avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ-reguli noi?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ-reguli noi?

Am o mare rugaminte ...Azi am fost dupa multe programari (la ITM,la financiar,la somaj) sa-mi depun dosarul pt somaj...si stupoare....Desi nicaieri nu scria ca imi trebuiesc si adeverinte(!!!) de la aproape toate locurile de munca pe unde am lucrat..adica din 2002...functionara mi-a zis ca atunci trebuie sa renunt la anii aceia ...la calculul somajului...Adica din 13 ani si ceva a calculat numai 9 ani.....( adica bani mai putini si timp de somaj mai putin)...
Am cautat si tot am cautat si nu gasesc noua lege unde scrie asa ceva...Legea noua actualizata in 2009 spune asa ceva ca trebuie sa alergam la toti fosti angajatori(care unii poate nici nu mai exista) sa luam adeverinte ca nu au datorii la stat?Va rog mult sa ma ajutati ca ..am obosit ...si nu mai inteleg nimic...pt mine nu este o favoare somajul...este...o situatie de criza!..Va multumesc ...
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 12:45, 21 Mai 2009
Incerc sa o trimit pe e-mail desi e completata...Tare greu merge netul..Va multumesc din suflet...
Stiti ce nu inteleg? Daca firmele la care am lucrat acum au sau nu datorii ce mai conteaza acum??..Atunci cand am lucrat eu si-au platit datoriile...acum poate una din ele nici numai exista...De ce pot sa-mi taie din vechime la calculul somajului?
Retrag , in timp ce eu cautam prin legi, vad ca ne-ai spus ca nu era acest tip de adeverinta.
Scuze!:stunned:
.....................................
In norme gasim:
Art. 19. - (1) Certificarea stagiilor de cotizare realizate anterior datei de 1 martie 2002 se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, potrivit art. 36 din lege, în baza certificatului întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.
(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, după caz, pe baza:
a) declaraţiei lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi a adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, după caz, doar pe baza adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18, în cazul în care se constată că angajatorul nu a depus declaraţia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevăzute la art. 19 din lege;

iar in lege (76/2002) scrie asa la art 36:
Art. 36. - (1) Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea drepturilor de şomaj prevăzute de Legea nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională, republicată, cu modificările ulterioare, până la data intrării în vigoare a prezentei legi se asimilează cu stagiul de cotizare.
(2) Dovada vechimii în muncă, prevăzută la alin. (1), se face cu carnetul de muncă sau cu alte acte prevăzute de lege.
(3) Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrării în vigoare a prezentei legi se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Dar aceste adeverinte s-au cerut in primii 2 ani de la aparatia legii 76 din 2002, acum nu mai au de ce sa ceara.

Dar poate e vorba de al ttipizat de adeverinta.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Da, stiu de ce va cer adeverinte de la angajatorii de dupa 2002:
Art. 36. - (1) Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea drepturilor de şomaj prevăzute de Legea nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională, republicată, cu modificările ulterioare, până la data intrării în vigoare a prezentei legi se asimilează cu stagiul de cotizare.
(2) Dovada vechimii în muncă, prevăzută la alin. (1), se face cu carnetul de muncă sau cu alte acte prevăzute de lege.
(3) Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrării în vigoare a prezentei legi se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă

Iar
Conform Normelor metodologice din Legea 76/2002,
Art. 19. - (2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, după caz, pe baza:
a) declaraţiei lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi a adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, după caz, doar pe baza adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18, în cazul în care se constată că angajatorul nu a depus declaraţia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevăzute la art. 19 din lege;
(3) Certificarea stagiilor de cotizare prevăzute la alin. (2) se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă prin certificatul întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 25.
Se pare ca numai ghinioane am...Yahoo...tot scaneaza adeverinta si ...nimic...Nu stiu de ore intregi si..de fapt de o luna ma tot informez...iar azi chiar mi-au pus capacul....Am vorbit frumos cu acea functionara de la Ajofm..ba chiar am dat si o cutie de bomboane...asa ..sa fie...crezand ca ma ajuta cumva...Am semnat ..pt ca asa mi-a zis ca renunt la anii de vechime ca nu am cum sa aduc acele adeverinte..desi de una am facut rost ..scanand...si etc...UFFFFFFFFFFF Doamne..Maine o iau de la capat!Va multumesc tare mult..si va spun ce am facut!

Alte discuții în legătură

Calcul somaj gutica gutica buna ziua , va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema : am un bait cu aproximativ 6 ani vechime in munca ( 4 locuri de munca ) . Dupa 2 ani ... (vezi toată discuția)
Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa man_alessia man_alessia Buna ziua, Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut ... (vezi toată discuția)
Acte pentru somaj - anexa 14 andreeatoma andreeatoma as dori sa stiu daca este legal si daca da care este baza legala sa mi se ceara completarea anexei 14 de la toate locurile de munca unde am lucrat in decurs de ... (vezi toată discuția)