avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Indexarea de drept a pensiei de alimentare, indexare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Indexarea de drept a pensiei de alimentare, indexare trimestriala cu rata inflatiei

Buna ziua,
Sunt divortata din sept 2012 si primesc o pensie alimentara in suma fixa de 500 ron, stabilita la notarul unde s-a efectuat divortul.
Recent am citit Conform art. 531 din Codul civil, pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.
In aplicarea acestei dispozitii legale, art. 51 din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Codului civil stabileste ca dispozitiile art. 531 din Codul civil privind modificarea si incetarea pensiei de intretinere sunt aplicabile si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a Codul Civil.

Pensia de inretinere se indexeaza la valoarea indexata.

Calculand aceasta indexare, ([ link extern ] .
1.Cer eu angajatorului tatalui sa imi vireze pensia alimentara indexata trimestrial?
2.Daca angajatorul are o decizie de divort in care este mentionata suma fixa de 500 ron, au ei dreptul sa umble in salariul angajatului sis a imi vireze mai mult decat scrie in decizie?
3.Daca mi se va vira pensia indexata, pot cere si diferenta care ar fi tb sa fie platita – pensia indexata trimestrial, si pana in present?
4.Am de gand sa cer in instanta stabilirea pensiei ca si procent din veniturile tatalui, deoarece veniturile lui au crescut cu peste 50% si as dori sa se actualizeze cuantumul, pensie care ar ajunge acum la peste 800 ron. Sa efectuez mai intai actiunea cu indexarea pensiei si apoi sa solicit majorare sau nu?

Mentionez ca minorul are acum 4 ani si 9 luni. Custodia este comuna, cu domiciliul stabil la mine (mama)
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2014
Flor_L, utilizator
De la data introducerii cererii, unul din articolele alea din lege pe care vi le-am scris, zice si de asta.
in legatura cu vb cu tatal, nu se poate comunica cu el in conditii normale nici macar la telefon, cu siguranta nu ar fi de acord sa plateasca mai mult, considera ca si aceasta suma de 500 ron este prea mult, considera ca aceasti bani mi-i da mie, ca ii folosesc in folosul meu, iar copilul creste cu aer.

tatal nu are o adresa de mail unde sa ii pot scrie, eventual ma pot adresa lui printr-o scrisoare prin posta?

la mediere cum sa-l chem? sa merg la un mediator (pe care va trebui sa-l platesc) si sa-i trimita scrisoare precum sa se prezinte la mediere? chiar daca se va prezenta la mediere, nu va fi de acord cu nici o negociere a pensiei, considerand ca oricum primesc prea mult.
stiti cum exact se va intampla? daca eu voi primi in mai iunie si iulie suma de 500 ron, iar din august e definitiva, diferenta de 300 ron/lunar, in total 900 ron se va primi in luna august, pe langa pensie? sau se esaloneaza? cum se procedeaza?


Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2014
gi-jane2, moderator
Dupa ce obtineti o hotarare, veti apela la executor judecatoresc, acesta dupa ce ia incuviintarea de la instanta, ii infiinteaza poprire pe salariu, se va recupera esalonat si diferenta. Posibil 25% pensia curenta si pana la 33% va fi restanta.
''Modificarea si incetarea pensiei de intretinere Art. 531
(1) Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
(2) Pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei. ''

1.asta am gasit in codul civil. cf (2), as putea solicita in cererea de marire a pensiei alimetare, si recuperarea sumei care ar fi tb sa mi se vireze, daca suma fixa ar fi fost indexata?
2.pot face cererea si sa nu solicit sa il cheme la interogatoriu, sau e musai formulez in cerere ca ''il chem in judecata si personal la interogatoriu'' ?
3.va trebui sa ma prezint si eu in momentul in care il cheama pe el la interogatoriu?
4.executorul judecatoresc unde il gasesc?
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Mai 2014
Flor_L, utilizator
1) nu. Cititi cu atentie textul si cititi si ce v-am scris ieri. Nu aveti dreptul sa vi se indexeze suma pe care ati stabilit-o cu fostul sot. Indexarea se refera la o suma fixa stabilita de instanta.
2) da, nu e musai sa il chemati la interogatoriu.
3) puteti solicita judecarea in lipsa ( art 583 ncpc).
4) pe langa curtea de apel :).

Art. 8
Executorii judecatoresti isi indeplinesc atributiile in circumscriptia curtii de apel in raza careia se afla judecatoria pe langa care functioneaza, daca prin lege nu se dispune altfel.
Art. 9
(1) In cazul prevazut la art. 7 lit. a) este competent executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel in a carei raza teritoriala urmeaza sa se faca executarea.

Pt infiintarea popririi, e competent executorul de la domiciliul debitorului sau sediul tertului poprit ( angajatorul)

Alte discuții în legătură

Procedura de judecatã potrivit noului cod de procedurã civilã sarah1985 sarah1985 Niste vecini au primit cerere de chemare in judecata din partea Asociatiei de Proprietari pentru neplata constructiei sediului acesteia. Sumele de recuperat ... (vezi toată discuția)
Anulare pensie alimentara Raffaello Raffaello In urma divortului dintre parintii mei, tatal meu a ramas cu obligatia de a-mi acorda pensie alimentara, care vine prin posta pe numele mamei. Ca un mic ... (vezi toată discuția)