avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata si grupa a-II-a
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata si grupa a-II-a

Buna ziua,

Am implinit varsta de 60 de ani in luna Mai.
Am 41 de ani si 4 luni vechime in luma Mai si am grupa a-II-a 6 ani si o zi.
Cei de la casa de pensie au calculat ca grupa a-II-a este echivalent cu 1 an si 5 luni. Se ia in considerare cei 1 an si 5 luni pentru a complecta la cei 43 de ani de vechime?
Eu mai am de asteptat cateva luni pentru a iesi la pensie anticipata ne penalizat. Post sa ies la pensie anticipata peste 2-3 luni sau nu se va lua in calcul grupa a-II-a, si va trebui sa mai astept inca vreo 2 ani?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2014
DL-Costache, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
6 ani si o zi de grupa II-a in procent de 100%,aduc o perioada suplimentara(stagiu aferent)la vechimea in munca de 1 an si 6 luni,nu 1 an si 5 luni.Adica 3 luni/an).
41 de ani si 4 luni + 1 an si 6 luni = 42 de ani si 10 luni de stagiu.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 43 de ani,fara stagiul asimilat(armata,cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
Legea 263/2010:
ART. 62

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).
ART. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare dellya dellya Tata este nascut la 30.10.1951, are 41 ani de munca, din care 13 gr. II. La ce varsta se poate pensiona de drept si anticipat, si daca i se va diminua mult ... (vezi toată discuția)
Pensie lulusca lulusca Cand poate sa iasa la pensie un barbat nascut in septembrie 1952 [b]total vechime in munca 36 ani si 8 luni grupa II 18 ani si 7 luni[/b] , are studii ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata vasile60 vasile60 Buna, As vrea sa ies la pensie insa sunt confuz in ceea ce priveste legislatia (vechi sau cel nou). Eu am 60 de ani inpliniti in luna martie, 41 de ani , 7 ... (vezi toată discuția)