avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Daune morale, in urma unui accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Daune morale, in urma unui accident rutier

Buna ziua,

Acum 2 ani, mama mea a fost implicata intr-un accident de circulatie destul de urat! Mergea spre Bucuresti cu un microbuz sa cumpere marfa, pentru magazinul ei pe care il are in Galati. In apropiere de Urziceni, microbuzul s-a lovit violent de un tir care stationa pe margine drumului. Cred ca 4 oameni au murit in accident, insa mama mea, ptr ca era pe ultima bancheta a microbuzului a suprevietuit.

A fost un accident care a fost mediatizat destul de bine, motiv ptr care s-a implicat direct Raed Arafat. Mama, impreuna cu alti pacienti a fost transportata la Floreasca. A stat acolo mai multe zile la terapie intensiva si a acuzat mereu dureri de spate.

Concluzia este ca a ramas cu coloana fracturata, motiv pentru care nu prea poate sa faca efort. Unii medicii i-au spus ca ar trebui sa se opereze pentru ca altfel ar putea ramane intr-un scaun cu rotile, iar altii au sfatuit-o sa nu se opereze, pentru ca ar putea sa se intample acelasi lucru. Dincolo de dilema de a se opera sau nu, dupa 2 ani de la acident, un avocat si-a facut aparitia la mama la usa, spunandu-i ca ar trebui sa ceara daune morale pentru ceea ce i s-a intamplat si ca mai sunt alti 4 pasageri care vor acelsi lucru.

Din ce am inteles pasagerii microbuzului ar fi declarat ca nu cer nimic de la sofer.

Acum, mama mea ar cere daune morale, dar n-ar vrea sa pateasca nimic in plus soferul, care deja este nenorocit pe viata: are un picior amputat, etc.

Intrebarea mea este, ce implicatie are soferul in faptul ca se cer daune morale. Pana la urma, daunele sunt acoperite de asigurarea pe care o avea firma de asigurari. Mama spune ca n-ar vrea ca prin cererea ei sa-i faca rau soferului. Nu stiu exact care e procedura!

Pe de alta parte, avand in vedere faptul ca accidentul a produs consecinte extrem de grave asupra mamei mele, ma gandesc ca e indreptatita sa ceara daune morale. Propunerea avocatului este una reala sau doar vrea sa castige niste bani de pe urma unor nenorociti? In plus, comisionul lor ar fi de 40% din suma castigata!
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 14:58, 27 Octombrie 2016
cioan a scris:
Comisionul de 40% din suma castigata mi se pare exagerata.


E intradevar, nu ca doar vi se pare exagerat acest comision...el este exagerat! Dar, din pacate, avocatii/casele de avocatura/asociatiile diverse ce au in spate case grele de avocatura specializate exclusiv in domeniu cer comisioane cuprinse intre minim 25 (cei mai putin cunoscuti si cu mai putine procese de genu' castigate cu sume din daune morale mari) si 30-40% ('rechinii arhi-recunoscuti), toate cheltuielile incluse; acestia iau doar cazurile provenite din accidente f grave, in urma carora pot cere sume mari si foarte mari. Dilema celui/celor ce a/au suferit un accdent grav sau au avut rude decedate in accidente este: ce fac? merg cu vreun avocat oarecare (nespecializat pe asa ceva), platesc toate cheltuielile, posibil ca in urma castigarii procesului civil sa nu castig si vreo suma mai de Doamne-ajuta din care oricum trebuie sa-i dau avocatului comision de succes (care poate fi intre 10-25%) sau merg cu 'rechinii' specializati, fara sa platesc absolut nimic, sper sa castig o suma cat de cat mai mare si platesc comisionul vorbit din start (25-40%) ? Asta e...
Ultima modificare: Duminică, 25 Mai 2014
amotida, utilizator
Din ce stiu eu sunteti scutita de taxa de timbru pt. ca procesul civil avind ca obiect "pretentii" este derivat dintr-un proces penal.
Nu am studii juridice dar cunosc cit de cit problema pt ca si eu la rindul meu am fost implicat intr-un accident cu vatamare corporala, eu fiind victima, si in procesul civil de pretentii nu am platit taxa de timbru.
Tot din experienta mea va pot spune ca puteti cere si numai daune morale.
Nu are legatura ceea ce sa declarat la politie in faza de cercetare a dosarului penal cu ceea ce doriti sa intreprindeti acum, dvs puteti cere deschiderea unui dosar de daune la firma de asigurari unde a fost asigurat autovehiculul, dar numai dupa ce sa finalizat cercetarea dosarului si a fost dat un verdict de catre procuratura.
Solicitati la procurorul de serviciu sa vi se elibereze o copie de pe RCA-ul autovehiculului si mergeti la firma asiguratoare sa deschideti dosar de dauna.
Numai in cazul in care firma de asigurari nu vrea sa va despagubeasca sau va ofera o suma foarte mica (in mod sigur aceasta varianta va fi) atunci va adresati instantei de judecata si este bine sa angajati un avocat pt ca dvs nu prea va priceperi.
Si mie mi se pare exagerat comisionul avocatului care va contactat dar il puteti negocia.
Nu cred ca puteti sa scadeti acest comision sub 30% dar tot ar fi ceva.
Sa va asteptati la un proces care va dura aprox. 2 ani. La mine atit a durat.
buna seara,neu cred ca este mai bine sa primesti 60% din ceva,decat 100% din nimic.nEu sant consilier in cadrul C.E.D.E,avocatii nostri nu cer nici un leu inainte de castigarea unui proces pe parte de daune maorale in urma unui accide.Mi se pare corect ca dupa castigarea procesului sa ceara un comision mai mare,tinand cont de faptul ca o perioada de
amg2buc@yahoo.com a scris:

buna seara,neu cred ca este mai bine sa primesti 60% din ceva,decat 100% din nimic.nEu sant consilier in cadrul C.E.D.E,avocatii nostri nu cer nici un leu inainte de castigarea unui proces pe parte de daune maorale in urma unui accide.Mi se pare corect ca dupa castigarea procesului sa ceara un comision mai mare,tinand cont de faptul ca o perioada de


Ai pus problema absolut gresit! In urma unui grav accident, dupa care esti indreptatit sa ceri daune morale, oricum castigi ceva, chiar de ajungi sa deschizi dosarul de dauna singur, fara vreun avocat. Si chiarde-ti iei cel mai slab avocat de pe lumea asta, cu zero procese civile de daune de la Asigurari, caruia ii dai doar un simplu onorariu, tot iti castiga procesul! Asa, ca nu este vorba de 100% din nimic draga prietene... Problema se pune doar la espectative, caci altfel te astepti de la un 'rechin' in domeniu, cu sute de procese de daune cu Asigurari castigate cu sume mari si foarte mari, si altfel te poti astepta de la un avocat care nu are sau nu prea are experienta cu asa ceva.

In rest, o asociatie de genul de care vorbesti tu, trebuie sa lucreze din start cu un procent clar stabilit din potentialul castig... nu cu procente neclare asa cum cam lasi sa se inteleaga! Adica nu si cu inca un onorariu de succes. Cu onorarii de succes lucreaza doar alti avocati, nu cei cu adevarat specializati in asigurari. Indiferent de cat se castiga la final, fie 10.000, fie 1.000.000, avocatii vostri trebuie sa ia un comision fix, bine stabilit de la inceput, ca sa existe interesul, sa lupte sa castige sume cat mai mari ca sa poata de pe ce lua si comisionul respectiv.
Ultima modificare: Duminică, 25 Mai 2014
amotida, utilizator
Si mie imi pare mult 40%.
Undeva pana la 30% este rezonabil dar puteti sa negociati.

Ceva daune veti obtine dar mai conteaza si avocatul in ceea ce priveste cuantumul acestora.
Trebuie sa va ganditi bine si sa nu va grabiti.

Mai sunt si avocati care cer niste bani aiurea dupa ce incheie contractul de asistenta juridica doar pe onorariu de succes.
Trebuie sa va intelegeti foarte clar cu avocatul si sa analizati cu atentie ceea ce semnati.

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni Hyzny Hyzny Care este procedura de cercetare in cazul unui accident de masina pe trcerea de pietoni?Mai concret:O masina a lovit o doamna pe trecerea de pietoni,victima ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni cornel_babus cornel_babus buna ziua numele meu este cornel revin cu o intrbare adresata mai demult in legatura cu un accident pe trecerea de pietoni petrecut in 27.11.2009 am primit ... (vezi toată discuția)
Accident rutier buna ziua. acum cateva luni am fost implicat ... RobertAlexandru96 RobertAlexandru96 Accident rutier Buna ziua. Acum cateva luni am fost implicat intr-un accident rutier. Soferul nu mi-a acordat prioritate intr-o intersectie, eu fiind ... (vezi toată discuția)