avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Timbrare Cerere de Chemare in Judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Timbrare Cerere de Chemare in Judecata

Buna ziua!

Va rog s ama ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:

Vreau s adepun o cerere de chemare in judecata (pentru uzucapiune) si nu stiu cum s-o timbrez - cu timbru judiciar (de la Posta) sau depun cererea si instanta imi comunica valoarea taxei de timbru sau ambele?

Cu multumiri pentru sprijin,
SMARIN
Cel mai recent răspuns: Constantin-Sinel MARIN , Consilier juridic 14:42, 16 Mai 2014
Buna ziua,
Va trebui sa evaluati dumneavoastra imobilul si sa calculati 3% din valoarea aceia fiind valoarea timbrului pe care o platiti inainte de depunerea cererii.
Atasati chitanta la cerere si mergeti la judecatorie si o depuneti impreuna cu restul actelor in atatea exemplare cati parati sunt plus un exemplar pentru instanta.
Actiunea in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune este considerata de lege evaluabila in bani, prin urmare se taxeaza conform art.3 al.1 din Oug.80/2013., la valoarea bunului pentru care se cere a se constata dobandirea dreptului.
Art. 3. - (1) Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:
a) pana la valoarea de 500 lei - 8%, dar nu mai putin de 20 lei;
b) intre 501 lei si 5.000 lei - 40 lei + 7% pentru ce depaseste 500 lei;
c) intre 5.001 lei si 25.000 lei - 355 lei + 5% pentru ce depaseste 5.000 lei;
d) intre 25.001 lei si 50.000 lei - 1.355 lei + 3% pentru ce depaseste 25.000 lei;
e) intre 50.001 lei si 250.000 lei - 2.105 lei +2% pentru ce depaseste 50.000 lei;
f) peste 250.000 lei - 6.105 lei + 1% pentru ce depaseste 250.000 lei.

Timbrajul initial este provizoriu ( insa aceasta nu inseamna ca el poate fi derizoriu ) urmand ca dupa efectuarea expertizei de specialitate, sa timbrati eventuala diferenta.
Timbrul judiciar nu se mai achita.

depun cererea pentru parintii mei care sunt pensionati pe caz de boala. Vreau sa depun si o cerere de scutire a taxei de timbru. Cum procedez in acest caz?

Multumesc anticipat pentru sfaturi!
Si raspunsul:

Depui cererea de chemare in judecata si in acelasi timp si cererea de scutire de la taxa judiciara de timbru (nu platesti nimic). Numarul de dosar si termenul primei "reprezentatii" il primesti acasa prin Posta Romana (cel putin asa se procedeaza la Judecatoria Bolintin Vale), desi credeam ca practica este sa-mi dea numarul de dosar si sa stabileasca deja primul termen.... Niet!
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
Constantin-Sinel MARIN, Consilier juridic
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Cat dureaza primirea numarului de dosar depus la tribunal Elena1201 Elena1201 Buna ziua, I-am cerut avocatului meu sa-mi comunice nr-ului dosarului depus de dansul la tribunal, pentru a-l putea verifica si eu pe portalul justitiei. ... (vezi toată discuția)
Stabilire taxa de timbru robertnelu robertnelu Am chemat pe cineva in judecata, pentru definitivarea actului de vanzare-cumparare pentru un autoturism folosit. Cum se calculeaza taxa de timbru tinand cont ... (vezi toată discuția)
Cand se face repartizarea aleatorie, in raport de data introducerii actiunii? aidu aidu dosarele se repartizeaza aleator in Ecris in ziua inregistrarii cererii de chemare in judecata?? Insa pe situl Tribunalului, desi dosarul a fost inregistrat ... (vezi toată discuția)