avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalculare pensie

Buna ziua,

O ruda a mea urmeaza sa faca o cerere pentru recalcularea pensiei limita varsta pentru ca nu s-au luat in calcul niste sporuri din adeverintele depuse la dosarul de pensionare. Pe cati ani in urma poate solicita aceasta recalculare ?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si va doresc toate cele bune !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:50, 5 Mai 2009
maxim 3 ani in urma,
Pensiile din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabilite in baza legislatiei in vigoare anterior datei de 1 aprilie 2001, se recalculeaza in conditiile prevazute de ordonanta de urgenta nr.3/2005.

Depuneti cererea de reclaculare a pensiei la care anexati acele adeverinte.
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 767 din 14 noiembrie 2008 a fost publicata Legea nr. 262 din 7 noiembrie 2008 pentru modificarea alin. (5) si (6) ale art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat.
Conform noii reglementari, cererile de modificare a deciziei de stabilire a punctajului mediu anual determinat prin recalcularea pensiilor, precum si cuantumul pensiilor recalculate se solutioneaza in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, drepturile modificate acordandu-se de la data platii drepturilor recalculate, cu respectarea termenului general de prescriptie.

Pentru persoanele care depun aceasta cerere dupa 5 ani de la data platii drepturilor recalculate, noile drepturi recalculate se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care s-a depus cererea de recalculare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei de urmas oprea_rodica68 oprea_rodica68 Mama mea are pensie de urmas (la limita de varsta), din 1998, dupa sotul decedat .Aceasta pensie se recalculeaza? (vezi toată discuția)
Bună seara. veniturile obținute în sistem de acord global ... vint dorel vint dorel Bună seara. Veniturile obținute în sistem de acord global se iau în considerare la calculul pensiei? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Gheorghe Ioniță Gheorghe Ioniță In acest moment se iau in calculul punctajului veniturile din acord global daca depun adeverință? (vezi toată discuția)