Sunt administrator al unei gradinite cu program prelungit.In urma licitatiei pentru furnizare alimente,contractul a fost atribuit unei societati. Intrebarea mea este urmatoarea : sunt obligata sa aprovizionez unitatea doar de la furnizorul care a castigat licitatia, in conditiile in care ,in listele lui de produse nu gasesc un produs de care am nevoie in realizarea meniului? Centrul Financiar spune ca orice produs achizitionat in afara listei de alimente pentru care s-a facut licitatie ,de la acelasi furnizor chiar,este o actiune ilegala,iar contravaloarea produsului achizitionat este imputata administratorului unitatii si directorului acesteia. Cu alte cuvinte,administratorul este obligat de catre Centrul Financiar sa se rezume la lista de alimente pentru care s-a facut licitatie,iar introducerea unui aliment nou in alimentatia copilului nu se poate face in conditiile in care nu s-a licitat produsul alimentar respectiv. Este legal asa? Ca moral nu este deloc! Pot aproviziona sau nu si alte produse alimentare,chiar de la acelasi furnizor caruia i-a fost atribuit contractul de furnizare alimente prin licitatie,daca acestea nu exista in listele de produse alimentare anexa la contract? Va multumesc!
contractul este batut in cuie pe produsele pe care le-ati licitat.Nu se pot adauga alte produse care nu au fost trecute in caietul de sarcini. pentru alte produse faceti referat de necesitate, motivati de ce nu aiu fost trecute in necesar, se vor adauga in planul de achizitii si in functie de codul CPV si de valoare se incep procedurile pentru achizitie.
Multumesc mult pentru raspuns! Insa nelamuririle mele curg cu nemiluita. Nu inteleg de ce Centru Financiar a optat pentru licitatie in cazul produselor alimentare,in conditiile in care taxa pentru masa copilului este suportata in proportie de 100% de catre parinti. Eu nu folosesc banii publici pentru masa copiilor. Copiii din gradinita noastra nu sunt copii institutionalizati,sunt prescolari care urmeaza cursurile unei gradinite normale cu program prelungit. Care este logica organizarii acestei licitatii,unde este necesitatea acesteia si cat de legala este actiunea Centrului Financiar? Sper sa ma lamuriti cumva. Multumesc mult!
aceasta gradinita este particulara?
daca nu este, intra in categoria institutiilor publice si aplica Legea achizitiilor publice.
actiunea centrului este legala, nu era legal daca nu respecta legea.
Daca fondurile necesare pentru procurarea alimentelor sunt asigurate de catre parinti situatia se schimba in sensul ca in acest caz nu mai este necesara respectarea legislatiei privind achizitiile publice chiar daca gradinita este de stat. Motivul este acela ca nu se cheltuiesc bani publici. Astfel, daca intram pe www.e-licitatie.ro vom constata ca nici o gradinita din Romania, cu excetia unei, nu a utilizat vreo procedura de achizitie publica pentru procurarea alimentelor si aceasta tocmai din motivul aratat ca nu se cheltuiesc bani publici.
Asta vroiam sa aud si sa citesc! Suntem gradinita de stat,da,dar fondurile pentru masa copiilor provin exclusiv din contributia parintilor. Singura gradinita de stat care a facut licitatie pentru alimente ,cea despre care vorbiti dvs.,probabil este cea din Buzau,despre care va vorbesc si eu. Va multumesc foarte mult! incep sa ma luminez :). Inteleg astfel ,ca pot achizitiona si alte produse alimentare care nu fac sunt incluse in anexa contractului atribuit furnizorului de alimente,incadrandu-ma in limita a 15.000 euro,cu cele 3 contraoferte pt produsul achizitionat. Corect,da? Si mai inteleg ca teama ca Centrul Financiar sa-mi impute c-valoarea produselor achizitionate in afara anexei la contract este nejustificata . Nu savarsesc nicio ilegalitate achizitionand si alte produse in conditiile pe care le-am expus.