Am deschis acest topic cu intentia de a obtine o opinie unitara ca raspuns la intrebarea:
Este legala concedierea unei salariate gravide (= care a notificat scris angajatorului starea de graviditate) in temeiul
art. 65 C. Muncii (desfiintarea efectiva si serioasa a postului).
Sa zicem ca, in speta, se desfiinteaza un serviciu in totalitate, iar unul dintre angajatii serviciului este o gravida.
Nu este vorba de reorganizare judiciara, ci doar de o restructurarea economica.
Alte locuri disponibile in unitate nu exista, bani de salarii, nici atat.
Deci, se poate concedia salariata gravida?
Daca raspunsul este "nu" (dupa cum cred), intrebarea urmatoare ar fi: cand se poate dispune concedierea respectivei persoane? Sau, altfel spus, cat timp va trebui ca firma sa "duca dupa ea" salariata gravida/care a nascut?
@ salariatansarcinata care isi cunoaste drepturile.
Stimata doamna,
Imi cer scuze daca mesajul meu v-a ofensat sau v-a deranjat in vreun fel.
Intentia mea a fost doar sa ma consult cu utilizatorii/consultantii acestui forum despre o problema intalnita, asa cum o percep eu.
Din pacate, nefiind atat de norocos ca dvs., nu gasesc legile in materie complet lamuritoare, si, deh..., mai am unele dubii.
Va doresc multa sanatate dvs. si celui mic, sarcina si nastere usoara!
De asemenea, va doresc sa va rezolvati in mod fericit problemele pe care le aveti cu angajatorul dvs.
p.s.
Daca tot am pacatuit prin prea multe detalii despre caz, iar acestea au solicitat oarecare interes, sa completez:
Datele obiective sunt:
Angajatorul are un magazin de desfacereproduse intr-un sat la 35 de km de sediul principal. Magazinul merge in pierdere de ceva vreme, angajatorul are mari probleme financiare, si il va inchide. Cele 5 vanzatoare neinsarcinate vor intra in somaj. Niciuna nu are posibilitati reale de angajare in alta parte, gravida sau nu, pentru ca in zona nu sunt locuri de munca disponibile Alte posturi in firma nu exista, daca ar exista ar fi la sediul aflat la 35 km, sau in alte sate aflate si mai departe..
Interpretarea subiectiva este:
Ce face patronul cu ea pana la cic? Pentru ce o plateste?Cum se va executa contractul de munca in sine? Ce-ar fi daca ar intra in somaj tehnic pentru o angajata?
Patronul, care isi da perfect seama care sunt obligatiile lui in acest caz, ar putea decide ca este mai usor sa faca o concediere acum si sa amane o cheltuiala mai mica, pe care sa o plateasca dupa un litigu cu varf si indesat mai tarziu (cand poate se va redresa financiar, sau va intra in faliment). Evident, angajata, care isi cunoaste drepturile, nu va avea nici o problema sa le obtina in instanta.
Situatia este extrem de dificila (mai ales pentru angajate), si fiecare incearca sa se descurce cum poate si cum stie mai bine.
Va multumesc pentru indrumari si interes, si va doresc din suflet sa nu ajungeti in situatia niciuneia dintre persoanele implicate in asa ceva.
Din ceea ce relatati pare un motiv destul de serios pentru a putea fi concediata. Somajul tehnic este, de asemenea o solutie. Depinde acum si de stadiul sarcinii, si daca mamica ar indeplini stagiul de cotizare pentru acordarea indemnizatiei de somaj.
Viitoare mamica indeplineste stagiul de cotizare sa intre in somaj, insa nu doreste acest lucru. Ea ar vrea sa lucreze in continuare, si pentru ca nu se poate, ar dori sa primeasca salariul intreg in perioada asta, nu somaj. (considera ca nu e vina ei ca nu mai are de lucru).
Evident, stie ca nu poate fi concediata (gravida fiind), si nici nu se poate pune problema de demisie sau incetare de comun acord cu unele compensatii, pentru ca, pe buna dreptate, nu accepta nici asta (pierzand somajul).
:offtopic:(Eu m-am gandit chiar si la varianta sa ii transformam cim nelimitata in limitat scurt de ex. 1 luna (contra unei compensatii), urmand ca ea sa beneficieze de somaj la expirare cim.
dar asta este un plan nerealist, pentru ca nici angajata, nici patronul nu vor asta. in plus, in instantele romanesti as avea emotii si cu privire la faptul ca incetarea cim prin ajungere la termen ar fi considerata tot concediere... )
Sarcina este in luna a treia, si daca totul merge bine, mamica va indeplini si stagiul necesar cic (ca angajata sau ca somera, indiferent).
:offtopic: (Aici iarsi imi pun eu o problema teoretica: sa zicem ca ar avea loc o concediere a salariatei gravide, care ar intra in somaj si concomitent, ar actiona in instanta, cerand de la salariii retroactiv, pana la reintegrare, si ar castiga tot.
Cum, s-ar impaca in acest caz statutul si indemnizatia de somer cu statutul castigat retroactiv de salariat? )
Fiind insarcinata, si daca ar exista un post in alta parte, nu poate fi delegata/detasata, si nici firma nu poate suporta cheltuieli de detasare/delegare. Ipotetic, nici schimbarea locului muncii de comun acord nu ar accepta viitoarea mamica.
Somajul tehnic este si el costisitor pentru firma, iar pentru salariata ar fi cam acelasi lucru cu somajul real.
Iar patronul firmei, nejurist, nu poate sa conceapa (desi intelege) ca trebuie sa intre in faliment ca sa poata concedia o salariata insarcinata, angajata a unui punct de lucru care "merge in pierdere".