avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dr de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dr de proprietate

Buna seara!
As avea cateva intrebari la care sincer nu gasesc un raspuns...sau mai bine zis...nu stiu exact unde sa caut.
Pentru inceput, bunicii mei au probleme cu un vecin care are platati 2 copaci (un brad si un nuc) in apropierea gardului, si anume. Bradul este deja lipit de gard iar vecinul refuza sa ia masuri pe motiv " ce ma vrei sa imi stric esteticul la curte?".
Iar problema cu nucul este ca ca acesta este plantat la ...1m-1,5 m de gard insa, crengile sale au crescut atat de mult incat deja au trecut de jumatatea casei bunicilor, iar vecinul refuza sa taie macar crengile care sunt deasupra casei.
Tin sa mentionez ca gardul este al bunicilor. Si referitor la gard, vecinul insista acum ca bunicii sa darame gardul pentru ca vrea el sa puna altul ca ala nu e frumos(gardul este insa foarte bun).

Si in al doilea rand mai am o intrebare si anume: Este normal ca vecinul meu sa aiba scurgerea de pe acoperis la mine in curte? Mai exact la...40-50 cm de casa?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: iulianme , utilizator 14:21, 6 Mai 2009
arborii inalti nu pot fi plantati mai aproape de 2 metri fata de hotarul despartitor, iar arbustii si gardul viu mai aproape de 0,50 metri fata de acelasi hotar, daca nu exista obiceiuri locale care sa prevada altfel. In caz de nerespectare a acestei servituti legale, proprietarul fondului invecinat are la dispozitie o actiune in justitie pentru scoaterea lor sau taierea crengilor intinse pest
Art. 608
Vecinul poate cere ca arborii si gardurile vii pusi la o distanta mai mica sa se scoata.
Acela pe a carui proprietate se intind cracile arborilor vecinului poate sa-l indatoreze a le taia.
Daca radacinile se intind pe pamintul sau are drept a le taia singur.


SECTIUNEA IV: Despre picatura stresinilor

Art. 615

Tot proprietarul este dator a-si face streasina casei sale astfel incit apele din ploi sa se scurga pe terenul sau, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sau.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plantara unui nuc flor78 flor78 Buna dimineata! Imi putei spune la ce distanta de gardul vecinului se poate planta un nuc? Mai ste valabila legea prin care se spunea ca nucul trebuie plantat ... (vezi toată discuția)
Vecinatate elena_beleu elena_beleu Buna ziua, in partea dreapta a proprietatii ma invecinez cu un bloc P+M care se afla amplasat la aproximativ 2m fata de limita mea de proprietate ,dar care are ... (vezi toată discuția)
Despre arborii ale caror craci stau pe proprietatea vecina nedelcealuciana nedelcealuciana locuiesc la curte, vecinul meu are un stejar foarte mare si batran, care a fost plantat la max. 1m de la gardul comun.Cracile acesti stejar sunt indreptate ... (vezi toată discuția)