Buna ziua !
Incerc pe scurt sa va expun problema mea.
In urma cu 8 ani am divortat,dar nu am facut partaj,iar acum 10 zile fostul sot a decedat,in urma casatoriei am avut 2 fii,care sunt minori.
Am fost la primaria din localitate pentru a ma informa care sunt pasii de indeplinit, iar de acolo mi-au spus ca pana nu platesc datoriile catre ei, adica impozit pe casa, teren si masina (pe care el o avea dinainte de casatorie ),nu pot face nimic, datoria este de 21.000 lei noi. Surpriza a fost de proportii, mai ales ca eu nu voi avea niciodata acesti bani.Am intrebt de ce pana cum nu a fost silit sa-si plteasca datoriile, iar ei mi-au raspuns ca a fost notificat. Aceste datorii nu se prescriu la un moment dat totusi? Mi-au mai spus ca trebuie sa fac cat mai repede succesiunea...
Va rog frumos sa ma ajutati cu cu un raspuns referitor la problema mea !
Va multumesc 1
Avand in vedere ca la momentul decesului fostului sot, casatoria era desfacuta (chiar daca nu s-a facut partajul) dvs. nu il mai mosteniti pe fostul sot.
Dvs. va trebui sa faceti partajul buurilor comune dobandite in timpul casatoriei, in contradictoriu cu mostenitorii fostului sot (adica copii).
Apoi, dupa ce se va face partajul bunurilor comune, se va cunoaste intinderea masei succesorale ce i-ar fi revenit fostului sot, daca ar fi trait. Numai cota-parte atribuita in urma partajului, va face obiectul unei dezbateri succesorale intre mostenitorii acestuia: in speta cei 2 copii minori.
Problema datoriilor trebuie analizata din prisma momentului aparitiei acestora (in timpul casatoriei sau dupa desfacerea acesteia) precum si sub aspectul intervenirii prescrierii acestora in totalitate sau in parte. Trimiterea notificarilor, reprezinta temeiul juridic pentru intreruperea cursului prescrierii. Si datoriile pot face obiectul partajului.
La momentul decesului, erati deja divortati. Dvs. nu aveti cum sa il mosteniti pe el. Dvs. aVeti doar cota-parte din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei, cota-parte ce va revine oricum , chiar daca fostul sot ar fi trait!!!
Succesiunea o vor face copiii defunctului, nu dvs.