avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Eliberare adeverinte vechime in munca - unde?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Eliberare adeverinte vechime in munca - unde?

Buna ziua!

Dupa ce am apelat la mai multe institutii publice nu am gasit nici un raspuns la problema mea.
O ruda apropiata a lucrat la 2 firme (lichidate intre timp) si nu stie cum sa faca rost de adeverinte de vechime, grade de munca, tot ce iti trebuie pentru pensionare.

SC GROEMEX 98 SRL (perioada 2001 - 2005)
SC ARMOB SA (perioada 1992 - 2001).

1. Prima intrebare a mea este de ce nu poate obtine datele respective de la statul roman - platim taxe si impozite statului si in schimb ne trimite dupa cai verzi pe pereti si isi declina orice responsabilitate - ma refer la lichidatorii judiciari, care nici nu pot fi trasi la raspundere.
2. Daca muncim in Romania, nu ITM -ul are copii dupa toate dosarele angajatilor ?
3. Cum pot gasi institutiile/persoanele/firmele care au actele societatilor respective? Am gasit o doamna Cheveresan care mi-a tinut o pledoarie pe un ton foarte ridicat si care m-a trimis la tribunal, zicand ca la ea nu e nici un document (desi la un mom dat a fost lichidatorul firmei groemex). Okei, sa zicem ca e asa, nu am timp nici bani sa dau pe nimeni in judecata, cum fac rost de acte? Daca arhivele s-au pierdut , au fost distruse, cum ne mai demonstram drepturile?
4. Lichidatorii judiciari au dreptul sa ceara taxe pentru eliberare de adeverinte? Care sunt cuantumurile?
5. O cerere este suficienta pentru a solicita aceste acte?

Va rog sa ma ajutati.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:10, 31 Iulie 2023
1. Prima intrebare a mea este de ce nu poate obtine datele respective de la statul roman - platim taxe si impozite statului si in schimb ne trimite dupa cai verzi pe pereti si isi declina orice responsabilitate - ma refer la lichidatorii judiciari, care nici nu pot fi trasi la raspundere.


De unde ati dedus ca nu pot fi trasi la raspundere acesti lichidatori judiciari ? Ati depus solicitati scrise la acestia in vederea eliberarii de adeverinte de vechime?

Daca da si a refuzat sa vi le elibereze, atunci sesizati ITM-ul si / sau promovati o actiune in instanta impotriva acestuia.

2. Daca muncim in Romania, nu ITM -ul are copii dupa toate dosarele angajatilor ?


Nu tot ce contine un dosar de personal se depunea la . Pana la 01.01.2011, la ITM s-au depus spre inregistrare / vizare , c.i.m. si actele privind executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor individuale de muncă.
In genaral, angajatorii din sectorul privat au depus astfel de acte. Dar exista si situatii in care acestea nu au fost depuse la ITM.

3. Cum pot gasi institutiile/persoanele/firmele care au actele societatilor respective? ..........., cum fac rost de acte? Daca arhivele s-au pierdut , au fost distruse, cum ne mai demonstram drepturile?


Mergeti la Registrul comertului si vedeti care sunt lichidatorii acelor societati si apoi luati legatira cu acestia.

sau

Depuneti o cerere la registratura ITM-ului in raza caruia a avut sediul social fostii dvs angajatori pentru a va elibera o adeverinta de vechime pentru perioada lucrata la acestia.

4. Lichidatorii judiciari au dreptul sa ceara taxe pentru eliberare de adeverinte? Care sunt cuantumurile?


Legea nu stabileste un anumit cuantum pentru eliberarea de adeverinte de vechime de catre lichidatori.

art.161 din Legea nr.263/2010:
(1) Cererile in legatura cu eliberarea actelor prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane.
.....

5. O cerere este suficienta pentru a solicita aceste acte?


Da, este suficienta o simpla cerere.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Sunt neaparat necesare astfel de adeverinte de vechime daca exista cartea de munca cu respectivele perioade? Ma refer la perioadele de dinainte de 2010.
In lege este specificat "angajatorul este obligat.." nu lichidatorul. Am gasit chiar aici pe forum multe cazuri castigate chiar in instanta care nu s-au finalizat cu nimic. Deci daca lichidatorul zice ca nu are arhiva si patronul nu a depus nici un act (a fost cercetat pentru frauda - gasit pe siteul garzii financiare) nu stiu ce s-ar putea face.
:(

Potrivit art.279 (1) C.mun., vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.

Intr-adevar, atat art.8 ali.3 din HG 500/2011 , cat si art.34 alin.5 C.mun. se refer la angajatori , insa aceste dispozitii trebuie coroborate cu cele privind obligatiile lichidatorului judiciar care se substituie angajtorului in cazul in care societatea este in insolventa, faliment , lichidare.

Asadar, lichidatorul este cel care are aceasta obligatie .

Pentru perioadele de activitate desfasurate in sectorul privat de dupa 1990 si pana la 31 decembrie 2010 , persoanele in cauza se pot adresa si ITM-ului pentru obtinerea de adeverinte de vechime in cazul in care fostii angajatori nu mai exista, care pe baza documentelor identificate in arhiva inspectoratului pot elibera astfel de adeverinte.
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara! Ați găsit cumva arhiva de la Armob SA? Mulțumesc!
Intrebati la ONRC cine a fost lichidatorul acelei societatii , dupa care va puteti adresa acestuia sa va spuna unde s-ar afla arhiva societatii ARMOB.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca / carte de munca electronica robdin2007 robdin2007 Buna ziua, Imi puteti va rog spune cum procedez pentru a obtine o adeverinta din care sa reiasa vechimea in munca nemaiexistand carte de munca ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta vechime munca Dandedan Dandedan Buna seara! Am si eu o problema: tatal meu vrea sa se pensioneze si ii trebuie adeverinta de la toate locurile de munca avute pentru a depune la casa de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime maranavldimir maranavldimir Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu o problema, Am avut o firma cu 10 angajati in 2012, care momentan nu mai functioneaza imi depune contabila declaratia la ... (vezi toată discuția)