avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Indexarea de drept a pensiei de alimentare, indexare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Indexarea de drept a pensiei de alimentare, indexare trimestriala cu rata inflatiei

Buna ziua,
Sunt divortata din sept 2012 si primesc o pensie alimentara in suma fixa de 500 ron, stabilita la notarul unde s-a efectuat divortul.
Recent am citit Conform art. 531 din Codul civil, pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.
In aplicarea acestei dispozitii legale, art. 51 din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Codului civil stabileste ca dispozitiile art. 531 din Codul civil privind modificarea si incetarea pensiei de intretinere sunt aplicabile si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a Codul Civil.

Pensia de inretinere se indexeaza la valoarea indexata.

Calculand aceasta indexare, ([ link extern ] .
1.Cer eu angajatorului tatalui sa imi vireze pensia alimentara indexata trimestrial?
2.Daca angajatorul are o decizie de divort in care este mentionata suma fixa de 500 ron, au ei dreptul sa umble in salariul angajatului sis a imi vireze mai mult decat scrie in decizie?
3.Daca mi se va vira pensia indexata, pot cere si diferenta care ar fi tb sa fie platita – pensia indexata trimestrial, si pana in present?
4.Am de gand sa cer in instanta stabilirea pensiei ca si procent din veniturile tatalui, deoarece veniturile lui au crescut cu peste 50% si as dori sa se actualizeze cuantumul, pensie care ar ajunge acum la peste 800 ron. Sa efectuez mai intai actiunea cu indexarea pensiei si apoi sa solicit majorare sau nu?

Mentionez ca minorul are acum 4 ani si 9 luni. Custodia este comuna, cu domiciliul stabil la mine (mama)
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2014
Flor_L, utilizator
Pentru dvs e usor sa spuneti cereti in instanta.
ok, cer in instanta? cum fac asta? pentru un om care nu lucreaza in sistem si care nu stie ce are de facut, este mai dificil. merg la tribunal, judecatorie....cu o cerere de mana .....deci ce tb mai exact? pas cu pas
Pt ca ati zis asta
Am de gand sa cer in instanta stabilirea pensiei ca si procent din veniturile tatalui,

si nu ati continuat zicand ca nu stiti cum s-o faceti, chiar am presupus ca stiti.
Va adresati instantei - judecatoriei pe raza careia va aflati domiciliul, depuneti cerere ( o puteti face si de mana, dar indicat ar fi la calculator, o adresati domnule presedinte, subsemnata cum va cheama, reprezentant legal al minorului chem în judecată şi personal la interogatoriu pe pârâtul(a) ..........., domiciliat(ă) în ........., pentru a fi obligat(ă) la
PENSIE DE ÎNTREŢINERE de 25% din veniturile nete obtinute de paratul. Daca vreti, cereti suma fixa si cereti indexarea acestei sume trimestrial. daca veti obtine penia in procent, nu veti obtine si indexare, normal.
Povestiti cum au stat lucrurile in fapt, ca ati divortat si v-ati inteles prin acord la plata unei pensii de 500, insa nevoile minorului sunt mai mari, tatal putand sa contribuie cu mai mult sau ce alte motive considerati dvs sa treceti pt care sa solicitati o pensie mai mare.
in drept va intemeiati cererea pe art 529, 531,532 codul civil.

Data depunerii
..............
Semnătura,
..........
DOMNULUI PREªEDINTE AL JUDECÃTORIEI ..................
Depuneti cerere in 3 ex, toate semnate, copie dupa ce aveti de la divort, copie dupa certicicatul de nastere al copilului si dupa buletinul dvs, se timbrea cu 20 de lei, ii platiti la sectia financiara si depuneti chitanta in original.
pana la judecata , ati putea vb cu tatal, poate ar fi de acord sa plateasca mai mult.
V-ar fi de folos sa aveti la dosar in instanta si un mail catre tata.
Il puteti chema si la mediere, poate negociati o suma.
gi-jane2, moderator
va multumesc frumos !
in cat timp se va solutiona? cateva saptamani, luni?
din 3 in 3 luni, va trebui sa ma adresez din nou instantei pt a se indexa cf ratei inflatiei? sau cum se va proceda cu indexarea? cine o va calcula?
cereti cum doriti- in procent si stiti ca va plateste functie de ce incaseaza tatal sau in suma fixa si sa se indexeze. indiferent de cum obtineti, nu va trebui sa va mai adresati instantai.
Va dura cateva luni, nu prea multe (2-3, 6 daca apar ceva probleme ) pana s-o faceti definitiva si sa va adresati apoi unui executor.
Luati in calcul si ca cererea va poate fi respinsa mai ales daca tatal se apara si nu e de acord sa plateasca mai mult, daca nu probati temeinic ca nevoile copilului au crescut, scrieti si de inflatie ca totusi dupa doi ani de cand ati convenit sa plateasca 500 de lei, costurile au mai crescut.
daca eu ma adresez instantei in luna mai si definitiva va deveni in august(spre exemplu), voi primi retroactiv din luna mai pana in august, diferenta? sau voi primi marit incepand cu luna august?
Flor_L, utilizator

Alte discuții în legătură

Procedura de judecatã potrivit noului cod de procedurã civilã sarah1985 sarah1985 Niste vecini au primit cerere de chemare in judecata din partea Asociatiei de Proprietari pentru neplata constructiei sediului acesteia. Sumele de recuperat ... (vezi toată discuția)
Anulare pensie alimentara Raffaello Raffaello In urma divortului dintre parintii mei, tatal meu a ramas cu obligatia de a-mi acorda pensie alimentara, care vine prin posta pe numele mamei. Ca un mic ... (vezi toată discuția)