avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post salariata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post salariata gravida

Buna ziua,

Am deschis acest topic cu intentia de a obtine o opinie unitara ca raspuns la intrebarea:
Este legala concedierea unei salariate gravide (= care a notificat scris angajatorului starea de graviditate) in temeiul
art. 65 C. Muncii (desfiintarea efectiva si serioasa a postului).
Sa zicem ca, in speta, se desfiinteaza un serviciu in totalitate, iar unul dintre angajatii serviciului este o gravida.
Nu este vorba de reorganizare judiciara, ci doar de o restructurarea economica.
Alte locuri disponibile in unitate nu exista, bani de salarii, nici atat.

Deci, se poate concedia salariata gravida?

Daca raspunsul este "nu" (dupa cum cred), intrebarea urmatoare ar fi: cand se poate dispune concedierea respectivei persoane? Sau, altfel spus, cat timp va trebui ca firma sa "duca dupa ea" salariata gravida/care a nascut?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Instantlife , utilizator 12:10, 7 Mai 2009

Codul Muncii:
ART. 60 – Cazuri de imposibilitate a concedierii

(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;

b) pe durata concediului pentru carantina;

c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

d) pe durata concediului de maternitate;

e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;

f) pe durata concediului pentru angrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;

g) pe durata indeplinirii serviciului militar;

h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;

i) pe durata efectuarii concediului de odihna.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


Daca si-a anuntat starea de graviditate (asa cum ati mentionat) ea nu poate fi concediata, la fel nici in concediul de maternitate(cand de altfel contractul de munca este suspendat). Postul poate fi restructurat, dar salariata nu poate fi concediata decat dupa incheierea concediului si incetarea suspendarii.
Daca desfiintarea postului este reala si necesara (nu mai suporta amanare) atunci angajatorul se consulta cu medicul de medicina muncii si, in functie de starea de sanatate, de gradul de calificare/studii, de necesitatile si posibilitatile unitatii, i se va da un alt post pana intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
Desfiintarea postului este reala si necesara.
Nu exista alte posturi disponibile.

Alternativele sunt:

1. firma isi asuma riscul unei concedieri
Aici as fi vrut sa estimez cat mai bine acest risc, si sa caut argumente in sensul ca salariata gravida nu poate fi concediata pentru motive care sunt in evidenta legatura cu starea sa.
Cum insa restructurarile de post nu sunt legate de starea ei, se poate incerca o argumentatie in sensul acesta
(in acelasi fel in care, in ciuda interdictiei de a concedia salariate gravide, am ajuns la concluzia ca, pentru acte de indisciplina grave, se poate concedia chiar si o salariata gravida - (in cazul unei sentinte contrare, voi recomanda oricarei judecatoare/grefiere/procuroare insarcinate pe care o voi intalni, sa injure cu prima ocazie toti colegii si pe presedintele instantei din care face parte, pentru ca, deh... acesta n-o poate concedia...))

2. o plateste pe angajata inca 6-7 luni sa stea degeaba... (cand nici macar loc fizic de munca nu va mai avea, ca se renunta la inchirierea spatiului in cauza), dupa care asteapta 2 ani sa o concedieze...
Il inteleg si pe patron ca este revoltat de aceasta solutie.
In plus, nici nu pot sa ma gandesc ce este in sufletul colegelor care vor fi concediate, fiindca ... nu sunt gravide.
D-le Smeagull se vede ca nu aveti copii sau sotie care sa fi fost insarcinata.
Cum puteti sa va ganditi doar la avantajul patronului? Oare nu sunteti constient de faptul ca salariata gravida nu isi va mai gasi loc de munca in aceasta perioada tocmai din aceasta cauza?Colegele dansei pot cu siguranta sa gaseasca alt angajator asa ca mai bine v-ati gandi ce ar fi in sufletul gravidei si nu al colegelor.
Insa tocmai din cauza persoanelor ca dvs si a celor pe care ii reprezentati s-a promulgat legea prin care salariata gravida este protejata , prin urmare daca veti face acest demers impotriva ei, cu siguranta ea va castiga si pe buna dreptate.
Mai cititi inca o data legea si va veti lamuri mult mai bine...



Semnat : o salariata gravida care isi cunoaste drepturile!!!

Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2009
N.Giulia, utilizator
Poate angajatorul respectiv nu-si da seama ca n-o va plati pe perioada concediului de crestere a copilului
Angajatorul isi asuma riscul de a se judeca un an cu salariata, riscul de a pierde fara dubii si riscul de a-i plati salariile indexate si toate drepturile care i s-ar fi cuvenit, de ca si cum concedierea n-ar fi existat, si eventual de a o reintegra.

Alte discuții în legătură

Sunt din nou insarcinata, pot fi data afara? aurarogo aurarogo As dori sa stiu daca, fiind la sfarsitul concediului de maternitate de 2 ani si urmeaza sa incep din nou serviciul, dar nu pot ptr ca sunt din nou insarcinata ... (vezi toată discuția)
Restructurarea postului, solutia ideala de a scapa de angajate insarcinate lexxy lexxy Buna ziua! Va rog sa aveti amabilitatea sa imi spuneti daca in eventualitatea in care am depus documentele ce dovedesc starea mea fiziologica de graviditate, ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere gravida abalascau abalascau Lucrez la unitate de stat(dar nu se desfinteaza doar isi mai restrange din personal si sunt salariat civil), si sunt gravida in 18 saptamani.I-am anuntat in ... (vezi toată discuția)