avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine preia creditul sotului daca acesta a fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine preia creditul sotului daca acesta a fost contractat inainte de casatorie?

Sotul meu a decedat.Are doua credite neachitate contractate inainte de casatorie.Are 2 copii din alta casatorie mostenitori.Avem 2 imobile in comun cumpmarate in timpul casatoriei.Dupa succesiune cine va prelua si datoriile-doar copiii sau sotia impreuna cu copiii,proportional cu cota din succesiune?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: minouche , utilizator 22:38, 11 August 2012
Fiecare mostenitor, proportional cu cota mostenita
mai trebuie specificat ca mai intai se face partajul bunurilor comune si abia apoi,din masa succesorala proprie a sotului se vor achita datoriile.Dv suportati datoria numai din perspectiva de mostenitor, nu si aceea de sot al decedatului.
Nu stiam de partaj.Mai intai se face partajul-intre mine si mostenitori si dupa aceea succesiunea.Nu inteleg?Ma puteti ajuta?
Se face partajul bunurilor comune ale sotilor adica mai intai se stabilesc care sunt bunurile comune apoi se impart la jumatate(se prezuma ca fiecare sot a contribuit cu 50% dar aceasta prezumtie poate fi rasturnata).Dupa ce s-au impartit bunurile intre dv si sot,bunurile care ii revin acestuia din urma la partajul sotilor+bunurile sale proprii(de ex un imobil dobandit inainte de casatoria cu dv=bun propriu) vor constitui masa succesorala.Din acesta masa se vor achita datoriile si se va imparti mostenirea.Mai pe scurt dv va revin jumatate din bunurile dobandite in timpul casatoriei+partea dv de mostenire care va fi mai mica sa mai mare,functie de datoriile mostenirii.

Sper ca v-ati lamurit,toate cele bune!
Acum am inteles.
As dori sa mai stiu urmatoarele:
1.Banca ma considera si pe mine mostenitor al datoriilor,chiar daca creditul a fost facut inainte de casatorie?
2.Daca da,datoriile catre banca vor fi preluate si din procentul meu de 50% sau numai din partea de mostenire care mi se va cuveni din restul de 50%,care se va imparti cu ceilalti mostenitori.
3.Daca nu initiaza nimeni succesiunea,ce va face banca-cum va pune sechestru pe bunurile defunctului pentru a-si recupera datoria -exista vreun articol de lege care sa oblige mostenitorii sa initieze succesiunea?
4.Daca creditul nu a fost garantat cu imobilele din masa succesorala,poate banca sa puna sechestru pe aceste imobile pentru a recupera datoria?

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Partaj muresan_maria muresan_maria in urma decesului tatalui meu a ramas mama vitrega, si casa care este trecuta pe amandoua 50-50 intabulata.acum vrem sa vindem.problema care este ca impartirea ... (vezi toată discuția)
Dare in plata si succesiune norii01 norii01 Buna ziua, Fratele meu decedat are un proces pentru dare in plata o casa cu teren, la care a platit o parte din suma de 45 mii euro bancii . Creditul ... (vezi toată discuția)
Taxe noi?!ptr procesul partaj... iulia_m iulia_m M-ar interesa sa stiu care sunt taxele (actualizate)ce trebuiesc platite ptr un proces de partaj(mentionez ca bunurile se impart in mod egal)....aceste taxe ... (vezi toată discuția)