avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Racordare retele electrice
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Racordare retele electrice

Buna ziua Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: am cumparat o bucatica de teren langa Branesti, impreuna cu vreo 10 prieteni, in scopul construirii unei locuinte permanente. Dupa ce am am scos terenul din circuitul agricol si am terminat PUZ-ul (care a durat 1an jumate), vrem sa extindem reteau de electricitate, care se afla la 10 m de prima parcela dintre cele 10. Conform legii 13/2007, Electrica este obligata sa faca extindere de retea sau consiliul local. Consiliul spune ca nu are bani, Electrica zice ca beneficiarul trebuie sa plateasca aceasta extindere, ca pe urma, extinderea sa intre in stapanirea Electricii. Aceasta lege 13/2007 este cam ambigua si precizeaza decat in vreo 2 randuri obligativitatea Electricii (art 12 alin 1,2). Intrebarea mea este daca mai exista si alte legi sau normative care sa oblige Electrica la extindere pe cheltuiala sa si daca putem forta in vreun fel Electrica sa scapam de o cheltuiala enorma. Multumesc
Din punctul meu de vedere legea specifica destul de clar obligativitatea companiei Electrica in paragrafele indicate de dvs.
In acest sens nu cred ca exista dubii sau chestiuni interpretabile insa problema este ca nu exista bani, iar dvs. doriti extinderea retelei nu Electrica sau Consiliul local. Textul de lege nu specifica si o data certa la care se vor face anumite racorduri la retea. In acest sens mi se pare normal ca dvs. sa fiti cea care plateste odata ce dvs. doriti extinderea la o data certa.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2009
Andrei Dina, Avocat
Este adevarat ca noi dorim extinderea, dar nu este un bun pe care sa-l folosesc doar eu si nu-l mai dau la nimeni. Noi, proprietarii de teren, v-om plati factura la electricitate; in plus, extinderea se face si pentru viitoare constructii. Nu sunt in varf de munte si se extinde reteau doar pentru mine. Ce inseamna infrastructura si utilitati daca toata lumea face pe cheltuiala proprie cate o bucatica de sosea sau un trotuar. Este si adevarat ca nu sunt bani, dar extinderea conductei de apa, gaz, canalizare se face pe cheltuiala acelor Regii.
Doamna credeti-ma, stiu ce vorbesc, extinderea retelei cade intr-adevar in sarcina autoritatilor, Electrica, etc. dar nu este specificata nicaieri o data la care sa se faca aceasta ... se vor face cand vor fi bani la buget ... un raspuns fara relevanta practica deoarece nu se stie cand vor exista acei bani.
In fine ideea este ca dvs. nu puteti grabi lucrarile pe banii altuia, in cazul in care doriti in mod impetuos efectuarea acestori lucrari sunteti buna de plata.
Va spun acestea cu toata consideratia, mai ales ca ma aflu in aceeasi situatie cu dvs.
X-( Practic este vorba de rea vointa a celor de la electrica , a celor de la gaze , apa , canal , etc. .Daca nu ar fi asa , ar trebui ca pe masura ce se aloca fonduri (pentru prelungirea/dezvoltarea retelelor indiferent de tip ) sa fie despagubiti cei care au platit din bani proprii aceste lucrari .In opinia mea este talharie pe fata ceea ce se intampla acum cand esti obligat sa platesti stalpi/cabluri/tevi/amenajari de drum , ba in unele cazuri si transformatoare de curent electric (pentru ca reteaua este veche , nu-i asa ?:sorry:) .
Atata timp cat nu pot verifica daca intradevar nu se pot aloca fonduri pentru dezvoltare , sau la ce se folosesc cele care totusi exista imi voi mentine opinia , chiar daca legal.....#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, as avea o intrebare in legatura cu extinderea retelei ... Adeluta13 Adeluta13 Buna ziua, As avea o intrebare in legatura cu extinderea retelei electrice(CEZ). In 2013 parintii mei pentru a avea energie electrica in gospodarie a trebuit ... (vezi toată discuția)
Acord vecini pt racordare curent electric dac_ian dac_ian Buna....detin un teren cu acces pe drum privat la care alaturi de alti 4 vecini sunt proprietar. Din 2008 incoace vecinii au amenajat drum,tras curent,apa etc ... (vezi toată discuția)
Utilitati pentru o locuinta Adrian_RADEANU Adrian_RADEANU Ce se înțelege prin:,,acces la energia electrică și apa potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere”, una dintre ... (vezi toată discuția)