avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Care ar fi cea mai buna optiune (PFA, societate ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Care ar fi cea mai buna optiune (PFA, societate comerciala etc.) pentru a presta servicii pe internet?

In primul rand buna tuturor si ma scuzati daca nu am "nimerit" categoria buna. Trec direct la subiect ....

Sunt putin confuz in ceea ce priveste optiunea cea mai buna pentru problema mea. In momentul de fata as dori sa devin PFA sau sa imi deschis o mica firma. Domeniu de activitate ar fi prestari servicii pe internet (aici mai pe inteles ar fi vorba de servicii de design/development pentru firme si/sau persoane fizice atat din Romania cat si din strainatate - in special strainatate).

O alta problema ar fi ca as dori sa fac contracte de colaborare cu persoane fizice din Romania. Aceste colaborari ar consta tot din prestari servicii un fel de subantrepriza daca folosesc bine acest termen. Practic acesti colaboratori ar lucra sub un contract care ii "obliga" sa pastreze un anonimat complet despre proiect (in legatura cu ceea ce priveste concurenta etc.), sa livreze la timp (in caz contrar se vor aplica penalizari pe zi de intarziere a predarii proiectului). Practic acest contract ar obliga ambele parti (pe mine si pe colaborator) la plata/livrare la un termen limita prestabilit si elemente dintr-un NDA (Non-disclosure agreement) obisnuit.

Si aici se cam opreste stiinta mea. Nu stiu care optiune ar fi cea mai buna pentru mine, de ce am nevoie, care ar fi pasii la care sa fiu atent, ce trebuie sa iau in considerare, ce lucruri in scapa s.a.m.d.

Orice sfat sau indrumare catre calea buna ar fi mai mult decat bine venita si as fi foarte recunoscator pentru un raspuns complet.

Multumesc anticipat si daca in unele puncte nu am fost destul de clar va rog sa ma intrebati sa explic mai pe larg.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
AdrianApan, utilizator
Cel mai recent răspuns: AdrianApan , utilizator 15:34, 6 Mai 2009
"Art.29 (3) In scopul exercitarii activitatii pentru care a fost autorizata, Intreprinderea familiala, prin reprezentantul sau, poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni."
La fel e si in cazul PFA.
Contabilitatea o tii in partida simpla.
Citeste OUG 44 cat si codul fiscal in vigoare ca sa afli cum retii impozitele de la colaboratori.
Uita de srl.
Multumesc Ionel. Am sa iau si asta in considerare. Maine o sa citesc mai pe larg toate punctele pe care mi le-ai subliniat sa imi fac o imagine mai clara. Ramane sa ne auzim.
O completare cu bold pentru precizia exprimarii, destinata celor care citesc legile in diagonala....

"Art.29 (3) In scopul exercitarii activitatii pentru care a fost autorizata, Intreprinderea familiala, prin reprezentantul sau, poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni."
La fel si in cazul PFA.

Doamna Mariana sunteti bugetara sau sustineti, dezinteresata desigur, bugetul de stat?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2009
Ionel Antim, utilizator
Cred ca incep sa inteleg la ce va referiti cand citati acest articol. Practic da, colaborarea ar fi doar o partea din problema. Daca aici intra si partea cu platile catre acesti colaboratori s.a.m.d. atunci acesta ar fi cea mai buna optiune pentru ca nu as dori sa ma implic din prima pana peste masura. Mai bine cu pasi mici. Cat despre intrebarea dvs. nu, nu sunt momentan bugetar, adica angajat daca la asta va referiti. Am fost la randul meu angajat cu acte in regula dar de o vreme incoace lucrez doar pentru mine si ce-i drept si daca nu ma insel pot spune (in termen mai popular) "la negru". Problema e ca doresc sa ma extind (avand cateva posibilitati foarte bune la activ) si doresc totul sa intre in perfecta legalitate sa fac cateva contracte cu cativa oameni din acest domeniu, fie ca si outsourcing (aici ma refer la firme) fie la persoane fizice, PFA s.a.m.d. Poate suna total a incepator dar ca PFA o sa am posibilitatea sau sunt obligat sa emit anumite documente de plata? Aici ma refer la factura etc. in strainatate sau daca pot cumva lega prin modalitati de plata prin internet. Oarecum aceasta intrebare este doar o curiozitate personala pentru ca o sa rezolv totul printr-o consultanta la momentul potrivit dar fiind la inceput am multe nedrumeriri inca pe ce cale sa o apuc.
Practic activitatea mea se va desfasura in 2 directii. Prestari servicii atat la firme cat si la persoane fizice (din tara si strainatate) si pe de alta parte doresc sa fac anumite contracte de colaborare (daca acesta este termenul corect) prin care doresc sa colaborez cu cativa oameni din domeniu (la inceput doar 3 pana la 5 oameni maxim) pentru a finaliza aceste servicii/proiecte daca doriti. Pe cat suna de simplu pe atat imi este de complicat fiind total pe langa tema in aceste teme juridice :)
:D
Specificatia boldita si intrebarea daca-i functionar bugetar era pentru doamna "consilier" din Iasi care imi dadea citate din ordonanta ca sa induca ca are dreptate. Insa Fals fiindca pt. a ajunge la articolul din care cita trebuia sa treaca pe la cel despre care faceam eu vorbire. Am ma intalnit pe forumuri asa zisi binevoietori care faceau "mana" finantelor...
Daca insa le ceri consiliere contracost pt. cateva mii in plus isi amintesc si legile care te avantajeaza. In cel mai fericit caz.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2009
Ionel Antim, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa avas avas Buna ziua, Pot avea contract de prestari servicii cu un SRL , ca PFA , si sa fiu si angajat la acel SRL?Multumesc (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala ametist ametist Ce deosebiri majore exista in forma de redactare si [u]continut[/u] al actului constitutiv pentru infiintarea unei intreprinderi individuale, fata de cel al ... (vezi toată discuția)
Pfa poate avea angajati? cercetasa cercetasa sotul meu are un pfa pe un contract de inchiriere spatiu la un vecin in curtea lui, avand un atelier de termopane as vrea sa deschidem un swourum intr o ... (vezi toată discuția)