avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... recuperare taxa de prima inmatriculare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

recuperare taxa de prima inmatriculare

in luna august 2008 am inmatriculat auto Dacia Sandero, nou, motor 1.6. Am platit taxa de prima inmatriculare aprox 1300 ron. Inainte de 1 iulie 2008 ptr aceeasi masina se platea o taxa mai mica. Prin OUG 218/2008 s-a contituit exceptie de la plata taxei ptr acest tip de vehicule (nou, prima data inmatriculat in romania, motor < 2000 cmc. Se poate recupera taxa platita? S-a facut un abuz din partea statului roman prin aceste legi? cum trebuie actionat?
Cel mai recent răspuns: stelian67 , utilizator 12:15, 15 Noiembrie 2009
In primul rind cei care au platit taxa auto trebuie sa faca o cerere la Fisc pentru recuperarea banilor. Dupa ce vor primi raspunsul, care va fi aproape sigur negativ, se va actiona in judecata Ministerul de Finante.
Da. Se poate recupera taxa auto. Eu sunt unul dintre cei care au o hotarare definitiva in acest sens.
Procedura este urmatoarea:
1. Faceti cerere la Administratia Financiara unde ati platit taxa de returnare a acesteia. Aceasta cerere va fi respinsa in parte. In sensul ca va dau diferenta dintre taxa actuala si taxa platita atunci.
2. Faceti contestatie motivata impotriva actului administrativ emis (raspunsul la cerere). Motivul principal este art. 90 TCE dar mai sunt si altele. Raspunsul, in mod cert va fi negativ.
Nota: daca nu primiti niciun raspuns in 30 de zile aveti deschisa calea actiunii in justitie.
3. Actionati emitentul actului administrativ in justitie.

Este vorba de o actiune in contencios. Pentru mai multe lamuriri studiati Legea 554/2004. Atentie sporita la procedura prealabila
multumesc de informatii.
Cand spui de art 90 TCE te referi la tratul uniunii europene?
Am cautat tratatul de aderare a Romaniei la UE si la art 90 apare ceva legat de deficitul bugetar.
Daca poti te rog sa imi dai numele exacte astfel incat sa le pot cauta si cita in solicitarile catre Administratia Financiara?
Multumesc anticipat=D>
Nu tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei. Este si el relevant in sensul ca in acel tratat si-au asumat obligatia de a respecta Tratatul Comunitatii Europene (TCE).
Art. 90 (am impresia ca acum e 92), alin. (1): “niciun stat membru nu aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect produselor nationale similare”.
Art. 148 alin. 2 din Constitutia Romaniei “ca urmare a aderarii prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare ale legilor interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.
Art. 25 CE prevede ca “intre statele membre sunt interzise taxele vamale la import si la export sau taxele cu efect echivalent; aceasta interdictie se aplica de asemenea taxelor vamale cu character fiscal”
Art. 28 CE prevede ca “intre statele membre sunt interzise restrictiile cantitative la import, precum si orice masuri cu efect echivalent”
Art. 11 din Constitutia Romaniei spune ca: statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte”

Bafta
Domnule Sorin, e vorba de un autovehicul indigen.
Deci art 90 nu inteleg rostul sau.
E vorba ca inainte de iulie 2008 taxa era mai mica, fata de cat am platit eu, iar acum taxa e scoasa de tot pentru acest tip de autovehicul.
La asta ma refeream.....

Alte discuții în legătură

Taxa de poluare auto Dana Lazãr Dana Lazãr Buna ziua! V-aş ruga să-mi trimite-ţi şi mie o copie a unei hotărâri admisa cu taxa de poluare, taxă ce a fost platita la sfârşitul anului 2008. Vă ... (vezi toată discuția)
Taxa auto 2009 Robert Szasz Robert Szasz Ma intereseaza care dintre colegi a avut succes in instanta cu O.U.G. nr. 7/2009. Daca da, as dori cateva lamuriri profesionale. Multumesc! (vezi toată discuția)
Model de cerere de chemare in judecata pentru recuperarea taxei de poluare Adrian Dinica Adrian Dinica care este amabil sa imi trimita si mie un model de cerere chemare in judecata pentru recuperarea taxei de poluare? (vezi toată discuția)