se realizează prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede. în contractele încheiate între părți trebuie menționat dacă pentru decontări va fi utilizat cursul de schimb al unei bănci comerciale, în caz contrar aplicându-se cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României sau cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană.

Ultima modificare: Vineri, 15 Septembrie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc !

aveno a scris:

In cursul lunii primesc o factura dintr-o tara Euro. Plata o fac dupa o zi sau doua de la primire. Diferenta de curs dintre cursul BNR la data facturii si cursul BNR de la data efectuarii platii at trebui sa genereze diferente de curs sau at trebui sa inregistrez factura la cursul din ziua in care fac plata ? (in cazul din urma nu s-at mai genera diferente de curs) .Multumesc !



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs valutar cateldestept cateldestept Daca facturez azi la ora 10, cursul valutar afisat de BNR este cel al zilei anterioare. Este in regula? Mi-a fost refuzata factura pt. curs valutar incorect. (vezi toată discuția)
Reevaluare sold furnizori si clienti externi consela consela SOLDUL CONTULUI 401 SI 4111 PENTRU FURNIZORII SI CLIENTII EXTERNI (MONEDA EURO) SE REEVALUEAZA LA 31.12. AL FIECARUI AN SAU LA SFARSITUL FIECAREI LUNI? vA ... (vezi toată discuția)
Banca in devize consela consela am deschis un cont in euro la o banca, in data de 12.10.2010 am depus numerar din schimb valutar in acest cont 25 euro curs bnr =4.2675 curs pt cumparare ... (vezi toată discuția)