avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen actionare instanþa - conflict de drepturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen actionare instanþa - conflict de drepturi

bună ziua.
un conflict de drepturi izvorât dintr-un Contract Colectiv de Muncă, in conformitate cu legislaţia în vigoare, ce termen de acţionare în judecată are de la data la care acesta s-a nascut.
in legea 168/1999 nu se face nicio referire ăn acest sens.
Astept răspunsuri.
mulţumesc
URGENT
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:33, 8 Mai 2009
COMPLETARE PT .......
DACA CONFLICTUL DE DREPTURI VIZEAZA RECUPERAREA UNOR DREPTURI DE NATURA SALARIALA ATUNCI TERMENUL DE PRESCRIPTIE ESTE DE 3 ANI
Din mesajul initial nu reiese ca se solicita nulitatea unui CCM sau a unui articol din cuprinsul acestuia si de aceea am citat acea dispozitie ....:)

Intr-adevar, pentru recuperarea drepturilor salariale termenul de prescriptie este de 3 ani ...
freelis: Pentru ca userul nu a specificat la ce anume se refera, nu poate fi vorba si de un conflict izvorat dintr-o clauza prevazuta intr-un CCM ( la nivel de unitate) inferioara contractelor colective de munca superioare, si deci, pe cale de consecinta sa se ceara anularea clauzei respective? Eu am vrut sa completez toate aceste posibilitati doar.
INOCENTIA a scris:

1. Tot ceea ce tine de Contractul Colectiv de Munca, cu sediul materiei art. 236-247 Codul Muncii + Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca,+ Legea 168/1999:
Poarta denumirea de CONFLICT DE INTERESE. Si aici intra situatiile: ca angajatorul nu a initiat negocierea C.C.M/, nu vrea sa-l semneze,

Este legal ca angajatorul sa nu mai incheie CCM dupa cel care a expirat? Poate sa aplice CCMNN? Consecinte?
Obligatia angajatorului este doar sa initieze negocierea CCM.
Nu este sanctionata neincheierea unui CCM ci doar neinitierea negocierii.

Codul muncii:
Art. 236. - (1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.

Deci, daca a initiat dar nu a finalizat/ concretizat negocierea unui nou CCM la nivel de unitate, atunci se aplica CCM la nivel superior: pe ramura sau cel la nivel national.

Alte discuții în legătură

Conflictul de interese mike250 mike250 Conflictul de interese Notiunea de conflict de interese Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negecierii ... (vezi toată discuția)
Salariul compensatoriu lala21 lala21 Daca nu este specificat in contractul de munca plata salariului compensatoriu, firma este obligata sa il plateasca sau nu? (vezi toată discuția)
Incheiere contract colectiv de munca la nivel de unitate liana istrate liana istrate Buna ziua ! In cazul in care o societate are peste 24 de angajati este obligatorie incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate? Poate avea ... (vezi toată discuția)