avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... recuperare taxa de prima inmatriculare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

recuperare taxa de prima inmatriculare

in luna august 2008 am inmatriculat auto Dacia Sandero, nou, motor 1.6. Am platit taxa de prima inmatriculare aprox 1300 ron. Inainte de 1 iulie 2008 ptr aceeasi masina se platea o taxa mai mica. Prin OUG 218/2008 s-a contituit exceptie de la plata taxei ptr acest tip de vehicule (nou, prima data inmatriculat in romania, motor < 2000 cmc. Se poate recupera taxa platita? S-a facut un abuz din partea statului roman prin aceste legi? cum trebuie actionat?
Cel mai recent răspuns: stelian67 , utilizator 12:15, 15 Noiembrie 2009
Imi cer scuze. Am crezut ca este vorba de un autoturism second-hand de provenienta UE. Nu am citit atent.
Conform Art. 4 din OUG 218/2008, in cazul taxelor de poluare pentru autovehiculele platite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 208/2008, diferenta intre taxa stabilita potrivit respectivei ordonante de urgenta si taxa stabilita potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, in vigoare pana la data publicarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 208/2008, se restituie.
Deci faceti cerere la Fisc,
Cererea de restituire va fi insotita de urmatoarele documentele:
a) cartea de identitate a vehiculului - in original si in copie;
b) certificatul de inmatriculare al acestuia - in original si in copie;
c) documentul doveditor al platii taxei de poluare pentru autovehicule, asa cum a fost aceasta calculata conform dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 208/2008, respectiv chitanta pentru incasarea de impozite, taxe si contributii/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia - in copie
Pentru mai multe informatii studiati Ordinul MFP nr. 360/2009 pentru aprobarea procedurii de restituire a unor sume reprezentand diferente de taxa pe poluare pentru autovehicule. Ar trebui sa il gasiti la ei pe site.

Sper ca de data asta v-am raspuns nelamuririlor dvs.
Sunt oarecum intr-o situatie similara.
Am facut o actiune prin care solicitam obligarea Institutiei Prefectului de a inmatricula un autovehicul second-hand achizitionat in august 2008 fara plata taxei de poluare ,bazat pe ilegalitatea O.U.G. 50/2008 cu modificarile ulterioare.Masina este un Mercedes Vito in echiparea de marfa (N1)la data achizitionarii, ea fiind produsa si in varianta 8+1 persoane ,deci categoria M1.
aratam ca O.G.50 incalca :
-tratatul de aderare si implicit Tratatul de Constituire a C.E art90
-legea 571/2003 (Codul Fiscal) art.4 alin (2)
-discriminarea in functie de categoria autovehiculului N1sau M1 (marfa sau persoane), taxa de poluare este cu 40% mai mare in cazul autovehiculelor de marfa. Am depus la instanta inclusiv o adresa a Mercedes-Benz Romania prin care acestia spuneau ca configurarea autovehiculului la ambele categorii este identica. Aceasta modificare chiar s-a efectuat,legal cu carte de identitate si omologare R.A.R
-am aratat ca la 25.06 2009 Comisia Europeana s-a pronuntat asupra Taxei de poluare ,trimitind Romaniei o scrisoare de somare.

Cu toate acestea actiunea a fost respinsa atit la fond si rejudecare de tribunalul Maramures si acum de Curtea de Apel Cluj prin sentinta definitiva.
As vrea sa uzez de una din caile extraordinare de atac dar nu prea ma pricep . ce sfaturi imi puteti da?
Doresc sa fac acest lucru deoarece as dori sa indeplinesc toate conditiile de admisibilitate a unei actiuni la Curtea Europeana de Justitie ,fiind firma nu ne putem adresa la C.E.D.O.

va multumesc

Mihai

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de poluare auto Dana Lazãr Dana Lazãr Buna ziua! V-aş ruga să-mi trimite-ţi şi mie o copie a unei hotărâri admisa cu taxa de poluare, taxă ce a fost platita la sfârşitul anului 2008. Vă ... (vezi toată discuția)
Taxa auto 2009 Robert Szasz Robert Szasz Ma intereseaza care dintre colegi a avut succes in instanta cu O.U.G. nr. 7/2009. Daca da, as dori cateva lamuriri profesionale. Multumesc! (vezi toată discuția)
Model de cerere de chemare in judecata pentru recuperarea taxei de poluare Adrian Dinica Adrian Dinica care este amabil sa imi trimita si mie un model de cerere chemare in judecata pentru recuperarea taxei de poluare? (vezi toată discuția)