avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Întâmpinare și reprezentare în recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Întâmpinare și reprezentare în recurs

Buna ziua,
daca unei persoane in recurs unei parti I se cere sa depuna intampinare, aceasta persoana neavand calitatea de avocat sau consilier, aceasta intampinare trebuie obligatoriu facuta de un avocat? si daca da poate face doar intampinarea la un avocat si in rest sa se reprezinte singur?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:38, 18 Mai 2014
Daca sunteti pe procedura civila noua, raspunsul este : NU la prima intrebare si DA la a doua intrebare
Multumesc!



faceti singur si intampinarea daca va reprezentati singur. Bafta!
Îmi pare rău, dar răspunsurile sunt eronate. Dacă este un litigiu început sub imperiul noului Cod de procedură civilă, răspunsurile sunt ”da” la prima întrebare și ”nu” la cea de a doua.

Cu privire la prima întrebare, vă dau dispozițiile din Legea nr. 2/2013 pentru că ele se aplică proceselor începute în perioada 15 februarie 2013 - 01 ianuarie 2016.
Art. XVII
(...)
(3) Dispozitiile art. XIV alin. (2)-(4) si ale art. XV alin. (2)-(5) se aplica in mod corespunzator. Termenul prevazut la art. XV alin. (3) se dubleaza in cazul recursului. Intampinarea trebuie redactata si semnata de avocatul sau consilierul juridic al intimatului, iar raspunsul la intampinare de avocatul sau consilierul juridic al recurentului.

Cu privire la cea de-a doua întrebare, postez art. 13 Cod procedură civilă.
Dreptul la aparare Art. 13
(1) Dreptul la aparare este garantat.
(2) Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii. In recurs, cererile si concluziile partilor nu pot fi formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia situatiei in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept.

Dacă aveți calitatea de intimat într-un recurs declarat într-o cauză ce a început sub imperiul noului Cod de procedură civilă și sunteți persoană fizică, întâmpinarea trebuie redactată de un avocat și tot un avocat trebuie să vă reprezinte în instanță.

Și, până la urmă, sub imperiul cărui Cod de procedură civilă a început procesul?
Ultima modificare: Duminică, 18 Mai 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se mai poate declara recurs împotriva unei hotãrâri pronunțate în apel, într-un litigiu de muncã? fuelena fuelena Buna , intr-un proces de litigii de munca , actiune in raspundere patrimoniala , care a ajuns la sentinta definitiva , si intimatul trebuie sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Reprezentare prin avocat în recurs gavriila gavriila Noul cod civil prevede obligativitatea ca in recurs sa fii asistat de un avocat ?!... (vezi toată discuția)
Recurs la prim termen mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Daca am depus un recurs si am vazut astazi pe portalul instantelor ca s-a dat termen in aprilie, ce inseamna acest lucru: ca s-a admis in principiu ... (vezi toată discuția)