avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Timbrare Cerere de Chemare in Judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Timbrare Cerere de Chemare in Judecata

Buna ziua!

Va rog s ama ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:

Vreau s adepun o cerere de chemare in judecata (pentru uzucapiune) si nu stiu cum s-o timbrez - cu timbru judiciar (de la Posta) sau depun cererea si instanta imi comunica valoarea taxei de timbru sau ambele?

Cu multumiri pentru sprijin,
SMARIN
Buna ziua,
Va trebui sa evaluati dumneavoastra imobilul si sa calculati 3% din valoarea aceia fiind valoarea timbrului pe care o platiti inainte de depunerea cererii.
Atasati chitanta la cerere si mergeti la judecatorie si o depuneti impreuna cu restul actelor in atatea exemplare cati parati sunt plus un exemplar pentru instanta.
Actiunea in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune este considerata de lege evaluabila in bani, prin urmare se taxeaza conform art.3 al.1 din Oug.80/2013., la valoarea bunului pentru care se cere a se constata dobandirea dreptului.
Art. 3. - (1) Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:
a) pana la valoarea de 500 lei - 8%, dar nu mai putin de 20 lei;
b) intre 501 lei si 5.000 lei - 40 lei + 7% pentru ce depaseste 500 lei;
c) intre 5.001 lei si 25.000 lei - 355 lei + 5% pentru ce depaseste 5.000 lei;
d) intre 25.001 lei si 50.000 lei - 1.355 lei + 3% pentru ce depaseste 25.000 lei;
e) intre 50.001 lei si 250.000 lei - 2.105 lei +2% pentru ce depaseste 50.000 lei;
f) peste 250.000 lei - 6.105 lei + 1% pentru ce depaseste 250.000 lei.

Timbrajul initial este provizoriu ( insa aceasta nu inseamna ca el poate fi derizoriu ) urmand ca dupa efectuarea expertizei de specialitate, sa timbrati eventuala diferenta.
Timbrul judiciar nu se mai achita.

depun cererea pentru parintii mei care sunt pensionati pe caz de boala. Vreau sa depun si o cerere de scutire a taxei de timbru. Cum procedez in acest caz?

Multumesc anticipat pentru sfaturi!
Si raspunsul:

Depui cererea de chemare in judecata si in acelasi timp si cererea de scutire de la taxa judiciara de timbru (nu platesti nimic). Numarul de dosar si termenul primei "reprezentatii" il primesti acasa prin Posta Romana (cel putin asa se procedeaza la Judecatoria Bolintin Vale), desi credeam ca practica este sa-mi dea numarul de dosar si sa stabileasca deja primul termen.... Niet!
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
Constantin-Sinel MARIN, Consilier juridic
Cererea pentru acordarea facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru se poate formula prin cererea de chemare in judecata, conform art. 43, alin. (1) din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

In conditiile in care nu cunoasteti cum va fi solutionata cererea de scutire de la plata taxei judiciare de timbru, nu are rost sa timbrati cererea de chemare in judecata.

OUG nr. 80/2013:

Art. 33
(1) Taxele judiciare de timbru se platesc anticipat, cu exceptiile prevazute de lege.
(2) Daca cererea de chemare in judecata este netimbrata sau insuficient timbrata, reclamantului i se pune in vedere, in conditiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedura civila, obligatia de a timbra cererea in cuantumul stabilit de instanta si de a transmite instantei dovada achitarii taxei judiciare de timbru, in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii instantei. Prin aceeasi comunicare instanta ii pune in vedere reclamantului posibilitatea de a formula, in conditiile legii, cerere de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, in termen de 5 zile de la primirea comunicarii. Dispozitiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedura civila raman aplicabile in ceea ce priveste complinirea celorlalte lipsuri ale cererii de chemare in judecata. Instanta insa nu va proceda la comunicarea cererii de chemare in judecata in conditiile art. 201 alin. (1) din Codul de procedura civila, decat dupa solutionarea cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru.

Pe portalul instantelor de judecata, dosarul va primi numar dupa o zi sau doua. Primul termen de judecata se va stabili conform prevederilor art. 201 din NCPC.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
adriana_c, utilizator

Alte discuții în legătură

Cat dureaza primirea numarului de dosar depus la tribunal Elena1201 Elena1201 Buna ziua, I-am cerut avocatului meu sa-mi comunice nr-ului dosarului depus de dansul la tribunal, pentru a-l putea verifica si eu pe portalul justitiei. ... (vezi toată discuția)
Stabilire taxa de timbru robertnelu robertnelu Am chemat pe cineva in judecata, pentru definitivarea actului de vanzare-cumparare pentru un autoturism folosit. Cum se calculeaza taxa de timbru tinand cont ... (vezi toată discuția)
Cand se face repartizarea aleatorie, in raport de data introducerii actiunii? aidu aidu dosarele se repartizeaza aleator in Ecris in ziua inregistrarii cererii de chemare in judecata?? Insa pe situl Tribunalului, desi dosarul a fost inregistrat ... (vezi toată discuția)