avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In ce conditii se dau tichetele de masa?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In ce conditii se dau tichetele de masa?

Buna ziua,
As dori sa fac si eu o intrebare!
As dori sa stiu daca angajatorul este obligat sa dea aceste bonuri in conditia in care firma are mai mult de 500 de angajati si daca acestea se pot da dupa bunul lor plac:gen 5/10 tichete de masa?Intotdeauna semnam pt ele dar niciodata nu scrie pt cat am semnat si tin sa precizez ca din pacate nu sunt trecute in contractul de munca iar angajatilor li se spune ca sunt bonus....in conditia in care sunt tichete de masa si nu cadou.Puteti sa ma indrumuti va rog frumos?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:27, 22 Mai 2014
1. Legea nr.142/1998:
Art. 1. - (1) Salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, denumite in continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa. Tichetele de masa sunt emise fie pe suport hartie, fie pe suport electronic, sunt destinate exclusiv alocatiei individuale de hrana reglementate de prezenta lege si sunt suportate integral pe costuri de angajator
(2) Tichetele de masa se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar, si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori
...

2. Norme de aplicare a Legii nr.148/1998 - Legea tichetelor de masa
Art. 2. - Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;
c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.

3. Asadar, acordarea tichetelor de masa nu este obligatorie. Angajatorii pot decide numarul celor care primesc, numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichete de masa.
Dar totusi am citit pe un forum ca acestea cum ati spus si dvs sunt pt ''o alocatie individuala de hrana''.Daca angajatorul ar dori sa premieze in functie de performance acestea nu ar trebui sa fie tichete cadou??
In opinia mea,ar putea acorda prime si nu tichete cadou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Criteriul de acordare a tichetelor de masa de catre angajator ,.. Babuion Babuion As dori sa stiu care este criteriul de acordare a tichetelor de masa de catre angajator,daca este stabilit prin lege si daca aceasta poate fi impusa ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa Eugen.stoica Eugen.stoica Buna ziua, in legatura cu valoarea tichetelor de masa, care de la 1 Ianuarie 2018 pentru bugetari, sunt introduse in salariu, care este suportul legal de ... (vezi toată discuția)
Neacordarea tichetelor de masa ADELA STROE ADELA STROE buna ziua, am o speta a unui salariat care a actionat angajatorul in instanta pentru neacordarea tichetelor de masa; societatea este intr-o situatie ... (vezi toată discuția)